Scandic Helsinki Hub on hotelli modernin matkailijan makuun

Scandic Helsinki Hub on uudenlainen keskustahotelli, jonka sydämenä sykkii italialainen trattoria Il Centro. Siellä arvostetaan autenttisuutta ja avoimia ovia.

Valio Aimo® asiakas

Mikä? Scandic Helsinki Hub ja Trattoria Il Centro on urbaani, nykypäivän matkaajaa palveleva hotelli Helsingin keskustassa Annankadulla. Hotellin ravintola tarjoilee autenttisia italialaisia makuja hotellin vieraille ja kaupungin asukkaille.

Kuka? Anni Ikonen on Scandic Helsinki Hubin ravintola- ja kokoustoimenpäällikkö.

Kauden lempiherkku? Ikosen vappupiknikin ehdoton hitti ovat vegaaniset ja gluteenittomat, täydellisen pehmeät ja kuohkeat vappumunkit, jotka hän valmistaa mantelimaidosta ja gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Viime vuoden syyskuussa toimintansa aloittanut Scandic Helsinki Hub on paitsi hotelli, myös nimensä mukainen keskiö ja kohtaamispaikka. Tervetulleita ovat niin kokous- ja vapaa-ajan matkailijat, tapahtumavieraat, etätyöntekijät kuin aivan tavalliset kaupunkilaisetkin.

”On ihanaa, että kulttuuri muuttuu ja hotellit alkavat olla avoinna ihan kaikille”, iloitsee ravintola- ja kokoustoimenpäällikkö Anni Ikonen. ”Huoneet ovat eri korkuisia ja niissä on esimerkiksi parvia ja erikoisia ikkunoita. Kanta-asiakkaallemmekaan harvoin sattuu kahta samanlaista huonetta.”

Hotelli on 1920-luvulla rakennetussa arvokiinteistössä, jossa on tapahtunut sadan vuoden aikana paljon. Alkujaan talo toimi kirjapainona, minkä jälkeen tilat palvelivat toimistokäytössä. Rakennuksen historiasta muistuttavat yksityiskohdat kirjapainotoiminnan kulta-ajoilta sekä persoonalliset tilaratkaisut. Industrial-henki on säilytetty koko rakennuksessa. Rinnalle on tuotu iloa, leikkisyyttä ja värikkäitä yksityiskohtia, kuten taidetta ja kierrätettyjä huonekaluja.

Italialainen ruoka maistuu aina

Hotellin tyylikäs ja tunnelmallinen trattoria Il Centro palvelee iltapainotteisena ruokaravintolana. Italialaisen keittiön antimiin päädyttiin Ikosen mukaan monesta syystä. ”Italialainen ruoka istuu hyvin kansainvälisen matkustajan tarpeisiin. Maut ovat tuttuja ja annokset sopivat myös yksin matkustavien nautittaviksi.”

Vaikka yksin matkustavien runsas määrä karsi ruokalistalta maistelumenu-tyyliset kokonaisuudet, riittää 300-paikkaisessa ravintolassa tilaa myös suuremmille pöytäseurueille. Silloin italialaiset herkut soveltuvat jaettaviksi – aivan kuten saapasmaassa on tapana.
”Suomalaiset ovat perinteisesti syöneet kaikki omia annoksiaan, mutta ruoan jaettavuus alkaa vihdoin saada jalansijaa meilläkin. Ryhmät voivat jakaa erilaisia antipastoja ja vaikka väliruokana nautittavan pizzan”, Ikonen vinkkaa.

Il Centrossa pizzaan on sitä paitsi todella panostettu.
”Halusimme ravintolaan jotakin, mitä naapurustosta ei löydy, ja päädyimme aitoon napolilaistyyliseen pizzaan. Uuni saapui italiasta – mukanaan kokki, joka koulutti henkilökunnan pizzanvalmistuksen saloihin.”

Alusta saakka onkin ollut selvää, että kun tehdään, tehdään kunnolla ja alkuperäistä kunnioittaen. ”Emme ole pelkkä hotelliravintola, vaan tavoittelemme tosissamme jalansijaa Helsingin italialaisessa ruokakulttuurissa”, Ikonen linjaa.

Carpacciossa on grillattua mustekalaa, sitruunaa, chiliä ja aiolia. Cannolichissä on yrteillä ja leivällä gratinoituja partaveitsisimpukoita ja crudossa kevyesti graavattua siikaa, sitrusvinaigrettea ja sitruunamelissaa.

Kasvisruokaa ja italialaista twistiä

Uutta hotellia rakennettiin koronan jyllätessä. Suunnitelmat olivat valmiina jo kauan ennen pandemiaa, mutta pieniä korjausliikkeitä poikkeuksellisen ajan siivittämänä silti tehtiin. ”Etätyö ja hybridimalli ovat tulleet jäädäkseen. Hotelli valmistui suunnitelmien mukaan, mutta korona vahvisti entisestään coworking-toimintojen painoarvoa.”

Monipuoliset työskentelytilat ja muut coworking-palvelut ovat kaikkien saatavilla kellon ympäri. ”Sopivan tilan lisäksi työskentelypassiinsa voi sisällyttää esimerkiksi aamiaisen, lounaan tai vaikka saunan ja kuntosalin käytön”, Ikonen kertoo.

