Makuja maailmalta ruokafilosofiaa

Maakohtaiset teemat kiinnostavat asiakkaita edelleen. Jos ruokalistoissa käytetään satunnaisesti teemaviikkoja tai -päiviä, ovat maateemat yleensä ravintola-asiakkaiden mieleen. Vuonna 2018 Valio Food Servicen teemat ja Koekeittiön reseptiikka ovatkin keskittyneet maailman makujen etsimiseen ja hyödyntämiseen.

Fit & fab, mausteisia makuja Lähi-idästä ja kauempaa

Alkuvuoden Fit & Fab -teeman maut haettiin kotoa ja kaukaa. Meze-tyyppinen syöminen tuotiin Lähi-idän mausteilla, ihanilla tahnoilla ja tarjoilutavalla kotimaisten lounaiden tarjontavaihtoehdoiksi ja monipuolisuus salaattipöydässä nostettiin prioriteetiksi. Makuja salaatteihin ja Mifun tarjoiluun haettiin myös koto-Suomesta ja Aasiasta. Teriyakilla maustaminen ja glaseeraaminen, kasvisten pikkelöinti ja paahtaminen, Thai-marinointi ja piimän hyödyntäminen, sekä leivonnassa käytettävät siemenet, pähkinät ja juurekset, ovat muutamia esimerkkejä kevään vinkkisaldosta.

Runsasta ja rehevää ruokaa jenkkien tyyliin

Kesällä matkattiin Pohjois-Amerikkaan! Inspiraatiota haettiin eri osavaltioiden monimuotoisista ruokakulttuureista, jotka ovat alkujaan rantautuneet Yhdysvaltoihin maapallon joka kolkasta. Perehdyimme Lounais-Yhdysvaltojen ruokakulttuuriin, jonka ruokakulttuuri tunnetaan ehkä yleisesti parhaiten termistä Tex-Mex. Lounaasta siirryimme Kaakkois-Yhdysvaltoihin, jossa vastaan tulevat louisianalaisten syvät maut jazzintäyteisestä New Orleansista. Matka jatkui Uuteen Englantiin, koilliseen Yhdysvaltaan, eli kohti New Yorkin deli-kahviloita ja -ravintoloita sekä idyllisiä jenkkidinereitä. Keskilännen lihamurekkeiden ja juustomakaronien kautta Yhdysvaltojen ympärysmatkan ympyrä sulkeutui Alaskaan ja länsirannikkoon.

Raikkaita makuja Välimereltä

Nyt syksyllä perehdymme tarkemmin Välimeren ruokakulttuuriin. Välimeren alue yltää Espanjasta Turkkiin, joten reseptiikassa vaikutteita otetaan niin Espanjan, Ranskan, Italian, Kreikan kuin Pohjois-Afrikankin makumaailmoista, joissa jokaisella maalla on oma erityispiirteensä. Leipomoreseptiikassa keskitytään klassiseen ranskalaiseen leivontaan, mutta piipahdetaan pikaisesti myös Venäjällä.

Näin tämän vuoden aikana teemojen siivillä on koluttu miltei koko maapallo läpi lautasella. Autenttiset maut maailmalta herättävät asiakkaissa kiinnostusta jo ruokalistaa lukiessa, ja hyvin toteutettuna tuo myös lisäarvoa asiakaskokemukseen. Erilaiset ruokakulttuurit ovat hyvä inspiraation lähde ruokalista- ja teemasuunnitteluun, ja niistä voi ammentaa ideoita vaikka vuodeksi eteenpäin.

Lisää ideoita:

Koulutusmateriaalit
Pohjois-Amerikka, ruokakulttuurien sulatusuuni
Koulutusmateriaalit
Välimeren maut ruoanlaitossa