Itse leivottu leipä

Uunituore leipä maistuu aina yhtä herkulliselta. Rapeakuorinen pataleipä kruunaa aamiaisen, mehevä focaccia ilahduttaa illanistujaisissa ja saaristolaisleipä kuuluu olennaisesti moniin perinteisiin juhliin, kuten juhannukseen ja jouluun.

Leipominen, ja etenkin leivän leipominen, on jälleen trendikästä. Eikä ihme, sillä leipominen tarjoaa jokaiselle jotakin. Oletko jo testannut suosittua pataleipää, rapeakuorista kauraleipää ja helppoja rieskoja?

Tuoretta leipää helposti ja nopeasti

Nopeimmillaan uunituoretta leipää saa pöytään puolessa tunnissa. Leivinjauheella kohoavat teeleivät tai paistinpannulla kypsyvät pannuleivät eivät vaadi ollenkaan kohottamista ja onnistuvat myös aloittelevalta leipurilta. Helposti syntyy myös peltileipä, jonka taikina yksinkertaisesti kaadetaan ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Kaikki leipäreseptit

Kun aikaa on hieman enemmän

Mikä aloittaisi kiireettömän aamun paremmin kuin uunituore, huolella leivottu leipä? Näiden leipien leipominen ottaa hieman enemmän aikaa, mutta lupaamme, että lopputulos palkitsee. Jos leivontakärpänen pääsee puraisemaan kunnolla, kasvata leipäjuuri, jolla leivot kuohkeaa hapanleipää vaikka joka päivä.

Juuresleivissä on väriä ja makua

Juuresleivät ovat mainio vaihtoehto hieman terveellisempään leivontaan. Kun upotat leipätaikinaan monipuolisesti erilaisia kasviksia ja juureksia, saat lisää makua, mehevyyttä ja ravinteita. Kokeile tutun porkkanan ohella rohkeasti punajuurta, naurista, lanttua ja palsternakkaa.

Rakastettu saaristolaisleipä

Mehevä, maltainen, makea. Myös Nauvon limppuna tunnettu tumma saaristolaisleipä on ihana juhlaherkku ja olennainen osa kalapöytää. Vaihtelua perinteisesti piimäpohjaiseen saaristolaisleipään voi tuoda käyttämällä nesteenä appelsiini- tai omenamehua tai sekoittamalla taikinaan puolukoita. Pääsiäiseen sopiva saaristolaisleipä syntyy lisäämällä taikinaan mämmiä. Leivoitpa leivän millä tyylillä tahansa, säilytä se jääkaapissa ja nauti parin päivän päästä leipomisesta, jolloin maku on parhaimmillaan.

Rieskat, perinneruokaa parhaimmillaan

Kotileipomon voi hyvin laittaa pystyyn myös arki-iltana. Rieskat eivät kaipaa lainkaan kohotusta, eikä taikina tarvitse välttämättä edes leivinjauhetta. Sen sijaan taikinaan voi upottaa vaikka edellisen päivän perunamuusin tai porkkanaraasteen. Lisäksi sekaan sopii myös juustoraaste. Parhaimmillaan rieskat ovat uunituoreina, voin tai munavoin kanssa nautittuina.

Katso lisää rieskareseptejä

Italian leipälahja maailmalle

Uunipellille tehty, runsaasti oliiviöljyä ja merisuolaa sisältävä italialainen focaccia on omiaan illanistujaisiin ja muihin juhliin. Yksinkertaisuudestaan huolimatta focaccia muuntuu näyttäväksi tarjottavaksi erilaisilla täytteillä, kuten oliiveilla, rosmariinilla, punasipulilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla tai Valio AURA® juustolla.

Kaikki foccaciat

Gluteenittomat leivät kotikeittiöstä

Gluteeniton leivonta vaatii leipurilta hieman perehtymistä, sillä sekä raaka-aineet että taikinan käsittely eroavat tavallisesta leivonnasta. Aloita helpoista teeleivistä ja kokeile taitojen karttuessa myös gluteenittomia sämpylöitä, vuokaleipää ja joululeipää.

