Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

Mehevä voileipäkakku on juhlien suosikkisuolainen. Trendikäs klassikko muuntuu moneen makuun.

Voileipäkakun monet muodot

Voileipäkakku on paitsi näyttävä ja ruokaisa, myös mainettaan helppotekoisempi herkku. Se on fiksu tarjottava etenkin isoissa juhlissa, sillä edellisenä päivänä tehty kakku on juhlissa kaikkein mehevimmillään.

Perinteisistä mauista pitävä valitsee juhliinsa kinkkuvoileipäkakun tai kylmäsavulohikakun, kun taas uusia ideoita kaipaava hyydyttää kakkunsa pyöreään muotoon. Voileipäkakku onnistuu mainiosti myös kasvisversiona, esimerkiksi raikkaasti parsan ja basilikan makuisena. Pienempiin juhliin sopivat hauskat voileipäkakkuleivokset tai helppo voileipäkääretorttu. Vai kokeilisitko tällä kertaa salaattikakkua, joka on voileipäkakun raikkaampi serkku?

kaikki voileipäkakut
Koristele voileipäkakku täytteiden mukaan.

Basilikavoilepäkakku on juhlien muuntautuja

Yksikerroksinen basilikavoileipäkakku syntyy klassista voileipäkakkua kätevämmin. Tässä voileipäkakussa maistuvat suosikkielementit: paahtoleipäpohja ja raikkaan täyteläinen täyte. Basilikan makuinen täyte antaa mahdollisuudet loihtia kakusta joko kalaisan, lihaisen tai kasviksia, kuten parsaa, juhlistavan suolaisen herkun. Jos edessä ovat suuret juhlat, tee kerralla kaksi kakkua ja päällystä ne eri tavoin.

poimi resepti

Salaattikakku on voileipäkakun uusi muoto

Raikkaassa salaattikakussa on voileipäkakkua runsaammin kasviksia. Kakkua ei kuorruteta, vaan reunat jätetään näkyviin naked cake -tyyliin. Värikäs kakku sopii etenkin kesän juhliin.

katso valmistusvinkit

Keikauta voileipäkakku ylösalaisin

Hyydytetty voileipäkakku saa uuden ilmeen, kun se tarjoillaan pohjapuoli ylöspäin. Toisin kuin voileipäkakuissa yleensä, näyttävän matjessillikakun pinnalle tulevaa pohjaa ei kostuteta.

lue vinkit

Näin syntyy voileipäkakku

Onnistunut voileipäkakku syntyy neljästä osasta: hyvästä pohjasta, kakun makuun sopivasta kostutuksesta, herkullisesta täytteestä ja näyttävistä koristeista.

  1. Valitse pohja. Voileipäkakku on helpointa tehdä valmiiksi viipaloidusta vuoka- tai paahtoleivästä, mutta myös hapankorput, pyöreä leipä ja saaristolaisleipä sopivat voileipäkakun pohjaksi. Leikkaa leivästä aina kuoret pois. Kokonaisesta leivästä kuori kannattaa leikata pois ennen viipalointia. Hyydytetyn voileipäkakun pohja tehdään murennetusta leivästä.
  2. Kostuta. Kostutus on mehevän voileipäkakun salaisuus. Jokainen leipäkerros kostutetaan erikseen. Kostuta leivät yläpinnalta pullasudilla, jolloin neste valuu tasaisesti kakkuun. Pohjimmaista kerrosta kannattaa kostuttaa hiukan vähemmän, sillä kosteus valuu alaspäin kakun vetäytymisen aikana. Sopivasti kostutettu kakku on mehevä, mutta nestettä ei valu ulos. Kun pohja tuntuu sormenpäihin kostealta (ei kuitenkaan märältä) ja sen väri on tummunut tasaisesti, on kakku sopivan kostea.
  3. Täytä ja kokoa. Käytä täytteen pohjana tuorejuustoa, pehmeää raejuustoa tai turkkilaista jogurttia ja kermaa ja sekoita mukaan lihaa, kasviksia tai kalaa. Kun voileipäkakun kokoaa vuokaan, se muotoutuu tiiviiksi ja on helppo kuorruttaa. Kakun voi myös koota ilman vuokaa ja laittaa sitten sen ympärille tiiviisti kelmua sekä päälle kevyen, tasaisen painon. Valitsitpa kumman tavan tahansa, tee kakku koristelua vaille valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Näin se on juhlissa juuri sopivan mehevä ja kostea.
  4. Koristele. Koristelu tekee voileipäkakusta näyttävän, mutta sen tehtävänä on myös kertoa syöjälle, mitä makuja kakusta löytyy. Kakku kannattaa koristella siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. Näin jokainen pala toteuttaa haluttua makuyhdistelmää.

Voileipäkakun kokoaminen

  • Mitä asioita voileipäkakun kokoamisessa tulee muistaa? Miten kerroksista saa tasaiset ja kuinka kuorrutus kannattaa levittää? Selkeältä videolta löydät vinkit kokoamiseen.

Voileipäkakku joka juhlaan

Täältä löydät kaikki voileipäkakkureseptimme, aina perinteisistä suosikeista uusiin ideoihin. Tehdäänkö tällä kertaa vaikka välimerellistä tai texmex-makuja pursuavaa voileipäkakkua?

Katso voileipäkakut

Vieläkö juhlien suolainen pöytä kaipaa täydennystä? Lisää ideoita suolaisiin tarjoiluihin löydät täältä:

Näin onnistut: Kinuskikissan suolainen juustokakku
Parhaat pikkusuolaiset
Suolainen piirakka sopii moneen
Pizzaa kotikeittiöstä
Itse leivottu leipä
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina

Wasabikakku on voileipäkakku juustokakun muodossa

Hempeän vihreä, hyydytetty wasabijuustokakku tuo eksoottisen säväyksen juhlapöytään. Sushikakuksikin kutsuttu herkku tarjoillaan ja nautitaan juustokakun tavoin. Täytteessä maistuu wasabin lisäksi inkivääri, ja gluteeniton pohja syntyy japanilaisesta tamagoyaki-munakkaasta.

Hieman makea pohja paistuu kätevästi samassa kakkuvuoassa, johon kerroksellinen juustokakku valmistetaan. Jos tamagoyaki tuntuu liian eksoottiselta, voi kakussa käyttää myös perinteistä hapankorppu- tai voileipäpohjaa. Huomioithan, että tällöin kakku ei ole enää gluteeniton.

Kakun päälle tulevat koristeet ovat tärkeä osa kakkua. Niillä kakun saa muokattua omiin juhliin sopivaksi. Japanilaista makumaailmaa voi korostaa päällystämällä kakun sushilla. Juhlapöydän kalakakuksi se muuntautuu laittamalla pinnalle runsaasti graavikalaa ja esim. kapriksia, limeä ja tilliä. Juhlavista juhlavin tarjottava taas päällystetään mädillä, vaahdotetulla smetanalla ja kevätsipulilla. Tiesitkö muuten, että wasabin ja piparjuuren makuun sopivat myös lihaisat leikkeleet, vaikka miniluumutomaattien kera?

Luo kakku omaan tyyliin ja vieraitasi ajatellen!

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›