Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Wanhanajan lihapiirakka

Vanhanajan lihapiirakka on klassinen leivonnainen, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan – nautittavaksi lämpimänä sinapin kera tai kylmänä sellaisenaan. Pehmeän taikinakuoren sisällä piilee mehevä ja perinteinen jauhelihatäyte. Tästä ohjeesta syntyy kolme piirakkaa, ja ylimääräiset voit helposti pakastaa tulevia herkutteluhetkiä varten.

Wanhanajan lihapiirakka
Wanhanajan lihapiirakka

Ainesosat

kpl

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
  • 3 dl
    Valio piimää
    Valio rasvaton piimä valmistetaan raikkaasta suomalaisesta maidosta perinteiseen tapaan hapattamalla. Se maistuu ruokajuomana koko perheelle.…
    Valio rasvaton piimä 1 l
  • 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl perunahiutaleita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 100 g
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen

Täyte

  • 1 sipuli
  • 400 g sika-nauta jauhelihaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl jauhettua maustepippuria
  • keitettyä kananmunaa
  • 2 dl keitettyä riisiä
  • ½ prk (à 120 g)
    Valio Keittiön smetanaa
    Valio smetana on täyteläistä maultaan ja koostumukseltaan. Perinteiseen tapaan kermasta hapatettu smetana sopii esimerkiksi kylmiin…
    Valio smetana 120 g laktoositon
  • ½ dl tuoretta persiljaa

Lisäksi

  • 1 pieni kananmuna, voiteluun
  • 0 kg maustepippuria tai mustapippuria rouheena

Ohje

  1. Aloita täytteestä: Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit ruskistuksen loppuvaiheessa. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Sekoita jauhelihan joukkoon hienonnettu kananmuna, riisi, smetana ja persilja. Siirrä täyte kylmään taikinan valmistuksen ajaksi.
  2. Valmista taikina: Lämmitä piimä +42°C. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon perunahiutaleet. Lisää vehnäjauho ja pehmeä voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
  3. Jaa taikina kolmeen tasakokoiseen osaan. Kauli taikinat n. 15 x 25 cm levyiksi. Lisää täyte taikinan keskelle, tiivistä täytettä hieman käsin painellen. Nosta taikinan pitkät sivut ja päädyt täytteen päälle ja sulje taikina nipistellen niin, että täyte peittyy kauttaaltaan. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Kohota piirakoita peitettynä n. 30 minuuttia.
  4. Voitele piirakat kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle pippurirouhetta.
  5. Paista piirakoita 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.

Vinkki

Kurkkaa vinkit [muotoiluun](

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 263 kcal
Proteiini 9,4 g
Hiilihydraatti 22,4 g
Rasva 14,7 g
Tyydyttynyt rasva 7,3 g
Ravintokuitu 1,2 g
Suola 1 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
  • maustepippuria
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Katso myös

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search