Globaalit ruokatrendit ja nousevat ruokailmiöt 2022

Uusi vuosi, uusi suunta! Kuusi tärkeää globaalia ruokatrendiä muovaavat elintarvikkeiden kysyntää lähitulevaisuudessa. Koronaviruspandemia on vaikuttanut esimerkiksi siihen, mitä ajattelemme ruoasta, kuluttamisesta, matkustamisesta ja ihmistenvälisistä kohtaamisista. Sen vaikutus tuntuu asenteissa, käytöksessä, arki- ja juhlahetkissä. Mutta miten muutokseen voi vastata ja miten sen voi huomioida omissa tuotteissa ja palveluissa? Hyvä työväline on tarkastella tärkeimpiä ruokatrendejä sekä nousevia ruokailmiöitä, jotka ilmentävät globaaleja ruokatrendejä.

Globaalit ruokatrendit 2022

1. Vastuullisuus

Eettisen ruoan kysyntä kasvaa. Mitä enemmän kuluttajat kuulevat elintarviketuotannon vaikutuksista ympäristöön, eläimiin ja yhteiskuntaan, sitä vastuullisempia valintoja he haluavat tehdä.

2. Terveys ja hyvinvointi

Ruoka ja terveys nousevina trendeinä. Suoliston terveys, vastustuskyvyn vahvistaminen, pitkäikäisyys, kuluttajien kiinnostus ruoan terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin jatkaa kasvuaan, ja ruoan ja lääkkeen välinen raja hämärtyy.

3. Alkuperätieto ja läpinäkyvyys

Yhä useampi kuluttaja haluaa tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu. Kuluttajat haluavat läpinäkyvää tietoa ruoan alkuperästä, historiasta ja ainesosista, ja kiinnostus maalais- ja luomutuotteita sekä yksilöllistä tuotesuunnittelua ja artesaanituotteita kohtaan kasvaa.

4. Helppous ja välipalat

Ruoan on vastattava kiireisen elämäntyylin vaatimuksiin. Välipaloja ja valmisaterioita – kuluttajat etsivät erilaisia tapoja säästää aikaa ja energiaa kotona, työssä ja liikkeellä ollessaan.

5. Ruokavalinnat osana identiteettiä

Ruoka kertoo elämäntavasta. Eettisyys, terveys ja hyvinvointi, elämä sosiaalisessa mediassa, alkuperätietoisuus, kulttuuri ja tarinankerronta – ruoka on tapa ilmaista identiteettiä ja arvoja.

6. Verkko ja digitaalisuus

Uudet digitaaliset välineet ja alustat mahdollistavat uusia toimintatapoja. Ruokavalioehdotuksia sovelluksista, inspiraatiota TikTokista ja ruoanlaitto-ohjeita YouTubesta – digitaaliset välineet ja kohtauspaikat tutustuttavat uusiin ruokiin ja ruokailutapoihin.

NOUSEVAT RUOKAILMIÖT 2022

Nousevat ruokailmiöt kertovan siitä, miten kuluttajien suhde ruokaan on kehittymässä. Kun katsomme näitä ilmiöitä yhdessä, on kiinnostavaa huomata miten näistä ilmiöistä löytyy selkeästi myös yhteisiä piirteitä. Olemme löytäneet kaikkiaan 14 kiinnostavaa ilmiötä, jotka ovat koostettu vuoden 2021 uutisvirran pohjalta (1500+ elintarvikealan artikkelit, 1000+ uutiskirjeet, trendiraportit, yms.). Tässä niistä muutama.

#1 Huippunopeat toimitukset

Pandemia on lisännyt kiinnostusta uudenlaisia pikatoimituksia kohtaan. Vaikuttaako alle 15 minuutin toimitusaika kuluttajien käyttäytymiseen ja kysyntään?

#4 Ruokarobottien määrän kasvu

Robotiikkaan perustuvia ravintoloita ja ruokaautomaatteja tarjoavia startup-yrityksiä on yhä enemmän. Onko täysin automaattisista ruokapalveluista ja -ratkaisuista tulossa arkipäivää?

#10 Mielikuvitukselliset maut ja yhdistelmät

Rajoitetuissa erissä myytävät, huomiota herättävät tuotteet lisääntyvät nopeasti. Onko Mac n’ cheese jäätelöstä ja muista mielikuvituksellisista yhdistelmistä tulossa pysyviä tuotteita?

#14 Aamiaisen uusi nousu

Pandemia on kannustanut ihmisiä panostamaan keittiöihin ja luonut uusia rutiineja sekä aamiaismieltymyksiä. Ovatko aamiaisrutiinit muuttuneet pysyvästi?

Jos haluat kuulla lisää ilmiöistä ja case esimerkeistä, ole yhteydessä Valio Aimo® myyntiin.

Mitä tapahtuu pandemian jälkeen?

Aamiaisen uusi nousu, pakasteiden aseman vahvistuminen, huippunopeat toimitukset sekä uudet ruoan verkkopalvelut – koronapandemia on selvästi monen tämän vuotisen ilmiön yhteinen nimittäjä. Joissain ilmiöissä pitkäaikaiset vaikutukset ovat jo nähtävillä (esim. huippunopeat toimitukset), kun taas toisien ilmiöiden kohdalla ei vielä tiedetä, ovatko muutokset tulleet jäädäkseen.

Verkkoon siirtyminen kiihtyy

Digitaalisten kanavien kasvava rooli ruoan kysyntää muovaavana tekijänä kulkee punaisena lankana monen ilmiön läpi. Useat seikat viittaavat siihen, että verkkoon siirtyminen on kiihtynyt entisestään – oli kyseessä sitten videon kasvava merkitys ruokaideoiden jakamisessa, fyysisten ruokakauppojen rooli pitkällä aikavälillä, personoitujen ruokapalveluiden kasvu tai huippunopeat toimitukset.

Pinnalla ammattikeittiössä
Asiakaskysely paljasti viisi tärkeää tulevaisuuden ruokatrendiä