Raaka-ainelinjaus: kahvi

Kahvin ominaisuudet ja haasteet

Kahvipapuja saadaan kahvipensaan marjoista, joista ne erotetaan ja edelleen jalostetaan erilaisiksi kahviraaka-aineiksi. Kahvia viljellään maapallon trooppisella vyöhykkeellä ympäri maailman. Kahvin viljely on merkittävä toimiala ja se työllistää paljon ihmisiä maailmassa.

Kahvin tuotantoon kuitenkin liitetään useita vastuullisuushaasteita kuten köyhyyttä ja lapsityövoimaa. Tämän lisäksi kahvin tuotannolla voi olla negatiivisia ympäristövaikutuksia viljelytavasta riippuen, ja toisaalta ilmastonmuutos myös vahvasti vaikuttaa kahvinviljelyyn.

Valion kahvilinjaus

Valion linjauksen mukaan tulemme käyttämään vain sertifioitua kahvia* tuotteissamme.

*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät kahvia. On huomioitava, että käytössä saattaa olla apuaineita tai lisäaineita, joissa saattaa olla pieniä määriä kahvin johdonnaisia, joita raaka-ainetiedoissa ei tule ilmi.

Kahvin käyttö Valiolla

Lähtötilanne 04/ 2022 Tavoite/edistyminen (päivitetty 11.4.2023)
Kahvia on käytössä muutamassa Valion kuluttajatuotteessa. Tuotteiden sisältämä pääraaka-aine on tyypillisesti maito, joten kahvin käyttömäärä tuotteittain on pieni. Kahviraaka-aineet ovat pitkälle tuotteen tarpeeseen jalostettuja, joten niiden hankintaketju on pitkä.

-> Kaikki käytössä oleva raaka-aine tulee hyväksytyiltä toimittajilta, mutta raaka-aine on sertifioimatonta.
Muuttaa käytössä olevat kahviraaka-aineet** sertifioiduksi ja hankkia toimitusketjun sertifioinnit valmistaville Valion tehtaille.

Edistyminen:
Selvitetty sertifiointivaihtoehdotkahviraaka-aineille Suomessa ja muutettu ne sertifioiduksi tämän mukaisesti. 

Hankittu kolmelle tehtaalle toimitusketjunRainforest Alliance-sertifiointi. Tuote- ja pakkausmuutoksia lähdettyedistämään.

**Jokaiselle raaka-aineelle tulee löytää olemassa olevaa vastaava sertifioitu raaka-aine. Raaka-aineen vaihtaminen vaatii tuotekohtaisen raaka-aineen muutosprojektin, jossa uuden raaka-aineen soveltuvuus tuotteeseen varmennetaan ja raaka-aineen muutos toteutetaan hallitusti.

Taulukkoa päivitetään kerran vuodessa.

Vastuullisuus
Toimittajien hallinta
Vastuullisuus
Ihmisoikeudet