Läpinäkyvä hankinta

Vastuullisen hankinnan kolme tärkeintä osa-aluetta ovat elintarviketurvallisuus, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu. Varmistamme raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien laadun, turvallisuuden ja alkuperän. Myös toimittajamme ja alihankkijamme ovat sitoutuneet vastuulliseen toimintatapaamme.

Suomessa valmistamiemme tuotteiden raaka-aineista on kiloissa mitattuna maitoa 96 prosenttia. Loput neljä prosenttia ovat muita raaka-aineita, esimerkiksi marjoja, viljatuotteita, sokeria ja rypsiöljyä. Tässä osiossa kerromme erityisesti näiden muiden raaka-aineiden hankinnasta. Maidonhankinnasta voit lukea enemmän osiosta Osuustoiminta.

LÄHTÖKOHTANA HANKINTOJEN KOTIMAISUUS

Ostamme paikallisia raaka-aineita aina kun niiden laatu, kilpailukyky ja saatavuus täyttävät kriteerimme. Jotta voimme tarjota laadukkaita ja maukkaita tuotteita satotilanteesta riippumatta, meillä on useita toimittajia niin Suomessa kuin maailmalla.

VAIN HYVÄKSYTTYJÄ RAAKA-AINETOIMITTAJIA

Valion hankintaperiaatteet ohjaavat raaka-ainehankintaamme. Varmistamme hankintaketjun elintarviketurvallisuuden ja vastuullisuuden toimittajien hyväksymis- ja hallintaprosessin avulla. Voit lukea siitä lisää Vastuullisuusraportin sivulta 43.

IHMISOIKEUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Valio on sitoutunut Code of Conductinsa (Tapamme toimia) mukaisesti ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja liiketoiminnan eettisyyteen.

Vuonna 2019 -  2020 teimme Valiolla laajan ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin. Sen osana arvioimme myös hankintaketjun ihmisoikeusvaikutuksia. Arvioinnissa huomioitiin hankintaryhmiin sekä hankinnan sijaintiin eli alueeseen tai maahan yhdistettävät ihmisoikeusriskit. Riskejä tunnistettiin analysoimalla mm. ulkopuolisia ihmisoikeuksiin liittyviä raportteja ja artikkeleja sekä toimittaja-auditointien ja arviointien tuloksia. Sen lisäksi, että hankintaorganisaatio osallistui itse ihmisoikeusvaikutusten arviointiin,  huhtikuussa 2019 globaalille hankintaorganisaatiolle pidettiin erillinen koulutus toimitusketjujen ihmisoikeus vaikutuksista. Voit lukea lisää Valion ihmisoikeusvaikutuksista Vastuullisuusraportin sivulta 62.

Valion ihmisoikeustyössä tärkeintä vuonna 2020 on ihmisoikeuksiin sitoutuminen, hallintaprosessien parantaminen sekä tiedon, osaamisen ja yhteistyön lisääminen.

SUOMALAISTA LIHAA, EI UHANALAISTA KALAA

Valio Food Solutions palvelee ammattikeittiöitä ja elintarviketeollisuutta. Näille asiakkaille myymämme meijerituotteet sekä mehu- ja marjatuotteet valmistamme itse. Muut tuotteet, esimerkiksi pakasteet, ostamme hyväksytyiltä alihankkijoiltamme. Valio-tuotemerkillä myymiemme tuotteide naudan-, sian- ja broilerinliha on 100-prosenttisesti suomalaista.

Olemme sitoutuneet WWF:n kalaohjelmaan, eikä kalaa sisältävissä pakasteissa ole WWF:n uhanalaiseksi luokittelemaa kalaa. Vuoden 2020 alusta lähtien kaikki kalaa sisältävät tuotteemme on valmistettu WWF:n vihreän listan kaloista: kalaraaka-aine on siis suomalaista, MSC- tai ASC-sertifioitua kalaa, joka on pyydetty tai kasvatettu vastuullisesti.

SUOMEN SUURIN MARJOJEN JALOSTAJA

Suonenjoen hillotehtaan hilloilla maustuvat esimerkiksi jogurttimme. Pitäjänmäen mehutehtaalla valmistetaan marjakeitot ja mehut.Suosimme ensisijaisesti kotimaisia marjoja niiden laadun, saatavuuden ja hinnan mukaan. Saatavuuden varmistamiseksi ostamme marjoja, marjasoseita ja -tiivisteitä myös muualta Euroopasta. Esimerkiksi suomalaiset mansikat menevät lähes kokonaan kotitalouksien käyttöön.

Trooppisia hedelmäsoseita, -paloja ja -tiivisteitä ostamme esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Aasiasta, appelsiinitiivistettä Kreikasta, Brasiliasta ja Meksikosta ja ananastiivistettä Indonesiasta sekä Thaimaasta.

Vastuullisuus
Mistä Valion tuotteet tulevat ja mihin niitä viedään?
Tuotteen takana
Hyvää makua huolella valituista appelsiineista
Vastuullisuus
Kotimaisen metsämarjan matkassa