Itse leivottu leipä

Itse leivottu, uunituore leipä maistuu aina yhtä herkulliselta. Olennaista leivän leipomisessa on kohottaminen, joka onnistuu niin taikinajuuren, hiivan kuin leivinjauheen ja soodan avulla.

Rapeakuorinen pataleipä kruunaa itse tehdyn aamiaisen, mehevä focaccia ilahduttaa illanistujaisten vieraita ja saaristolaisleipä kuuluu olennaisesti sekä joulun että juhannuksen juhlintaan. Näillä vinkeillä ja resepteillä leivot maukasta leipää joka kerta.

Pannuleipä, pataleipä, peltileipä ja muut helpot leipäreseptit

Nopeimmillaan uunituoretta leipää saa pöytään puolessa tunnissa. Leivinjauheella kohoavat teeleivät tai paistinpannulla kypsyvät pannuleivät eivät vaadi ollenkaan kohottamista ja onnistuvat myös aloittelevalta leipurilta. Helposti syntyy myös peltileipä, jonka taikina yksinkertaisesti kaadetaan ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Viime vuosien helppo hittiohje on rapeakuorinen pataleipä, joka tekeytyy itsestään jääkaapissa ja jonka taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Kokeile myös kauraista versiota.

Kaikki leipäreseptit

Focaccia, Italian leipälahja maailmalle

Myös italialainen focaccia kuuluu helppoihin ja herkullisiin leipäohjeisiin. Uunipellille tehty, runsaasti oliiviöljyä ja merisuolaa sisältävä leipä on omiaan illanistujaisiin ja muihin juhliin, sillä yksinkertaisuudestaan huolimatta siitä saa näyttävän erilaisia täytteitä käyttämällä. Suosituimpia täytteitä ovat oliivit ja rosmariini, mutta yhtä hyvin focaccian pinnalle sopivat myös punasipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja Valio AURA® juusto.

Kaikki foccaciat

Leivinjauhe ja sooda leivonnassa

  • Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhojen joukkoon. Käytä siivilää, jos leivinjauheessa tai soodassa on paakkuja.
  • Yhdistä leivinjauhetaikinan ainekset nopeasti ja vaivaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Näin saat parhaan rakenteen.
  • Käytä leivontasoodaa vain happamia aineksia sisältävässä taikinassa.

Hiljaa hyvä tulee: juurileipä ja taikinajuuri

Yhä useampi on innostunut leipomaan leipänsä itse hapanjuuren avulla. Juurileivonta on tuhansia vuosia vanha perinne, jonka tärkein ainesosa on aika. Sitä tarvitaan niin juuren kasvattamiseen, hoitamiseen kuin leipien kohottamiseen. Alusta asti tehdyn juuren kasvattelu vie aikaa muutamasta päivästä kuukauteen, mutta sen jälkeen siitä voi leipoa vaikka joka päivä. Muuten hapanjuurileivonta on helppoa, eikä vaadi kalliita työvälineitä tai ainesosia. Makujen suhteen mahdollisuudet ovat rajattomat: leipään voi lisätä erilaisia jauhoja, puurontähteet, rahkaa, pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Näin leivot täydellistä leipää kotona

Ihailetko leipomoiden muhkeita leipiä, mutta et tiedä, miten sellaisen voisi tehdä itse? Hyviä uutisia: kuohkea ja rapeakuorinen leipä onnistuu helposti myös kotikeittiössä, ja näiden vinkkien jälkeen sitä ei tarvitse muualta hakea.

  • Lisää jauhoja maltilla, sillä leipätaikinan tulee olla pehmeää. Näin valmiiseen leipään tulee kuohkea rakenne.
  • Vaivaa taikina hyvin ennen nostatusta ja käsittele hellästi nostatuksen jälkeen.
  • Laita leipätaikina kohomaan ritilälle pesualtaan päälle ja täytä allas lämpimällä vedellä. Tämä vastaa kotioloissa hyvin leipomoiden käyttämää nostatuskaappia ja leipä nousee hyvin.
  • Aseta uunin pohjalle vesikulho tai ruiskuta vettä uuniin paiston alussa. Näin leipään syntyy rapea kuori.
  • Leipä on kypsä, kun se tuntuu kevyeltä. Kun pohjaan koputtaa, leipä kumisee.

