Ruokatrendit, osa 3: Helpommin, nopeammin, vaivattomammin

Kuluttajat kaipaavat nopeasti muuttuvaan arkeen helppoja ratkaisuja, eivätkä ruokavalinnat tee tässä poikkeusta. Välipalaistuminen ja erilaiset mobiilisovellukset ovat muuttaneet ihmisten käyttäytymistä myös ruokailun suhteen. Asiat halutaan tehdä helpommin, nopeammin, vaivattomammin.

Välipalaistuminen – helppouden voima

Ihmiset kaipaavat kiireiseen arkeen helppoja ratkaisuja myös ruokailun suhteen. Liikkeellä ja kiireessä välipalat tuovat monelle nopean helpotuksen nälkään. Enää ei ole selkeitä ruoka-aikoja, vaan välipaloja syödään liikkeellä ollessa sekä korvataan kokonaisia aterioita välipaloilla. Välipaloja valitessa helppous ja kätevyys korostuu. Tuotteen tulisi olla helppo ottaa mukaan, kuljettaa ja nauttia liikkeessä.

Välipalaistuminen tarjoaa myös mahdollisuuksia uudenlaisiin välipaloihin. Kuluttajat haluavat kokea uusia, erilaisia makuja ja raaka-aineita. Valikoima laajenee kaikissa välipalakategorioissa, niin suolaisia kuin makeita vaihtoja on tarjolla enemmän. Helpot, valmiiksi kuoritut ja pilkotut hedelmät ja kasvikset, pikkusuolaiset ja valmiit salaatit tarjonta on kasvanut huimasti viime vuosina. Kuluttajat ovat nimittäin valmiita maksamaan suhteessa enemmän hyvänmakuisista ja terveellisistä välipaloista.

Lupa herkutella

Enää sokerikaan ei ole pannassa, sillä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu osana myös sallivuus. Jos ruokavalio kokonaisuutena on terveellinen, voi hyvällä omatunnolla herkutella ja valita häpeilemättä premium-tuotteen, jossa ei ole sokerissa tai rasvassa säästelty.

Mobiiliratkaisut – helppoa ostamista ja kuluttajan sitouttamista

Uudenlaiset mobiilisovellukset tekevät ruoan tilaamisesta ja tietojen löytämisestä entistä vaivattomampaa. Ruotsissa toimiva Karma ja Suomessa toimiva ResQ club tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden ostaa ravintoloiden ja kauppojen hävikkiruokaa edullisesti. Ravintolaruoan kotiinkuljetus onnistuu mm. Foodoran tai Woltin avulla. Useimmat kanta-asiakasohjelmat toimivat nykyään fyysisen kortin sijaan mobiilisovelluksia, joilla voi varata ravintolapöydän tai tilata ruokaa. Tablettitietokoneet ovat yleistyneet ravintoloissa pöydissä ja esimerkiksi monessa limuautomaatteissakin on kosketusnäyttö. Erilaisia versioita robottitarjoilijoista kehitellään koko ajan ja niiden käyttö asiakaspalvelutyössä tulee lisääntymään.

Ruoan somesopivuus

Sosiaalinen media on luonut uusia haasteita ja mahdollisuuksia ammattikeittiöille ja leipomoille. Ruoan tulee olla ”instagrammable” eli Instagramiin sopivaa värikästä, kuvauksellista ja mielenkiintoista. Toki ennenkin maun lisäksi on kiinnitetty huomiota ruoan estetiikkaan erityisesti tasokkaammissa ravintoloissa, mutta sosiaalisen median myötä kuvauksellinen ruoka tarjoaa lähes ilmaista näkyvyyttä pienille toimijoille ja vaikkapa kahviloille. Sosiaalisen median myötä leikkisyys ja luovuus lisääntyy, sillä mielikuvitukselliset makuelämykset ja kauniin väriset annokset innostavat jakamaan kuvia somessa. Somehitiksi voi nousta värikäs unicorn-smoothie, tai ehkä seuraava hitti onkin riisipiirakka makealla täytteellä? Tulevaisuudessa ruoan pitää olla myös muulla tavalla somesopivaa. Kuvattavan ruoan tulee tukea henkilön omaa someidentiteettiä myös moraalisessa mielessä.

Lue myös muut ruokatrendiraportit

Pinnalla ammattikeittiössä
Ruokatrendit 2019: Luonnollisesti funktionaalinen
Pinnalla ammattikeittiössä
Ruokatrendit, osa 2 - Kestävä kehitys ja ekologisuus