Läpinäkyvä hankinta

Valion tuotteet ovat turvallisia ja jäljitettäviä. Suomessa käyttämämme maito on maailman puhtainta, eikä siinä ole antibioottijäämiä. Myös Suomen ulkopuolella maidon laadun on täytettävä Valio-tason vaatimukset. Toimittajamme ja alihankkijamme ovat sitoutuneet vastuulliseen toimintatapaamme.

Suomalaista lihaa, ei uhanalaista kalaa

Valio Food Solutions palvelee suurtalouskeittiöitä ja myy useista eri raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Meijerituotteet valmistamme itse ja muut tuotteet ostamme alihankkijoiltamme.

Suurkeittiötuotteiden naudan-, sian- ja broilerin lihasta 100 prosenttia on suomalaista. Suomessa Valion tuotevalikoimassa ei käytetä WWF:n uhanalaiseksi luokittelemia kalalajeja, olemme siis sitoutuneet WWF:n kalaohjelmaan. Tavoitteemme on, että vuonna 2025 kaikki Valio Food Servicen kala on sertifioitua.

Suomalaisissa Valio-tuotteissa ei palmuöljyä

Valion omissa, Suomessa valmistetuissa kuluttajatuotteissa ei käytetä lainkaan palmuöljyä. Tällä hetkellä joissakin Valio Food Services -tuotteissa on palmuöljyä. Tavoitteenamme on, että myös näissä tuotteissa luovutaan palmuöljyn käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Tytäryhtiöissä tavoitteena on luopua palmuöljyn käytöstä vuoteen 2025 mennessä.

Vain yhdessä Valion Suomessa valmistetuista tuotteista on tällä hetkellä soijalesitiiniä. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 Valion omissa tuotteissa ei käytetä lainkaan soijaa, ja että Food Services -suurtalouskeittiötuotteissa käytetty soija on sertifioitua.

Suomessa valmistamiemme tuotteiden raaka-aineista on kiloissa mitattuna maitoa 96 prosenttia. Loput neljä prosenttia ovat muita raaka-aineita, esimerkiksi marjoja, viljatuotteita, sokeria ja rypsiöljyä. Tässä osiossa kerromme erityisesti näiden muiden raaka-aineiden hankinnasta. Maidonhankinnasta voit lukea enemmän osiosta Osuustoiminnallinen perusta.

Hankimme Suomessa valmistettavien tuotteiden raaka-aineet ensisijaisesti kotimaasta ja toissijaisesti muualta Euroopasta. Tuotteidemme raaka-aineista riskimaista tulee alle 0,08 prosenttia. Vuonna 2018 hankintamme kotimaisuusaste Suomessa maitoraaka-aine huomioituna oli yli 90 prosenttia.

Valiolla on käytössä yhteiset hankintaperiaatteet, joiden mukaisesti ostamme raaka-aineita Suomessa, Virossa ja Venäjällä. Hankintaketjun turvallisuus ja läpinäkyvyys varmistetaan dokumenttien ja auditointien avulla.

Mistä Valion tuotteet tulevat ja mihin niitä viedään?

Valion hankintaperiaatteet: lähtökohtana hankintojen kotimaisuus

Hankintaperiaatteidemme mukaisesti ostamme paikallisia raaka-aineita aina kun niiden laatu, kilpailukyky ja saatavuus täyttävät kriteerimme. Jotta voimme tarjota kuluttajille laadukkaita ja hyvänmakuisia tuotteita satotilanteesta riippumatta, meillä on useita toimittajia niin kotimaassa kuin maailmalla. Jos esimerkiksi viljan, marjojen ja hedelmien sato on jossain huono, eikä raaka-ainetta ole saatavilla, hankimme tuotetta muualta. Hankimme pääosan Valion Suomessa käytettävistä kartonki- ja muovipakkauksista kotimaasta.

Olemme Kestävän palmuöljyn yhdistys RSPO:n jäsen. Arvioimme parhaillaan sertifiointien käyttöä ja sertifikaattien käyttöön liittyviä etuja ja rajoitteita. Näitä ovat esim. kuitu-, hedelmä-, kahvi- ja kaakaoketjun sertifioinnit.

Rypsiöljyä ja sokeria suomalaisilta pelloilta

Valion Suomessa rasvalevitteisiin käytettävä rypsiöljy on 100 prosenttisesti kotimaista. Käyttämämme sokeri on Hyvää Suomesta -merkittyä eli sen kotimaisuusaste on vähintään 75 prosenttia. Luomusokeri tulee maailmalta, sillä Suomessa ei kasvateta ollenkaan luomuna sokerijuurikasta.

Suomen suurin marjojen jalostaja

Valio on Suomen suurin marjojen jalostaja: Suonenjoen hillotehtaan hilloilla maustuvat esimerkiksi jogurttimme. Pitäjänmäen mehutehtaalla valmistetaan kaikki marjakeitot ja mehut.

