Välimeren meijerituotteet

Välimeren ruokavalion yleisin rasvanlähde on oliiviöljy, mutta maitotuotteilla on kuitenkin oma paikkansa Välimeren maiden ruokaympyröissä. Voisitko kuvitella ranskalaista keittiötä ilman kermaa ja voita tai italialaista pizzaa ilman juustoa?

Vaikka ruokavalioon kuuluu myös meijerituotteita, se ei peruskansalaisten joukossa johdu ravitsemuksellisista syistä, vaan pikemminkin tottumuksista. Esimerkiksi Lähi-Idän maissa maito ja kerma yhdistetään väistämättä jälkiruokiin ja makeaan ruoanlaittoon. Perunamuusi, jossa perunaa ja maitoa sekoitetaan yhteen, tuntuu joissakin kulttuureissa käsittämättömältä. Jossain määrin samanlaisia ”kirjoittamattomia sääntöjä” on myös Välimeren maissa.

Kreikassa maito ja kerma kuuluvat jälkiruokapöytään

Kreikassa kerma ja maito kuuluvat jälkiruoka- ja leivoskreemeihin, ja niitä hädin tuskin käytetään muuten edes kahviin. Yleisimmät meijerituotteet ovatkin fetajuusto ja jogurtti. Fetajuusto sopii aamiaisella hunajamelonin ja iltapalalla vesimelonin kera. Alkuperäsuojauksen vuoksi ainoastaan Kreikassa valmistettua juustoa voi kutsua fetaksi ja muualla valmistetut fetan tyyppiset juustot tunnetaan salaattijuustona. Juustoa käytetään salaateissa ja tahnoissa, friteerattuna alkuruoissa, raastettuna ranskalaisten päällä ja murustettuna täytetyissä paprikoissa. Jogurtti sopii niin ikään dippeihin ja kylmiin kastikkeisiin, sellaisenaan pataruokien kanssa, sekä hunajalla makeutettuna aamiaiseksi ja jälkiruoaksi.

Italia ja ranska tunnetaan juustoistaan

Ricotta, parmesaani, mozzarella ja pecorino kuuluvat kiistatta italialaisen ruokakulttuurin meijerisanastoon. Kermaa ja tuorejuustoa käytetään tietyissä pastaruoissa, mutta enimmäkseen jälkiruoissa. Jälkimmäisistä kuuluisimpina panna cotta, joka tarkoittaa kirjaimellisesti keitettyä kermaa ja tiramisu, jossa kananmunilla ja tuorejuustolla saadaan aikaan herkullinen kerrosherkku.

Ranskassa ei tunnetusti kermaa, juustoa ja voita säästellä. Niitä käytetään kastikkeissa, kuorrutuksissa, croissanteissa, leivonnaisissa, vuokaruoissa, pataruoissa, keitoissa, jälkiruoissa, perunaruoissa, bistroleivissä ja lihojen täytteinä.

Hapanmaitotuotteet ovat Välimerellä hieman harvinaisempia

Hapanmaitotuotteita kuten piimää ja kermaviiliä ei Välimeren maissa juurikaan käytetä, mutta niitä voi rohkeasti yhdistellä Välimeren makuihin. Esimerkiksi lihojen mureuttaminen ja marinointi piimässä tai kermaviili perinteisten dippien, kuten tirokafterin, jatkeaineena nostavat makuja happamuudellaan ja tuovat kotimaista vivahdetta ruokalajeihin.