Joulun leivonnaiset

Joulun aika on täynnä upeita makuja ja tuoksuja jotka tuovat lapsuuden joulut mieleen. Joulua varten olen kehittänyt reseptejä, joissa on jotain perinteistä, mutta uusin ilmein toteutettuna. Ilman mausteiden tuoksua ei oikein pääse joulun tunnelmaan, siksipä mausteita löytyy monessa leivonnaisessa.

Suklaa-Jouluhalko on perinnettä Ranskanmaalta, jossa perinteinen kääretortusta halkomaiseksi muotoiltu kakku on kehittynyt seuraavalle tasolle. Kakku tosin muistuttaa halkoa enää vain pitkulaiselta muodoltaan. Joulun teema ja makumaailmat ovat yhä sesongissa kiinni, mutta jouluhalko tarjoaa ammattilaiselle mahtavan tilaisuuden näyttää osaamisensa. Kehittämääni jouluhalkoon olen käyttänyt Valion uutta mustaherukkatäytettä, joka antaa raikkaan vastaparin täyteläiselle suklaalle. Osan mustaherukkatäytteestä käytin sellaisenaan Valio tumma vetopohjan väliin ja osan tein marmelaadiksi. Näin myös kakun leikkauspinta on saatu mielenkiintoiseksi. Kakun viimeistelevä kuorrute syntyy Valio vispikerman ja Valio kirkaskuumahyytelön ominaisuuksia hyödyntäen. Makunautinto on erinomainen kruunaamaan joulun hienoimmankin juhlapöydän antimet.

Banana Bread on aivan uutukainen omassa jouluperinteessäni, joka tuo muistoja Australiasta. Haluan jakaa sen nyt myös muille. Olen lisännyt leipään vain joulumausteita. Leipä on hyvin säilyvä ja se on hyvä tarjota lämmitettynä vaikkapa parilan kautta, eikä se kaipaa muuta kuin sipaisun voita. Tähän voi käyttää jo hieman tummentuneet banaanit, joista saat vieläpä paremman lopputuloksen.

Joulutoscaleivos on saanut aivan uuden makumaailman ja mittasuhteet. Pohjassa maistuu joulun mausteet ja perinteiseen toscakakkuun verrattuna pohja on hyvin ohut, kaulittu murotaikinatyyppinen ratkaisu. Pohjan päälle pursotettu Valio kirsikkatäyte maistuu ja näkyy leivoksissa herkullisina sattumina, lisäksi se lisää säilyvyyttä. Toscaa leivoksen päällä on reilusti, sillä onhan se tällaisen tuotteen paras osa. Säilyvä tuote on herkullinen lahja, kun sen pakkaa kauniiseen rasiaan. Käsityönä tehty leivonnainen saa takuulla saajan onnelliseksi, sillä sen ainutlaatuisuus ja arvokkuus huokuu tuotteesta kaikille aisteille nautittavaksi.

Pienet rusinakakut toin joululiitteeseen, koska rusina lisää säilyvyyttä ja tuo luontaista makeutta ja aromia, joka kantaa hienosti mausteiden rikkauden. Pieneen muotoon leivottu kahvikakku on erinomainen tarjottava kahvipöydässä. Rusinakakku täydentää mainiosti lahjapakkaukset ja ilahduttaa hienostuneilla aromeilla.

Red Velvet kakku on ollut pitkään jo muodissa, mutta tällä kertaa tein siitä jouluisen version ja käytin punaisen kirsikkakakun mehevöittämiseksi Valion uutta kirsikkatäytettä. Kirsikka tekee kakusta kostean ja ihanan makuisen. Punainen elintarvikeväri kakkutaikinassa tekee kakusta huikean visuaalisen nautinnon, jonka viimeistelee valkoinen kuorrute.

Jouluntähtipulla on leivottu todella rikkaaseen pullataikinaan. Litran taikinassa on voita kaksi kiloa! Voi tekee pullasta säilyvän ja suussa sulavan. Täytteenä on käytetty Valio karpalotäytettä, jonka makua on täydennetty piparkakkumausteella. Glögimäinen maku sopii hyvin tarjottavaksi koko talviajan sesonkiin. Samasta taikinasta olen leiponut myös karpalokukka-pullan. Siihen muotoiluidea löytyi Rinkeli Grand Prix 2017 kisasta.