Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

Kalavoileipäkakku, lihavoileipäkakku vai kasvisvoileipäkakku? Mehevät ja helposti omaan makuun muunneltavat voileipäkakut ovat juhlien suosikkisuolaisia. Katso herkulliset voileipäkakkureseptit ja ohjeet onnistumiseen!

Voileipäkakku on paitsi näyttävä, herkullinen ja ruokaisa, myös mainettaan helppotekoisempi. Lisäksi voileipäkakut helpottavat silloin, kun itse juhlapäivänä haluaa keskittyä juhlimiseen. Voileipäkakut nimittäin voi, ja kannattaakin, tehdä jo edellisenä päivänä.

Voileipäkakkujen monet muodot

Voileipäkakkuja riittää joka makuun: on perinteistä lohi-, broileri- ja kinkkuvoileipäkakkua, kasvisvoileipäkakkua, pyöreää voileipäkakkua, meksikolaista voileipäkakkua sekä erityisesti pienempii juhliin sopivia voileipäkakkuleivoksia.

Eikä vaihtoehdot lopu kokeilunhaluiseltakaan kotikokilta. Vai mitä sanot nakukakkutyyliin kootusta ja näyttävästä lohi-salaattikakusta, 20 minuutissa valmiista mökkikakusta tai matjessillikakusta, joka on keikautettu pohja ylöspäin?

Katso lisää voilepäkakkuja

Vinkit voileipäkakun valmistukseen

Onnistunut voileipäkakku syntyy neljästä osasta: hyvästä pohjasta, kakun makuun sopivasta kostutuksesta, herkullisesta täytteestä sekä näyttävistä koristeista. Tässä näppärät niksit, joilla onnistut!

  1. Valitse pohja. Voileipäkakku on helpointa tehdä valmiiksi viipaloidusta vuoka- tai paahtoleivästä, mutta myös hapankorput, pyöreä leipä ja saaristolaisleipä sopivat hyvin voileipäkakun pohjaksi. Leikkaa leivästä aina kuoret pois. Hyydytetyn voileipäkakun pohja tehdään murennetusta leivästä.
  2. Kostuta. Kostutus on mehevän voileipäkakun salaisuus. Jokainen leipäkerros kostutetaan erikseen. Kostuta leivät yläpinnalta pullasudilla, jolloin neste valuu tasaisesti kakkuun. Pohjimmaista kerrosta kannattaa kostuttaa hiukan vähemmän, sillä kosteus valuu alaspäin kakun vetäytymisen aikana. Sopivasti kostutettu kakku on mehevä, mutta nestettä ei valu ulos. Kun pohja tuntuu sormenpäihin kostealta (ei kuitenkaan märältä) ja sen väri on tummunut tasaisesti, on kakku sopivan kostea.
  3. Täytä ja kokoa. Käytä täytteen pohjana tuorejuustoa, pehmeää raejuustoa tai turkkilaista jogurttia ja kermaa. Sekoita mukaan lihaa, kasviksia tai kalaa. Kun voileipäkakun kokoaa vuokaan, se muotoutuu tiiviiksi ja on helppo kuorruttaa. Kakun voi koota myös ilman vuokaa ja laittaa sen ympärille tiiviisti kelmua sekä päälle kevyen, tasaisen painon. Valitsitpa kumman tavan tahansa, tee kakku koristelua vaille valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Näin se on juhlissa juuri sopivan mehevä ja kostea.
  4. Koristele. Koristelu tekee voileipäkakusta näyttävän, mutta sen tehtävänä on myös kertoa syöjälle, mitä makuja kakusta löytyy. Kakku kannattaa koristella siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. Näin jokainen pala toteuttaa haluttua makuyhdistelmää.
  5. Nauti juhlatunnelmasta ja herkullisesta voileipäkakusta!

Voileipäkakun kokoaminen

  • Mitä asioita voileipäkakun kokoamisessa tulee muistaa? Miten kerroksista saa tasaiset ja kuinka kuorrutus kannattaa levittää? Katso vinkit kokoamiseen videolta!

Kaunis koristelu viimeistelee kakun

Herkullinen voileipäkakku ansaitsee makunsa mukaiset koristeet. Mutta, miten kinkkuvoileipäkakun voisi koristella? Entäpä lohivoileipäkakku. Onko muita vaihtoehtoja kuin lohirullat? Kurkkaa tästä raikkaat ideat ja näppärät vinkit!

Katso lisää

Wasabikakku on voileipäkakku juustokakun muodossa

Hempeän vihreä, hyydytetty wasabijuustokakku tuo eksoottisen säväyksen juhlapöytään. Sushikakuksikin kutsuttu herkku tarjoillaan ja nautitaan juustokakun tavoin. Täytteessä maistuu wasabin lisäksi inkivääri, ja gluteeniton pohja syntyy japanilaisesta tamagoyaki-munakkaasta.

Hieman makea pohja paistuu kätevästi samassa kakkuvuoassa, johon kerroksellinen juustokakku valmistetaan. Jos tamagoyaki tuntuu liian eksoottiselta, voi kakussa käyttää myös perinteistä hapankorppu- tai voileipäpohjaa. Huomioithan, että tällöin kakku ei ole enää gluteeniton.

Kakun päälle tulevat koristeet ovat tärkeä osa kakkua. Niillä kakun saa muokattua omiin juhliin sopivaksi. Japanilaista makumaailmaa voi korostaa päällystämällä kakun sushilla. Juhlapöydän kalakakuksi se muuntautuu laittamalla pinnalle runsaasti graavikalaa ja esim. kapriksia, limeä ja tilliä. Juhlavista juhlavin tarjottava taas päällystetään mädillä, vaahdotetulla smetanalla ja kevätsipulilla. Tiesitkö muuten, että wasabin ja piparjuuren makuun sopivat myös lihaisat leikkeleet, vaikka miniluumutomaattien kera?

Luo kakku omaan tyyliin ja vieraitasi ajatellen!

Sesonki
Juhlitaan valmistuneita
Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen
Sesonki
Pääsiäisen makeimmat kääretortut