Meijeri ja ruokatalo paremman elämän palveluksessa

Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo. Tehtävämme on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Teemme maistuvia tuotteita maidosta ja useista muista raaka-aineista; tarjoamme siis makunautintoja, vaihtelua ja iloa ruokapöytään. Samalla huolehdimme siitä, että eläimet voivat hyvin, suomalaiset ovat terveempiä ja Suomen omavaraisuus ravinnon tuottamisessa on turvattu. Olemme missiomme mukaisesti paremman elämän palveluksessa. Näin ajattelevat myös suomalaiset, jotka ovat valinneet Valion Suomen vastuullisimmaksi yritykseksi viisi vuotta peräkkäin.

Työllistämme Valiolla, maitotiloilla ja niiden alihankintaketjuissa yhteensä 25 000−30 000 ihmistä. Valiolla on töissä 4 000 eri alojen ammattilaista, ja valiolaisista neljännes työskentelee muualla kuin Suomessa.

 

Suomalaisten maidontuottajien omistama osuuskunta

Valio on 5 000 suomalaisen maidontuottajan omistama yritys. Nämä maitotilat kuuluvat alueellisiin maidontuottajaosuuskuntiin. Maksamme Valion toiminnan kaikki tuotot maidontuottajille heiltä vastaanotetun maidon hinnan kautta.

Tehtävämme on luoda maitotiloilta vastaanottamallemme maidolle paras mahdollinen maitotuotto. Sitä voi verrata monien muiden yritysten tavoittelemaan myyntikatteeseen. Valion maidontuottajista muodostuva hallitus päättää, kuinka paljon Valiolla on kulloinkin varaa maksaa maitotilojen toimittamasta maidosta.

Valion liiketoiminnan menestystä ei voikaan mitata perinteisellä liikevoiton määrällä, sillä Valio ei maksimoi voittoa vaan osuuskunnille maksamaansa maidon tilityshintaa. Vuonna 2017 tilityshinta maidonhankintaosuuskunnille oli 39,0 senttiä litralta.

 

Juuret Suomessa, vientiä yli 60 maahan

Valiolla on Suomessa tuotantolaitoksia 12 paikkakunnalla. Tytäryhtiöitä Valiolla on Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Valion Suomessa myytävät tuotteet on aina valmistettu Suomessa ja suomalaisesta maidosta. Valio myy tuotteitaan noin 60 maahan ympäri maailmaa.

Valion vienti kattaa noin neljänneksen koko Suomen elintarvikeviennistä ja noin 97 prosenttia suomalaisten maitotuotteiden viennistä. Vienti sisältää kaupassa myytävien tuotteiden lisäksi elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi myytävää voita ja maitojauhetta. Valion liikevaihto vuonna 2017 oli 1 708 miljoonaa euroa, josta ulkomaantoimintojen (vienti + ulkomaiset tytäryhtiöt) osuus oli 38 prosenttia.

 

Tutkimusta ja tuotekehitystä nobelistin jalanjäljissä

Kemian nobelisti A.I Virtasen perintö elää meissä edelleen. Hänen johtaessaan Valion laboratoriota ohjenuoraksemme vakiintui ajatus ihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä. Teemme tieteestä arkea ja elämää parantavia tuotteita. Innovaatioillamme on 350 patenttia ympäri maailman. Esimerkiksi laktoositon maito on hyvä esimerkki Valion innovaatioista: lanseerasimme sen ensimmäisenä maailmassa vuonna 2001.

Ammattilaiset

Valion palvelut ravitsemusalan ja terveydenhuollon, teollisuuden ja ammattilaiskeittiöiden tarpeisiin.

Ammattilaiset ›

Maitotilayrittäjät

Valiolaisten maitotilayrittäjien maksuton tiedotuskanava tuottajakohtaisille tiedoille, tiedotteille ja uutisille.

Valma-palvelu ›

Kuluttajapalvelu

Valion tuotteita ja toimintaa koskevat palautteet, kysymykset ja ehdotukset.

Kuluttajapalvelun yhteystiedot ›

Uutiset

Kaikki uutiset

Kaikki uutiset

Vastuullisuus - jokapäiväisiä tekoja vai maailmaa mullistavia kehitysloikkia?
Kuukauden puheenvuoro: Kristiina Kiviharju

Vastuullisuus - jokapäiväisiä tekoja vai maailmaa mullistavia kehitysloikkia?

Uutta ja ajankohtaista Valiolla

Tutustu vastuulliseen Valioon ›

Energiatarpeesi