Leivontaa ja itse tekemisen iloa kotikeittiössä

Olemme koonneet sinua varten yhteen paikkaan kaikki parhaat reseptimme ja vinkkimme kotikeittiöiden leivontaan. Löydät täältä ohjeet niin ihaniin kakkuihin ja makeisiin piirakoihin kuin rapeakuorisiin leipiin ja voileipäkakkuihin. Valio Koekeittiön testaamilla resepteillä onnistut varmasti kotikeittiössä, oli kyseessä sitten arki-illan sämpylät tai tärkeiden juhlien juustokakku.

Makea leivonta

Kaikki reseptit makeaan leivontaan! Leivo upeita täytekakkuja, täyteläisiä juustokakkuja, makeita piirakoita ja kahvin kanssa maistuvia kuivakakkuja.

Makeat leivonnaiset kruunaavat niin isot kuin pienet juhlat. Toisinaan kaunis kakku riittää sellaisenaan pienen juhlan syyksi: mieti vaikka kesän ensimmäistä mansikkakakkua tai uunista juuri otettua omenapiirakkaa syksyisenä iltana.

Itse tehty täytekakku on on juhlapöydän keskipiste. Kuohkea pohja ja herkulliset täytteet muodostavat yhdessä vastustamattoman kokonaisuuden. Mansikkakakku, suklaatäytekakku ja prinsessakakku ovat klassikoita, joita harva voi vastustaa. Lue siis vinkit onnistuneen kakun leivontaan!

Toinen makeiden leivonnaisten kestosuosikki on juustokakku, jonka voi valmistaa paistettuna tai hyydytettynä. Makumaailmaa voi muunnella rajattomasti, ja vinkkiemme avulla juustokakku onnistuu helposti myös gluteenittomana tai ilman liivatetta.

Makea piirakka sopii moneen tilanteeseen. Mustikkapiirakka, omenapiirakka ja raparperipiirakka kuuluvat etenkin kesään.  Lue Valio Koekeittiön vinkit täydellisen piirakkapohjan leipomiseen, niin onnistut joka kerta!

Hurmaavat marenkikakut
Täytekakku kruunaa juhlan
Juustokakku joka makuun
Makea piirakka maistuu aina
Unelmien kääretortut ja vinkit onnistumiseen
Kakkujen koristeluideat
Joko otetaan jauhot, vispilä ja essu esiin ja ruvetaan leipomaan?

Juhlissa ja kahvipöydässä maistuvat myös kuivakakut eli kahvikakut, kuten tiikerikakku, murokakku ja hiekkakakku. Hyvin säilyvät kakut sopivat hyvin lahjaksi ja myyjäisiin.

Kuivakakun lisäksi kahvipöytään ja arjen iloksi sopivat muffinit, keksit ja pullat. Etsitpä sitten täydellistä reseptiä korvapuusteihin, parhaisiin suklaamuffinseihin tai mureimpiin pikkuleipiin, löydät sen täältä.

Reseptit suolaiseen leivontaan

Täydellinen leipä, kuohkeat sämpylät, rapeapohjainen pizza ja se paras suolainen piirakka. Illanistujaisten pikkusuolaiset ja juhlapöydän upein voileipäkakku. Täältä löydät kaikki reseptit suolaiseen leivontaan.

Monilla suolaisilla leivonnaisilla on hieman arkinen maine, mutta ne kuuluvat juhlaan yhtä lailla kuin kakut, pikkuleivät ja muut makeat herkut. Kahvipöytiin näyttävän paluun tehnyt voileipäkakku on vähintään yhtä upea ilmestys kuin kermakakkukin.  Katso vinkit perinteisen voileipäkakun leivontaan ja inspiroidu sen moderneista versioista!

Pienet suolaiset leivonnaiset ja suolaiset piirakat tuovat sopivaa vastapainoa makeille tarjoiluille. Rentoutensa ansiosta ne ovat täydellistä tarjottavaa myös illanistujaisiin, ystävien teehetkeen tai ihan tavallisen arki-illan iloksi.

Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko
Suolainen piirakka sopii moneen
Parhaat pikkusuolaiset
Karjalanpiirakka ja munavoi – voiko parempaa yhdistelmää ollakaan?

Onko ihanampaa aloitusta aamulle kuin uunituore, itse leivottu leipä? Leivän leipominen on harrastus, joka vie helposti mukanaan. Rapeakuorisessa leivässä, juuri sopivan sitkoisissa sämpylöissä ja täydellisessä pizzapohjassa on aina mukana myös ripaus taikaa. Ehkä siksi ne houkuttelevat tarttumaan taikinakulhoon kerta toisensa jälkeen.

Vinkit leivontaan

Leipominen on monelle rakas harrastus, jonka lopputuloksena syntyy paljon muutakin kuin pullaa. Leivonta voi olla rentouttavaa omaa aikaa tai mukavaa yhdessäoloa perheen, kavereiden tai puolison kanssa. Onnistunut leivonnainen on leipurin paras palkinto ja ihanaa pientä hemmottelua arjen keskellä.

Kuorruttaminen ja koristelu ovat osa leivonnan lumoa. Fantasiakakut, marsipaaniruusut, kermapursotukset ja muut leivonnan koristeluniksit tarjoavat loistavan tilaisuuden toteuttaa omaa luovuuttaan.

Leipominen on siitäkin ihanaa, että uuden opettelu ja kokeileminen eivät koskaan lopu kesken. Aina löytyy uusi ihana kakkuresepti, hauska koristelutekniikka tai aivan uudenlainen leivontaidea, jota on yksinkertaisesti pakko päästä kokeilemaan.

Kokosimme yhteen vinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin leipureille.

Mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla?
Anna Koro
Mika Parviaisen vinkit: kakkujen kuorrutus ja koristelu
Jaana Kiesiläinen
Kinuskikissan kukkeat vadelmamuffinssit ja tyllapursotusten salat
Eri vuokakoot: miten muokata kakkuohje sopivaksi?
Jenni Luoma
Gluteeniton leivonta
Anna Koro
Liivatteen käyttö leivonnassa: näin onnistut!
Anna Koro
Lasten kanssa leipominen
Päivi Pitkänen