Maitotilan työntekijät Valion maitotilan työntekijät

Osuus­toiminnallinen perusta

Valio on perheyrittäjien omistama yritys. Edistämme Suomen taloudellista hyvinvointia ja haemme kansainvälistä kasvua. Meille on kunnia-asia investoida ja maksaa verot kotimaahan. Luomme työtä ja toimeentuloa kaikkialla Suomessa ja huolehdimme maitotilayrittäjiemme hyvinvoinnista. Yhdessä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa rakennamme kestävää ja menestyvää liiketoimintaa.

5 500 valiolaista maitotilayrittäjää omistaa Valion 16 osuuskunnan kautta. Olemme Suomen taloudelle merkittävä toimeentulon moottori: Maitotilayrittäjät ja Valio työllistävät suoraan ja välillisesti noin 30 000 ihmistä (Taloustutkimuksen selvitys vuodelta 2015). Lisäksi Valio on tärkein asiakas yli 350 pk-yritykselle ympäri Suomen. Yksi maitotila työllistää arviolta kolme ihmistä: maitotilayrittäjät, eläinlääkärin, lomittajia, rehuntekijöitä, koneiden huoltajia ja valmistajia sekä navetanrakentajia ja maanrakennusurakoitsijoita.

 

Luomme työtä Hangosta Utsjoelle

Turvaamme maatalouselinkeinon säilymistä ja luomme toimeentulon mahdollisuuksia kaupunkien ulkopuolella. Maidontuotanto on ainoa maatalouden muoto, jota voidaan harjoittaa kaikkialla Suomessa – myös niillä alueilla, joilla luonnonolosuhteet ja pellot eivät sovi ruokakasvien viljelyyn.

 

Maito tuo 60 prosenttia maatalouden tulosta

Maito tuo Suomessa maatalouden yrittäjätulosta 60 prosenttia, ja Valion kautta suomalaiseen yhteiskuntaan tuloutuu reilut miljardi euroa vuodessa. Maitotilayrittäjien ja Valion osuus elintarviketeollisuuden investoinneista on noin 25 prosenttia eli 200–300 miljoonaa euroa vuosittain.

 

Tavoitteena EU:n paras maidonhinta

Valiolaiset maitotilayrittäjät tuottavat noin 80 prosenttia suomalaisesta maidosta. Valio maksaa koko liiketoimintansa tuoton maidon tilityshinnassa osuuskuntien kautta maitotiloille. Olemme sitoutuneet jalostamaan kaiken vastaanottamamme maidon, ja maksamme samaa hintaa maidon määrästä ja tilan sijainnista riippumatta. Tammikuusta 2018 alkaen maksamme lisäksi vastuullisuuslisää eläinten hyvinvoinnin parantamiseen sitoutuneille yrittäjille. Tavoitteenamme on maksaa maitotilayrittäjillemme EU:n parasta tilityshintaa.

Huolehdimme maitotilayrittäjien hyvinvoinnista ja osaamisesta

Työ maitotilalla vaatii monipuolista osaamista ja hyvää fyysistä jaksamista. Maitotilayrittäjän töihin kuuluu niin eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen, maidon laadun varmistaminen, oman yrityksen talouden hoitaminen kuin tilan kehittäminen. Yrittäjät tekevät töitä lähes vuoden jokaisena päivänä, myös viikonloppuisin. Kunnat hoitavat maitotilayrittäjien lomituspalveluja.

Valio on yhdessä osuuskuntien kanssa sitoutunut huolehtimaan maitotilayrittäjien hyvinvoinnista ja osaamisesta. Valion alkutuotantopalvelut esimerkiksi maidon laatuun, eläinten terveyteen ja tilan kehittämiseen liittyen ovat yrittäjille pääsääntöisesti maksuttomia. Valio järjestää koulutuksia muun muassa navetan rakentamiseen, säilörehuun, eläinten hyvinvointiin sekä talouden hallintaan liittyen.

Energiatarpeesi