Siirry sisältöön
Valiojengi

Jakeluauton kuljettaja on ammattimies ja asiakaspalvelija

Jakeluauton kuljettaja on ammattimies ja asiakaspalvelija
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Jakeluauton rattiin tarvitaan ammattimies, varsinkin kun liikutaan Helsingin ydinkeskustassa. Isolla autolla pujottelu kapeilla kaduilla ja muun liikenteen seassa on taitolaji. Tänään elintarvikkeita Valion asiakkaille kuljettaa Raine Vartiainen. Hän on yksi Valion jakelukuljetuksia hoitavista kuljetusyrittäjistä pääkaupunkiseudulla.

Tavoitteena tehokas ja täsmällinen jakelu

Jakeluauto saapuu Valion Helsingin päävaraston lastauslaituriin aamulla ennen kymmentä. Aikaisen aamuvuoron hoitanut kuljettaja siirtää auton Raine Vartiaisen haltuun. Seuraavaksi varastoihin täydennystä odottaa kymmenkunta asiakasta Helsingin keskustan alueella. Raine siirtää kyytiin alustavaunut ja rullakot, joissa on muun muassa Valion maitoja ja jogurtteja. Kuormaa täydennetään vielä pakkasvaraston tuotteilla. Lasti sidotaan kiinni liinoilla, jotta se ei liiku ajon aikana.

– Se mikä täytyy saada ensimmäisenä ulos, laitetaan kyytiin viimeisenä. Auto lastataan siis ajojärjestyksen mukaan, Raine Vartiainen kertoo.

Varastotyöntekijät ovat huolehtineet oikean kuorman oikealle lastauslaiturille. Kuormakirjasta kuljettaja voi vielä varmistaa, että kyytiin tulee oikea satsi ja että se lastataan autoon oikeassa järjestyksessä. Kuorman koko ja reitillä olevien asiakkaiden määrä vaihtelee reitin mukaan. Aamureiteillä jakeluautossa kulkee noin 3 000–6 000 kiloa elintarvikkeita ja reitillä on 30–40 asiakasta.

Jakeluautojen reitit suunnitellaan Valiolla yhteistyössä kuljetusyrityksen kanssa asiakastoiveet huomioiden.

– Reittisuunnittelussa tavoitteena on, että jakelu voidaan hoitaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti ja että turhaa ajoa voitaisiin välttää, Raine Vartiainen kertoo.

”Jakeluauto kuljettajineen on valiolaisen laatuketjun tärkeä lenkki.”

”Bioetanoliautossa kuormatila kylmenee hiilidioksidilla dieselin sijaan.”

Search