”Buffetkulttuuri on Suomessa vahva ja asiakkailla sen suhteen melko vakiintuneet odotukset. Tuomme mukaan hieman yllätyksellisyyttä."
Anni Ikonen, Scandic Helsinki Hubin ravintola- ja kokoustoimenpäällikkö

Kaikkien Scandic-hotellien aamiaisella on syksystä lähtien herkuteltu entistä laajemmalla kasvisruokien valikoimalla. Kahviin lorautetaan Valion Oddlygood-kaurajuomaa ja tarjolla on esimerkiksi chia-kookosvanukasta, tuorepuuroa, kikhernepannareita ja falafeleja.

”Helsinki Hubin aamiaiseen tuodaan italialaista twistiä muun muassa marinoiduilla mozzarellapalloilla, pikkelöidyillä kasviksilla ja italialaisilla leikkeleillä.”

Aamiaispöytä notkuu kaikille, mutta hotellin lounastarjoilut pyörivät coworking-asiakkaiden ja kokousvieraiden ympärillä.

”Hyvää ei kannata vaihtaa, joten Scandic-ketjun laadukas kokouslounas maistuu sellaisenaan. Taukotarjoiluissa nähdään sen sijaan pieniä italialaisia erikoisuuksia, kuten limoncellovaahtiksia”, Ikonen kertoo.

Illan yksityistilaisuuksissa nautitaan trattorian à la carte -listalta tuttuja raaka-aineita vähän eri muodossa. Suosittu pääruoka voi löytyä alkulautaselta ja grilliannos muuntautua seisovan pöydän vetonaulaksi.

”Buffetkulttuuri on Suomessa vahva ja asiakkailla sen suhteen melko vakiintuneet odotukset. Tuomme mukaan hieman yllätyksellisyyttä, vaikka italialaisvivahteisella alkupalapöydällä perinteisen salaattipöydän sijaan.”

Perustuotteet Valio Aimo tukusta

Autenttisimmat raaka-aineet Scandic Helsinki Hubiin hankitaan Italiasta, sillä muualta niitä ei saa. Valio Aimo tukulla on merkittävä rooli perustuotteiden luotettavana toimittajana.

”Ja niitähän meillä riittää maitotuotteista vihanneksiin ja siivousvälineistä somisteisiin”, Ikonen luettelee. Joskus tukun rekkoja saapuu jopa kaksi – hotellissa kun on noin 700 vuodepaikkaa ja runsaasti päivittäisiä kokous- ja tapahtumavieraita. Yhteistyö hovihankkijan kanssa saa pelkkää kiitosta.

”Meillä on hyvät yhteyshenkilöt, jotka saamme tarvittaessa aina kiinni. Arvostamme Valio Aimo tukun proaktiivisuutta. Meiltä kysytään, miten työtämme voisi helpottaa, ja esimerkiksi henkilöstöämme on käyty opastamassa paikan päällä tilausten teossa. Näin sen kuuluukin sujua!”

Ravintola- ja kokoustoimenpäällikkö Anni Ikonen, ravintolapäällikkö Anisa Smili, kokouspuolen vuoropäällikkö Sanna-Mari Rutanen ja tarjoilija Rahul Anand saavat asiakkaat tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Anni Ikosen 5 + 1 vinkkiä modernin matkaajan kohtaamiseen

Kuuntele, jousta ja yllätä − siten hurmaat asiakkaasi.

1. Ole joustava ”Matkalla ollessa arki on kaukana ja tilanteet voivat muuttua odottamatta. Nykyaikainen matkailija arvostaa nopeaa ja ketterää reagointia yllättävissäkin tilanteissa.”

2. Mukauta tiloja ”Viipymät ovat usein lyhyitä, joten hotellihuoneissamme esimerkiksi kiinteät kaapit on korvattu muuntautuvilla säilytystiloilla. Etätyöt ovat lisänneet työskentelyyn sopivien tilojen tarvetta.”

3. Mieti menu monelta kantilta ”Ruoat kannattaa valita siten, että ne sopivat syötäviksi yksin ja yhdessä, joko ravintolassa tai omassa huoneessa. Juomapuolella alkoholittomuus ja vähäalkoholiset juomat ovat trendi etenkin nuorten ja työmatkalaisten keskuudessa.”

4. Panosta hyvinvointiin ”Matkallakin halutaan syödä terveellisesti ja jatkaa kotoa tuttuja kuntoilurutiineja. Siksi ruokalistan monipuolisuus ja laadukkaat kuntoilumahdollisuudet ovat arvossaan.”

5. Ohjaa paikallisten pariin ”Keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet ovat aina plussaa, mutta matkalla halutaan nähdä myös paikallista elämää. Ole valmis opastamaan matkailija paikallisten suosimiin kohteisiin.”

5 +1 Tartu sivulauseisiin ”Hyvä asiakaspalvelija kuuntelee asiakkaan toiveita ja toteuttaa ne yli odotusten.”

Teksti Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Sanna Lehto

Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2023.

Lue lisää asiakastarinoita:

Asiakasjutut
Brunbergin laktoosittomalle suklaalle on kysyntää
Asiakasjutut
Espoo Catering maistatti uusia kalaruokia
Asiakasjutut
Servican ruokalistat ovat maukkaita ja ilmastoystävällisiä