Leipäjuuri & leipäsovelluksia

Leipäjuuri & leipäsovelluksia
Tehnyt AnnaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Anna Valio Koekeittiöstä

Leipäjuuri & leipäsovelluksia

Leipäjuuri & leipäsovelluksia

Leipominen ja etenkin leivän leipominen on ilahduttavasti noussut muotiin. Pikaleivonnaisten lisäksi perinteiset hapanleivät kiinnnostavat kotileipureita. Leipäjuuren kasvatteluun täytyy varata aikaa vajaan kuukauden verran, mutta sen jälkeen maukasta, kuohkeaa hapanleipää saa vaikka joka päivä.

Valmistusaika

Työaika
45 min
uunissa
45 min
Valmistusajat yhteensä
22 h
Yhteensä
23 h 30 min

Vaikeustaso

Leivonnan harrastaja

Mitä mieltä olet reseptistä?

Katso mitä muut sanovat ja jaa omat kokemuksesi!

11 arvostelu

Ainekset1 leipäjuuri

1 leipäjuuri

(Vaalea) Leipäjuuri

vettä
vehnäjauhoja

Ruisleipäjuuri

vettä
ruisjauhoja

Rouheinen kauraleipä

1 dl
leipäjuurta
3 dl
vettä
1 tl
suolaa
4 dl
sämpyläjauhoja
2 dl
kaurahiutaleita
1 dl
pellavansiemenrouhetta

Pähkinäinen sekaleipä

1 dl
leipäjuurta
3 dl
vettä
1 tl
suolaa
4 dl
vehnäjauhoja
2 dl
ohrajauhoja
1 dl
pähkinöitä hienonnettuna
1/2 - 1 dl
rusinoita

Ruisleipä

1 dl
ruisleipäjuurta
3 dl
vettä
1 tl
suolaa
1 dl
vehnäjauhoja
3 dl
ruisjauhoja
1 dl
ruislesettä
1 dl
ruisrouhetta

Tarjoiluun

Ohje

 1. Juuren valmistus

 2. Vaaleassa leipäjuuressa sekoitetaan vettä ja vehnäjauhoja painomittojen suhteessa 50% vettä ja 50% vehnäjauhoja. Ruisleipäjuuri valmistetaan muutoin samalla tavalla, mutta aineksia sekoitetaan painomittojen suhteessa 60% vettä ja 40% ruisjauhoja. Aloituspäivänä ruisjuureen sekoitetaan siis 30 ml vettä ja 20 g ruisjauhoja.
 3. PÄIVÄ 1: Sekoita puhtaassa kulhossa 1/4 dl vettä ja 25 g vehnäjauhoja. Jätä huoneenlämpöön kevyesti peitettynä.
 4. PÄIVÄ 2: 1. Ruokinta. Sekoita 1/4 dl vettä ja 25 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
 5. PÄIVÄ 3: 2. Ruokinta. Sekoita 1/2 dl vettä ja 50 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
 6. PÄIVÄ 4: 3. Ruokinta. Sekoita 1/2 dl vettä ja 50 g vehnäjauhoja keskenään. Nostele juuren joukkoon. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
 7. PÄIVÄ 5: Ota juuresta eroon 1/2 dl, jonka ruokkimista jatkat kolme viikkoa toistamalla ruokintoja 1.- 3. Ruokintaa 3 seuraavana päivänä erota juuresta aina 1/2 dl ja jatka samana päivänä ruokinnalla 1. Ylimääräisen juuren voi käyttää osaksi leipätaikinaa, mutta se ei ole vielä riittävän vahvaa toimiakseen ilman lisättyä hiivaa.
 8. Leivän valmistus

 9. Ota juurta 1 dl leivän leipomista varten. Muista jättää juurta myös ruokkimista varten. Tästä eteenpäin voit valmistaa leipää päivittäin tai ruokkia juurta muutaman päivän ennen seuraavan leivän leipomista.
 10. Sekoita leivän ainekset. Vaivaa hyvin. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Voit myös kohottaa taikinan viileässä/jääkaapissa peitettynä yön yli.
 11. Muotoile leipä. Viillä pintaan veitsellä ristikkäis- tai poikittaisviillot. Näin leipä mahtuu kohoamaan kunnolla ja saat leivälle kauniin ulkonäön. Ripottele pinnalle jauhoja. Anna leivän kohota peitettynä vedottomassa paikassa n. 45 min.
 12. Paista uunissa 200 asteessa n. 35 - 45 min leivän muodosta riippuen. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaan koputettaessa.
 13. Tarjoa hiukan jäähtynyt leipä voin kanssa.
Vinkki

Vinkki

Leipäjuuren voi pakastaa. Juuren täytyy antaa sulaa ja lämmetä rauhassa huoneenlämpöiseksi ennen kuin se toimii kunnolla.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
225 kcal
Proteiini
7 g
Hiilihydraatit
39 g
Rasva
3 g
Tyydyttynyt rasva
0 g
Ravintokuitu
6 g
Suola
0,7 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.