lisää gluteenittomia leipiä

Eri jauhot leivonnassa

  • Vehnä on leivontaan käytettävistä viljoista yleisin. Vehnäjauhoja on useita erilaisia, joista leipiin parhaiten sopivat puolikarkea vehnäjauho, hiivaleipäjauho ja graham- eli täysjyvävehnäjauho. Puolikarkea vehnäjauho on leivonnan yleisjauho, jolla on helppo saada aikaan hyvä sitko. Kuitua puolikarkeissa vehnäjauhoissa on 4,5g/100g, kun taas täysjyvävehnäjauhoissa kuitua on 11g/100g.
  • Vatsaystävällisenä tunnettu kaura on monen uusi suosikkivilja. Kaurajauhoista ei kuitenkaan saa leivän leivontaan tarvittavaa sitkoa, minkä takia kauraleivissä on lähes aina myös vehnäjauhoja. Kuitua kaurassa on 10g/100 g.
  • Ruisleipä on suomalaisten suosikkileipä, joka tunnetaan korkeasta kuitupitoisuudestaan: kuitua voi olla jauhoissa jopa 20g/100g. Kauran tapaan ruisjauhoista ei synny hiivaleipiin tarvittavaa sitkoa, mutta leipäjuuren avulla voit tehdä 100 % ruisleipää.

Kokeile yhdistää leipätaikinaan myös speltti-, ohra ja tattarijauhoja.

Hiljaa hyvä tulee

Yhä useampi on innostunut leipomaan leipänsä itse hapanjuuren avulla. Juurileivonta on tuhansia vuosia vanha perinne, jonka tärkein ainesosa on aika. Sitä tarvitaan niin juuren kasvattamiseen, hoitamiseen kuin leipien kohottamiseen. Alusta asti tehdyn juuren kasvattelu vie aikaa muutamasta päivästä kuukauteen, mutta sen jälkeen siitä voi leipoa vaikka joka päivä.

Hapanjuurileivonta on helppoa, eikä vaadi kalliita työvälineitä tai ainesosia. Makujen suhteen mahdollisuudet ovat rajattomat: leipään voi lisätä erilaisia jauhoja, puurontähteet, rahkaa, pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Näin teet leipäjuuren itse

Kiinnostuitko juurileivonnasta? Lue Valio Koekeittiön vinkit ja reseptit vaaleaan leipäjuureen ja ruisleipäjuureen sekä kolmeen erilaiseen leipään, jotka niistä voi leipoa.

reseptivinkit

Tuore leipä ja voi, voiko parempaa olla

Yksinkertaiset asiat ovat usein niitä parhaita. Tähän luokkaan kuuluu ehdottomasti uunituore leipä ja aito voi tai pehmeästi levittyvä Valio Oivariini®. Lue, miten suosikkilevite valmistuu Valion meijerissä Seinäjoella.

Lue lisää

Loputtomasti leipäreseptejä

Limput, patongit, hatsapuri, ciabatta, juustoleipä ja muut herkulliset leivät: yli sadan reseptin joukosta löydät sopivan leivän joka tilanteeseen.

Katso reseptit

Näin leivot täydellistä leipää kotona

Ihailetko leipomoiden muhkeita leipiä, mutta et tiedä, miten sellaisen voisi tehdä itse? Hyviä uutisia: kuohkea ja rapeakuorinen leipä onnistuu helposti myös kotikeittiössä, ja näiden vinkkien jälkeen sitä ei tarvitse muualta hakea.

  • Lisää jauhoja maltilla, sillä leipätaikinan tulee olla pehmeää. Näin valmiiseen leipään tulee kuohkea rakenne.
  • Vaivaa taikina hyvin ennen nostatusta ja käsittele hellästi nostatuksen jälkeen.
  • Laita leipätaikina kohomaan ritilälle pesualtaan päälle ja täytä allas lämpimällä vedellä. Tämä vastaa kotioloissa hyvin leipomoiden käyttämää nostatuskaappia ja leipä nousee hyvin.
  • Aseta uunin pohjalle vesikulho tai ruiskuta vettä uuniin paiston alussa. Näin leipään syntyy rapea kuori.
  • Leipä on kypsä, kun se tuntuu kevyeltä. Kun pohjaan koputtaa, leipä kumisee.
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina
Pizzaa kotikeittiöstä
Suolainen piirakka sopii moneen

Kiinnostaako leivonta? Tilaa Valion uutiskirje leipojille eli Pullaposti. Saat ajankohtaiset sisällöt suoraan sähköpostiisi!

  • Pullaposti

    Leivontaan keskittyvä Pullaposti on kotileipurin luottoystävä. Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi uusimmat reseptit, jutut leivonta-alan kuumimmista trendeistä sekä tietoa leivonnan uutuustuotteista. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Tietoja siitä, miten käsittelemme kuluttajien henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tietoja siitä, miten käsittelemme ammattilaisten henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›