Läpinäkyvä hankinta

Vastuullisen hankinnan tärkeimmät osa-alueet ovat elintarviketurvallisuus, hankintaketjun läpinäkyvyys, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu. Varmistamme yhdessä eri toimintojen kanssa raaka-aineiden laadun, turvallisuuden ja alkuperän sekä pakkausten vaatimuksenmukaisuuden. Edellytämme, että myös toimittajamme ja alihankkijamme sitoutuvat vastuulliseen toimintatapaamme.

Suomessa valmistamiemme tuotteiden raaka-aineista on kiloissa mitattuna maitoa 96 prosenttia. Loput ovat muita raaka-aineita, esimerkiksi marjoja, viljatuotteita, sokeria ja rypsiöljyä. Tässä osiossa kerromme erityisesti näiden muiden raaka-aineiden hankinnasta. Maidonhankinnasta voit lukea enemmän osiosta Osuustoiminta.

VAIN HYVÄKSYTTYJÄ TOIMITTAJIA

Valion hankintapolitiikka ja -periaatteet ohjaavat raaka-ainehankintaamme. Varmistamme hankintaketjun elintarviketurvallisuuden ja vastuullisuuden toimittajien hyväksymis- ja hallintaprosessin avulla.

Lue lisää

VASTUULLISESTI TUOTETTUJA RAAKA-AINEITA

Raaka-aineiden tuotantoon liittyy aina vastuullisuusriskejä, sillä tuotannolla voi olla vaikutusta ympäröivään luontoon tai ihmisiin. Olemme tunnistaneet hankintaketjumme vastuullisuusriskejä osana ihmisoikeusvaikutusten arviointia ja toimitusketjun riskinarviointia. Vakavimmat riskit kohdistuivat maihin, joissa ihmisoikeuksien suojaaminen on puutteellista, ja työvoima koostuu suurelta osin siirtotyöläisistä. Työoloihin liittyvät rikkomukset ovat maailmanlaajuisesti yksi maataloustuotteisiin liittyvistä vakavimmista ihmisoikeusvaikutuksista.

Pyrimme hallinnoimaan hankintaketjun vastuullisuusriskejä toimittajahallintamenettelyjen kautta. Se ei kuitenkaan aina ulotu riittävän syvälle hankintaketjuun. Siksi olemme tunnistaneet erikseen raaka-aineet, joiden tuottamiseen sisältyy erityisen paljon globaalisti tunnettuja vastuullisuusriskejä. Kiinnitämme näihin raaka-aineisiin erityistä huomiota globaalien linjaustemme mukaisesti.

RYPSIÖLJYÄ JA SOKERIA SUOMESTA

Suomessa käyttämämme rypsiöljy on sataprosenttisesti kotimaista. Sokeri on Hyvää Suomesta -merkittyä eli sen kotimaisuusaste on vähintään 75 prosenttia.

SUOMEN SUURIN MARJOJEN JALOSTAJA

Marjat ja hedelmät ovat keskeisiä raaka-aineita tuotteissamme, joten ne ovat meille hankintamielessä tärkeä ryhmä. Esimerkiksi jogurttimme ja rahkamme maustetaan Suonenjoen hillotehtaan hilloilla. Pitäjänmäen mehutehtaalla valmistetaan marjakeitot ja mehut.

Suosimme ensisijaisesti kotimaisia marjoja niiden laadun, saatavuuden ja hinnan mukaan. Saatavuuden varmistamiseksi ostamme marjoja, marjasoseita ja -tiivisteitä myös muualta Euroopasta. Käytämme paljon suomalaista mustikkaa, mutta esimerkiksi suomalaiset mansikat menevät lähes kokonaan kotitalouksien käyttöön, eikä niitä riitä teollisuuden raaka-aineeksi.

Trooppisia hedelmäsoseita, -paloja ja -tiivisteitä ostamme esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Aasiasta, appelsiinitiivistettä Brasiliasta ja Meksikosta ja ananastiivistettä Indonesiasta sekä Thaimaasta.

VASTUULLISIA PALVELUJA JA MATERIAALEJA

Tuotantoa ja liiketoimintaa tukevat materiaali- ja palveluhankinnat eli epäsuorat hankinnat ovat iso osa hankintaamme. Meillä on tuhansia toimittajia, joten tiivis yhteistyö avaintoimittajien kanssa on välttämätöntä. Haluamme kehittää hankintaketjun tehokkuutta ja kilpailukykyä, minkä rinnalla korostamme vastuullisuutta jo kilpailutusvaiheessa.

Vastuullisuus
Valion tahtotila on ostaa vastuullisesti tuotettuja kotimaisia metsämarjoja
Vastuullisuus
Valio Whistle -ilmoituskanava