Nuori tyttö Nuori tyttö

Läpinäkyvä hankinta

Valion tuotteet ovat turvallisia ja jäljitettäviä. Suomessa käyttämämme suomalainen maito on EU:n puhtainta, eikä siinä ole antibioottijäämiä. Myös Suomen ulkopuolella maidon laadun on täytettävä Valio-tason vaatimukset. Niin maidon kuin muidenkin raaka-aineiden hankintaketju on jäljitettävissä ja tarkasti dokumentoitu, ja kaikki toimittajamme ja alihankkijamme ovat sitoutuneet vastuulliseen toimintatapaamme. Suomessa hankintamme kotimaisuusaste ilman maitoa, koneita ja laitteita on 84 prosenttia. Maitoraaka-aine huomioituna kotimaisuusaste nousee yli 90 prosentin tasolle.

 

Puhdas ja jäljitettävä maito

Valion käyttämä suomalainen maito keräillään omistajayrittäjien tiloilta, ja virhetilanteessa maito voidaan jäljittää tilalle saakka. Suomalainen maito on lääkejäämätöntä ja EU:n puhtainta solu- ja bakteerimääriltään. Vuonna 2016 Valion keräilemästä maidosta 96,5 prosenttia oli parasta E-luokkaa.

Virossa ja Venäjällä hankimme maidon sopimustuottajiltamme, joiden laatua Valio tarkkailee. Myös Suomen ulkopuolella maidon laadun on täytettävä Valio-tason vaatimukset puhtauden ja solupitoisuuksien suhteen.

 

Lähtökohtana hankintojen kotimaisuus

Pääraaka-aineena maidon lisäksi käytämme tuotteissamme paljon myös muita raaka-aineita. Hankintaperiaatteidemme mukaisesti ostamme paikallisia raaka-aineita aina kun niiden laatu, kilpailukyky ja saatavuus täyttävät kriteerimme. Jotta voimme tarjota kuluttajille laadukkaita ja hyvänmakuisia tuotteita satotilanteesta riippumatta, meillä on useita toimittajia niin kotimaassa kuin Suomen ulkopuolella. Jos esimerkiksi viljan, marjojen ja hedelmien satokausi on jossain huono, eikä raaka-ainetta ole saatavilla, voidaan tuotetta hankkia muualta. Pääosa Valion kartonki- ja muovipakkauksista hankitaan Suomesta.

Rypsiöljyä ja sokeria suomalaisilta pelloilta

Maidon lisäksi käytetyimpiä raaka-aineita ovat rypsiöljy ja sokeri. Valion rasvalevitteisiin käytettävä rypsiöljy on 100 prosenttisesti kotimaista. Käyttämämme sokeri on Hyvää Suomesta -merkittyä eli sen kotimaisuusaste on vähintään 75 prosenttia. Luomusokeria ja luomurypsiöljyä ostamme myös maailmalta, sillä niitä ei ole Suomesta vielä riittävästi saatavilla.

 

Suomen suurin marjojen jalostaja

Valio on Suomen suurin marjojen jalostaja: Suonenjoen hillotehtaan hilloilla maustuvat esimerkiksi monet jogurttimme. Pitäjänmäen mehutehtaalla taas valmistetaan kaikki marjakeittomme ja mehumme. Suosimme ensisijaisesti kotimaisia marjoja niiden laadun, saatavuuden ja hinnan mukaan. Esimerkiksi Valion mustikkakeitto tehdään suomalaisista metsämustikoista. Saatavuuden varmistamiseksi ostamme marjoja, marjasoseita ja -tiivisteitä myös muualta Euroopan alueelta. Varsinkin trooppisia hedelmäsoseita, -paloja ja -tiivisteitä ostamme kauempaa, hedelmien kasvualueilta, esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Appelsiinitiivistettä ostamme muun muassa Kreikasta, Brasiliasta ja Meksikosta ja ananastiivistettä Indonesiasta ja Thaimaasta.

 

Suomalaista lihaa, ei uhanalaista kalaa

Valio Food Services palvelee suurtalouskeittiöitä ja myy useista eri raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Meijerituotteet valmistamme itse ja muut tuotteet ostamme alihankkijoiltamme.

Suurkeittiötuotteiden naudan-, sian- ja broilerin lihasta 100 prosenttia on suomalaista. Suomessa Valion tuotevalikoimassa ei käytetä WWF:n uhanalaiseksi luokittelemia kalalajeja. Tavoitteemme on, että vuonna 2025 kaikki Valio Food Servicen kala on sertifioitua.

 

Suomalaisissa Valio-tuotteissa ei palmuöljyä

Valion omissa, Suomessa valmistetuissa tuotteissa ei käytetä lainkaan palmuöljyä. Tällä hetkellä joissakin Valio Food Services -tuotteissa on palmuöljyä. Tavoitteenamme on, että myös näissä tuotteissa luovutaan palmuöljyn käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Tytäryhtiöissä tavoitteena on luopua palmuöljyn käytöstä vuoteen 2025 mennessä.

Vain yhdessä Valion Suomessa valmistetuista tuotteista on tällä hetkellä soijalesitiiniä. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 Valion omissa tuotteissa ei käytetä lainkaan soijaa, ja että Food Services -suurtalouskeittiötuotteissa käytetty soija on sertifioitua.

 

Vain hyväksyttyjä tavarantoimittajia

Käytämme vain hyväksyttyjä tavarantoimittajia, ja voimme jäljittää raaka-aineet valmistavaan tehtaaseen tai raaka-aineen tuottavalle tilalle asti. Tuote- ja toimittajakyselyillä sekä Valion Supplier Code of Conduct -ohjeella varmistamme, että ostamme laadukkaita ja turvallisia raaka- ja apuaineita luotettavilta toimittajilta.

Toimittajamme ovat sitoutuneet noudattamaan SA 8000 -standardiin perustuvia eettisiä periaatteita. Standardi perustuu YK:n ihmisoikeuksien julistukseen, YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen ja Kansainvälisen Työjärjestön ILO:n keskeisiin työelämää sääteleviin yleissopimuksiin. Valion toimittajakyselyssä arvioitavat alueet liittyvät esimerkiksi työpäivän kestoon, palkkaukseen, työturvallisuuteen sekä tuholaistorjunta-aineiden käyttöön. Lisäksi tavarantoimittajan on osoitettava, että sillä on riittävät elintarviketurvallisuuden hallintamenettelyt.

 

Auditointeja erityisesti riskimaissa

Suomen Valiolla on yhteensä noin 5 500 tavaran- ja palveluntoimittajaa. Toimitusketjun jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi haluamme lyhentää toimitusketjuja ja vähentää toimittajien määrää.

Kehitämme myös toimitusketjun vastuullisuusriskien tunnistamista ja minimoimme riskejä esimerkiksi auditoinnein. Yhteistyön alkaessa tarkastamme merkittävimmät toimittajan paikanpäällä (valiolaiset arvioijina). Auditoimme vuosittain 20–30 tavarantoimittajaa riskinarvion perusteella, mukana on myös vanhoja toimittajiamme. Riskimaatoimittajilta (BSCI:n riskimaaluokitus) edellytämme Sedex-jäsenyyttä. Sedex (Supplier Ethical Data Exchange) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka haluaa edistää vastuullisuutta koko toimitusketjussa keskittymällä hankinnan ja valmistuksen ympäristöön ja eettisyyteen liittyviin näkökohtiin.

Energiatarpeesi