Saaristolaisleipä

Mehevä, maltainen, makea. Myös Nauvon limppuna tunnettu tumma saaristolaisleipä on rakastettu juhlaherkku ja olennainen osa kalapöytää. Vaihtelua perinteisesti piimäpohjaiseen saaristolaisleipään voi tuoda käyttämällä nesteenä appelsiini- tai omenamehua tai sekoittamalla taikinaan puolukoita. Pääsiäiseen sopiva saaristolaisleipä syntyy lisäämällä taikinaan mämmiä. Leivoitpa leivän millä tyylillä tahansa, säilytä se jääkaapissa ja nauti parin päivän päästä leipomisesta, jolloin maku on parhaimmillaan.

Eri jauhot leivonnassa

  • Vehnä on leivontaan käytettävistä viljoista yleisin. Vehnäjauhoja on useita erilaisia, joista leipiin parhaiten sopivat puolikarkea vehnäjauho, hiivaleipäjauho ja graham- eli täysjyvävehnäjauho. Puolikarkea vehnäjauho on leivonnan yleisjauho, jolla on helppo saada aikaan hyvä sitko. Kuitua puolikarkeissa vehnäjauhoissa on 4,5g/100g, kun taas täysjyvävehnäjauhoissa kuitua on 11g/100g.
  • Vatsaystävällisenä tunnettu kaura on monen uusi suosikkivilja. Kaurajauhoista ei kuitenkaan saa leivän leivontaan tarvittavaa sitkoa, minkä takia kauraleivissä on lähes aina myös vehnäjauhoja. Kuitua kaurassa on 10g/100 g.
  • Ruisleipä on suomalaisten suosikkileipä, joka tunnetaan korkeasta kuitupitoisuudestaan: kuitua voi olla jauhoissa jopa 20g/100g. Kauran tapaan ruisjauhoista ei synny hiivaleipiin tarvittavaa sitkoa, mutta leipäjuuren avulla voit tehdä 100 % ruisleipää.

Kokeile yhdistää leipätaikinaan myös speltti-, ohra ja tattarijauhoja.

Juuresleivissä on väriä ja makua

Värikästä, maukasta, hauskaa! Juuresleivät ovat mainio vaihtoehto niille, jotka haluavat leipoa hieman terveellisempää leipää. Kun upotat leipätaikinaan kasviksia ja juureksia, saat lisää makua, mehevyyttä ja ravinteita. Leipiin voi käyttää oikeastaan mitä juureksia tahansa. Raasta mukaan tutun porkkanan lisäksi rohkeasti punajuurta, naurista, lanttua ja palsternakkaa.

Rieskat, perinneruokaa parhaimmillaan

Nopeasti valmistuvat rieskat maistuvat aina. Rieskat eivät kaipaa lainkaan kohotusta, eikä taikina tarvitse välttämättä edes leivinjauhetta. Sen sijaan taikinaan voi upottaa vaikka edellisen päivän perunamuusin tai porkkanaraasteen. Sekaan sopii myös juustoraaste. Parhaimmillaan rieskat ovat uunituoreina, voin tai munavoin kanssa nautittuina.

Katso lisää rieskareseptejä

Gluteenittomat leivät kotikeittiöstä

Gluteeniton leivonta vaatii leipurilta hieman perehtymistä, sillä sekä raaka-aineet että taikinan käsittely eroavat tavallisesta leivonnasta. Aloita helpoista teeleivistä ja kokeile sitten gluteenittomia sämpylöitä, vuokaleipää ja joululeipää.

Tuore leipä ja voi, voiko parempaa olla

Yksinkertaiset asiat ovat usein niitä parhaita. Tähän luokkaan kuuluu ehdottomasti uunituore leipä ja aito voi tai pehmeästi levittyvä Valio Oivariini®. Lue, miten suosikkilevite valmistuu Valion meijerissä Seinäjoella.

Lue lisää

Onnistu gluteenittomassa leivonnassa

Miten gluteeniton leivonta eroaa tavallisesta ja mitä kotileipurin tulee ottaa huomioon? Valio Koekeittiön vinkeillä teet maistuvat gluteenittommat leivät, kakut ja muut leivonnaiset.

Katso vinkit

Loputtomasti leipäreseptejä

Limput, patongit, hatsapuri, ciabatta, juustoleipä ja muut herkulliset leivät: yli sadan reseptin joukosta löydät sopivan leivän joka tilanteeseen.

Katso reseptit
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina
Pizzaa kotikeittiöstä
Suolainen piirakka sopii moneen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›