Brunbergin laktoosittomalle suklaalle on kysyntää

Brunbergin makeistehdas Porvoossa valmistaa tuotteita, joita ei tehdä muualla. 152-vuotiaasta perheyrityksestä on kasvanut Suomen viidenneksi arvostetuin makeisbrändi.

”Olemme yksi Porvoon vanhimpia yrityksiä ja erittäin ylpeitä alkuperästämme. Meidät tunnetaan erityisesti Suukoista, Tryffeleistä, Alku-karamelleista ja tehtaanmyymälästämme”, toimitusjohtaja Katarina Enholm sanoo.

Pienen yrityksen on vaikea kilpailla massalla, joten klassikkonamien rinnalla makeistehdas on panostanut nykyaikaiseen tuotantotekniikkaan ja uusien markkina-aukkojen etsimiseen erikoistuotteiden avulla.

”Sokerittomat, gluteenittomat ja vegaaniset tuotteet ovat saavuttaneet hyvin jalansijaa markkinoilla, kun terveys- ja hyvinvointitrendit vaikuttavat yhä vahvemmin myös kuluttajien makeisvalintoihin.”

Valio Aimo® asiakas

Mikä? Brunberg on porvoolainen makeistehdas, joka yhdistää modernia tuotantotekniikkaa perinteiseen käsityöosaamiseen. 152-vuotias perhe­yritys satsaa laatuun ja erikoistuotteisiin. Se työllistää noin 70 alan ammattilaista.

Kuka? Katarina Enholm, toimitusjohtaja

Kauden lempiherkku? Laskiaissuukkopullat, jossa laskiaispullan väliin poksautetaan yksi Brunbergin Suukko. Koko komeus viimeistellään kermavaahdolla. Enholm pitää myös suukkokakusta, jossa suukot on piilotettu juustokakun sisään.

Ainut laktoosittoman suklaan valmistaja Pohjoismaissa

Brunberg oli mukana eturivissä jo silloin, kun tumman suklaan nauttimisesta tuli trendi. Myös sokeriton suklaa on ollut valikoimissa 1990-luvulta lähtien. Todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin vuonna 2007, kun yritys toi markkinoille laktoosittoman maitosuklaan.

”Laktoosittomalle maitosuklaalle oli silloin ja on edelleenkin selkeä kysyntä. Yksi syy tuotteen suosioon on varmasti klassinen ja lyhyt ainesosaluettelo eli suklaa syntyy kaakaomassasta, kaakaovoista, maitojauheesta ja sokerista.”

Lisäksi 37 prosentin kaakaopitoisuus eli sokerin, kaakaomassan ja kaakaovoin tasapaino tuo suklaaseen oman täyteläisen vivahteensa. Näillä valinnoilla on haluttu panostaa laatuun ja makuun. Gluteenittomana tuote sopii myös keliaakikoille.

Tuotekehitystä vauhditti Valion laktoosittoman maitojauheen tulo markkinoille juuri samaan aikaan.

”Taisipa vielä mennä niin, että Jari Leppänen Valion myynnistä esitteli meille tämän uuden maitojauheen ja siitä syntyi idea tuoda laktoositon maitosuklaalevy markkinoille.”

Brunberg on edelleen Pohjoismaiden ainoa laktoosittoman maitosuklaan valmistaja. Se sopii hyvin Enholmille.

”Meidän vahvuutemme on juuri laatu ja erikoistuminen sekä se, ettemme rönsyile liikaa. Teemme sitä, mitä parhaiten osaamme. Uskon, että sijoituksemme erilaisissa bränditutkimuksessa on osoitus siitä, että olemme pystyneet lunastamaan kuluttajien odotukset.”

Kuluttajien toiveilla on vaikutusta

Kuluttajien rooli on tärkeä myös tuotekehitystiimille. Toiveita tulee paljon esimerkiksi makuihin liittyen. Tällä tavalla ovat syntyneet Suukkojen erilaiset kausimaut.

Toinen merkittävä juttu on uusien tuotteiden lanseeraukset, jotka tehdään ensin omissa myymälöissä.

”Saamme sitä kautta todella arvokasta tietoa siitä, miten joku uusi maku tai tuote kiinnostaa vai tarvitseeko se kenties vielä hiomista”, Enholm summaa.

Näin syntyi Brunbergin elämyksellinen tehtaanmyymälä

Brändi näkyvästi esillä

Vaalea ja tumma suklaa näkyvät julkisivun ja sisätilojen värityksessä, ikkunaruuduissa, pihakivetyksissä ja rakennuksen muotokielessä. Myymälän sisätilan puuseinämä muistuttaa Vanhan Porvoon talojen ulkoseinistä ja kertoo rakkaudesta vanhaan kaupunkiin.

Tilassa on kunnioitettu myös makeistehtaan yli 150-vuotista historiaa. Tehtaan ensimmäinen pusukone on varmasti myymälän kuvatuin kohde.

Rakentamisessa on suosittu kestäviä valintoja ja kotimaisia yrityksiä. Päämateriaalina on puu, ja ekologiset valinnat näkyvät esimerkiksi maalämmön käytössä. Myymälä on tilava, esteetön ja helposti saavutettava. Pihalla on laajat pysäköintitilat, keinuja ja kaupunkipyörävarikko.

Herkullinen tuotevalikoima

Tarjolla ovat kaikki klassikkonamit ja muut suosikit kuten Suukot, toffeet, lakut ja suklaat. Myös kausituotteille ja uutuuksille on tilaa. Hävikin minimointia ja kakkoslaadun tuotemyyntiä ei ole unohdettu. Myymälässä voi seurata käsintehtyjen tuotteiden valmistusta Artisan Confectionery by Brunberg -suklaaosastolla. Jo 1960-luvulta asti tutut, ruskeat paperipussit ovat edelleen käytössä. Ilmaiset tuote­maistiaiset ovat tärkeä osa ostopäätöstä erityisesti ulkomaalaisille asiakkaille. Tuotteiden nimet ovat esillä 8 eri kielellä.

Ja tulosta tuli!

Ensimmäisen vuoden myynti kasvoi 30 prosenttia vanhaan myymälään verrattuna.

Asiakasjutut
Scandic Helsinki Hub on hotelli modernin matkailijan makuun
Asiakasjutut
Espoo Catering maistatti uusia kalaruokia
Asiakasjutut
Servican ruokalistat ovat maukkaita ja ilmastoystävällisiä