Leipominen, ja etenkin leivän leipominen, on jälleen trendikästä. Eikä ihme, sillä leipominen tarjoaa jokaiselle jotakin. Oletko jo testannut suosittua pataleipää, rapeakuorista kauraleipää ja helppoja rieskoja?
Nopeimmillaan uunituoretta leipää saa pöytään puolessa tunnissa. Leivinjauheella kohoavat teeleivät tai paistinpannulla kypsyvät pannuleivät eivät vaadi ollenkaan kohottamista ja onnistuvat myös aloittelevalta leipurilta. Helposti syntyy myös peltileipä, jonka taikina yksinkertaisesti kaadetaan ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ihanan pehmoiset voisämpylät sopivat hampurilaissämpylöiksi tai syötäviksi ihan sellaisenaan.
Kaikki leipäreseptitMikä aloittaisi kiireettömän aamun paremmin kuin uunituore, huolella leivottu leipä? Näiden leipien leipominen ottaa hieman enemmän aikaa, mutta lupaamme, että lopputulos palkitsee. Jos leivontakärpänen pääsee puraisemaan kunnolla, kasvata leipäjuuri, jolla leivot kuohkeaa hapanleipää vaikka joka päivä.
Juuresleivät ovat mainio vaihtoehto hieman terveellisempään leivontaan. Kun upotat leipätaikinaan monipuolisesti erilaisia kasviksia ja juureksia, saat lisää makua, mehevyyttä ja ravinteita. Kokeile tutun porkkanan ohella rohkeasti punajuurta, naurista, lanttua ja palsternakkaa.
Mehevä, maltainen, makea. Myös Nauvon limppuna tunnettu tumma saaristolaisleipä on ihana juhlaherkku ja olennainen osa kalapöytää. Vaihtelua perinteisesti piimäpohjaiseen saaristolaisleipään voi tuoda käyttämällä nesteenä appelsiini- tai omenamehua tai sekoittamalla taikinaan puolukoita tai punajuurta. Leivoitpa leivän millä tyylillä tahansa, säilytä se jääkaapissa ja nauti parin päivän päästä leipomisesta, jolloin maku on parhaimmillaan.
Kotileipomon voi hyvin laittaa pystyyn myös arki-iltana. Rieskat eivät kaipaa lainkaan kohotusta, eikä taikina tarvitse välttämättä edes leivinjauhetta. Sen sijaan taikinaan voi upottaa vaikka edellisen päivän perunamuusin tai porkkanaraasteen. Lisäksi sekaan sopii myös juustoraaste. Parhaimmillaan rieskat ovat uunituoreina, voin tai munavoin kanssa nautittuina.
Katso lisää rieskareseptejäUunipellille tehty, runsaasti oliiviöljyä ja merisuolaa sisältävä italialainen focaccia on omiaan illanistujaisiin ja muihin juhliin. Yksinkertaisuudestaan huolimatta focaccia muuntuu näyttäväksi tarjottavaksi erilaisilla täytteillä, kuten oliiveilla, rosmariinilla, punasipulilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla tai Valio AURA® juustolla.
Kaikki foccaciatGluteeniton leivonta vaatii leipurilta hieman perehtymistä, sillä sekä raaka-aineet että taikinan käsittely eroavat tavallisesta leivonnasta. Aloita helpoista teeleivistä ja kokeile taitojen karttuessa myös gluteenittomia sämpylöitä, vuokaleipää ja joululeipää.
lisää gluteenittomia leipiä