Suosimme ensisijaisesti kotimaisia marjoja niiden laadun, saatavuuden ja hinnan mukaan. Esimerkiksi Valion mustikkakeitto tehdään suomalaisista metsämustikoista. Saatavuuden varmistamiseksi ostamme marjoja, marjasoseita ja -tiivisteitä myös muualta Euroopasta. Esimerkiksi suomalaiset mansikat menevät lähes kokonaan kotitalouksien käyttöön, eivät elintarviketeollisuudelle.

Trooppisia hedelmäsoseita, -paloja ja -tiivisteitä ostamme kauempaa, esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Appelsiinitiivistettä ostamme muun muassa Kreikasta, Brasiliasta ja Meksikosta ja ananastiivistettä Indonesiasta ja Thaimaasta.

Vain hyväksyttyjä tavarantoimittajia

Hankintaperiaatteidemme mukaan käytämme vain hyväksyttyjä tavarantoimittajia, ja voimme jäljittää raaka-aineet valmistavaan tehtaaseen tai raaka-aineen tuottavalle tilalle asti. Tuote- ja toimittajakyselyillä varmistamme, että ostamme laadukkaita ja turvallisia raaka- ja apuaineita luotettavilta toimittajilta. Kaikkien tavarantoimittajien tulee allekirjoittaa Valion Supplier Code of Conduct ja täyttää tuote- ja toimittajakyselyillä hyväksytysti. Näiden sekä kolmannen osapuolten (Esim. Sedex ja Amfori BSCI) tai omien auditointien avulla seuraamme toimittajiemme periaatteita ja niiden käytännön toteutusta.

Toimittajamme ovat sitoutuneet SA 8000 -standardiin perustuviin eettisiin toimintatapoihin. Standardi perustuu YK:n ihmisoikeuksien julistukseen, YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen sekä Kansainvälisen Työjärjestön ILO:n keskeisiin työelämän yleissopimuksiin.

Valion toimittajakyselyssä arvioitavat alueet liittyvät esimerkiksi työpäivän kestoon, palkkaukseen, työturvallisuuteen sekä tuholaistorjunta-aineiden käyttöön. Lisäksi hyväksytyn tavarantoimittajan on osoitettava, että se sillä on riittävät elintarviketurvallisuuden hallintamenettelyt.

Kehitämme toimitusketjun vastuullisuusriskien tunnistamista

Toimitusketjun jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi haluamme lyhentää toimitusketjuja ja vähentää toimittajien määrää.

Kehitämme myös toimitusketjun vastuullisuusriskien tunnistamista. Yhteistyön alkaessa tarkastamme merkittävimmät toimittajat paikan päällä. Auditoimme vuosittain 20–30 tavarantoimittajaa riskinarvion perusteella. Mukana on myös vanhoja toimittajiamme. Omat auditointimme keskittyvät elintarviketurvallisuuteen.

Tuotteidemme raaka-aineista riskimaista tulee alle 0,08 prosenttia. Riskimaatoimittajilta (BSCI:n riskimaaluokitus) edellytämme Sedex-jäsenyyttä. Sedex (Supplier Ethical Data Exchange) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edistää vastuullisuutta toimitusketjussa keskittymällä hankinnan ja valmistuksen ympäristöön ja eettisyyteen liittyviin näkökohtiin.

Sedex ylläpitää tietokantaa, johon tavarantoimittaja täyttää itsearvion toiminnastaan. Sen perusteella saamme kyseisestä toimijasta riskiluokituksen, jonka avulla tunnistamme ongelmakohtia ja päätämme toimittajan auditointitarpeesta. Osa Sedex-jäsenyyttä hyödyntävistä toimittajistamme on myös kolmannen osapuolen Smeta-auditoimia.

Jos Sedex riskiarvioinnissa, kolmannen osapuolen auditoinnissa tai omassa auditoinnissamme havaitaan sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyviä puutteita, puutumme niihin ja edellytämme toimittajalta korjaavia toimenpiteitä sovitun määräajan puitteissa. Seuraamme, että auditoinnissa havaittu poikkeama korjataan sovitusti. Tuemme toimittajaa tarvittaessa työssä. Tarvittaessa tehdään uudelleenauditointi. Tämä on toimintatapamme niin elintarviketurvallisuuteen, työturvallisuuteen kuin ihmisoikeusloukkauksiin liittyen.

Auditointien ja Sedex-riskiluokitusten perusteella suurimmat Valion toimitusketjuun liittyvät haasteet riskimaissa liittyvät työturvallisuusasioihin.

Marjanpoimijat Suomessa

Valio on Suomen suurin marjojen hankkija ja jalostaja. Viime vuosina olemme tehneet aktiivisesti yhteistyötä suurimman marjantoimittajamme Polarican kanssa varmistaaksemme, että erityisesti Thaimaasta Suomeen tulevien mustikanpoimijoiden oikeudet toteutuvat ja työolot ovat kunnossa.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›