Parhaat pikkusuolaiset

Uunituoreet pasteijat, suolaiset muffinit ja täytetyt leivonnaiset sopivat suolaiseen nälkään. Täältä löydät maistuvimmat reseptit ja ohjeet onnistumiseen.

Pikkusuolaiset maistuvat niin juhlien cocktailpaloina kuin illanvieton suolaisina suupaloina. Voitaikina ja sen eri versiot toimivat herkullisten naposteltavien pohjana. Taikinan itse tekemällä lopputuloksessa maistuvat vaivannäkö ja rakkaus.

Juhlatarjottavat, pasteijat ja cocktailpalat

Kaupan valmiin voitaikinan valitsemalla voi helposti vauhdittaa pikkusuolaisten siirtymistä pöytään. Suolaiset leivonnaiset ovat usein ne, jotka katoavat juhlapöydistä ensimmäisenä. Siksi niitä kannattaa varata useampaa lajia. Valitse täytteisiin lihaa, kalaa ja kasviksia, niin jokaiselle vieraalle löytyy varmasti mieluinen suupala. Keksit voi valmistaa juhlia varten vaihteeksi suolaisena. Ne ovat hienostuneempi valinta sipseille.

Katso kaikki pasteijat

Suolaiset suupalat

Suolaisten suupalojen maun salaisuus piilee usein juustossa. Juustoskonssit valmistuvat käden käänteessä ja maistuvat taivaallisilta tuoreena. Myös voisarvet voi tuunata aamupalalle tai illanistujaisiin Valio AURA® sinihomejuustolla.

Vatruska on alun perin karjalainen leivonnainen. Sen nykyaikaisemmassa versiossa taikinakuori on valmistettu perunasta ja vehnäjauhoista, ja täytteessä on riisiä, keitettyä kananmunaa sekä tuorejuustoa. Vatruskan sisään mahtuu ihanasti täytteitä, mikä tekee siitä ruokaisan pikkusuolaisen.

Suolaiset muffinssit

Suolaiset muffinit ovat modernin leipurin suosikkeja. Usein niissä riittää, kun ainekset sekoitetaan yhteen, nostetaan vuokiin ja annetaan uunin tehdä tehtävänsä. Välimeren muffineissa maistuvat aurinkokuivatut tomaatit. Suomalaisen version tarjoilee poro-puolukkamuffini. Muhkeat savulohimuffinit maistuvat myös juhlien tarjoiluna.

Kaikki suolaiset muffinit

Uusia ideoita pikkusuolaisiin

Klassikkoleivonnaisten suolaiset versiot tuovat vaihtelua pikkusuolaisten pöytään. Tee pullaklassikko Bostonpulla suolaisena täyttämällä sämpylätaikina tuorejuustolla ja paahdetulla pekonilla tai leivo kääretorttu tällä kertaa suolaisena. Äläkä anna nimen hämätä, sillä suolaiset joulutortut sopivat leivonnaispöytään ympäri vuoden – vai mitä sanot täytetyistä graavikalatortuista?

Pikkusuolaisten taikinat

Pikkusuolaiset syntyvät perinteisesti voitaikinasta tai sen versioista. Sekoitetussa voitaikinassa jauhot ja kiinteä, huoneenlämpöinen voi nypitään seokseksi, mukaan lisätään neste ja sekoitetaan nopeasti tasaiseksi.

  • Voitaikina. Voi tuo taikinan makuun juhlan tuntua.
  • Juustovoitaikinasta syntyy ihania juustotikkuja ja kierteitä jo sellaisenaan paistettuna, sillä juusto maustaa taikinan.
  • Tuorejuustovoitaikina tuo leivonnaisiin ja piirakoihin uudenlaista, herkullista mehevyyttä. Maustettua tuorejuustoa käyttämällä saa helposti makua voitaikinaan.
  • Rahkavoitaikina on klassikkotaikina mehevien pasteijoiden ja leivonnaisten pohjaksi.
  • Jogurttivoitaikinasta syntyvät ihanan mureakuoriset ja maukkaat pasteijat.

Aika tekee voitaikinalle taikaa

Huomioi, että itse tehty voitaikina pitää valmistaa hyvissä ajoin ennen leipomista, sillä taikinan pitää saada levätä ja kovettua jääkaapissa vähintään tunti ennen leivontaa.

Vinkki: saat voitaikinaan lehtevyyttä tekemällä kaulitun voitaikinan.

  1. Kauli jääkaappikylmä sekoitettu rahkavoitaikina jauhotetulla pöydällä n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi suorakaiteeksi.
  2. Taita taikina pitkältä sivulta kolmeen osaan siten, että kumpikin reuna taitetaan keskelle. Poista ylimääräinen jauho taikinakerrosten väleistä esim. pullasudilla.
  3. Käännä taikina vaakasuoraan ja kauli jälleen n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Toista sama vielä kaksi kertaa, jolloin taikina tulee kaulituksi 3 x 3.
Leivonta
Pizzaa kotikeittiöstä
Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen
Leivonta
Itse leivottu leipä