Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina

Parhaissa sämpylöissä on rapsakka kuori ja pehmeä, mehevä sisus. Näillä resepteillä saat sämpylät onnistumaan kotikeittiössä.

Aamiaiselle, iltapalalle, retkelle, evääksi. Sämpylä on suolaisten leivonnaisten moniottelija, joka on myös aloittelevien leipureiden mieleen. Kaura- ja porkkanasämpylät ovat ikisuosikkeja, mutta sämpylätaikinaan voi tehdä monella muullakin tavalla. Uunituore sämpylä ei kaipaa täytteekseen kuin nokareen voita, mutta muuten sämpylät ovat parhaimmillaan täytettyinä. Perinteinen juusto-kinkkuyhdistelmä toimii aina, mutta sämpylöiden väliin voi sujauttaa myös esimerkiksi hummusta, marinoituja kasviksia ja yrttejä.

Sämpylöiden ikisuosikit: kaura- ja porkkanasämpylät

Kaurasämpylät, porkkanasämpylät ja kaura-porkkanasämpylät: lähes jokainen on leiponut näitä ainakin kerran. Suosion salaisuus on herkullisen maun lisäksi helppous: kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja porkkanoita löytyy kotoa melkein aina. Näillä resepteillä saat tuttuihin suosikkeihin uutta makua. Lisää kaurasämpylöiden taikinaan mehevyyttä tuovaa maitorahkaa ja porkkanasämpylöihin maukasta juustoraastetta.

Ovatko tässä maailman parhaat sämpylät?

Itse leivotut sämpylät hurmaavat aamiaisella, ja yön yli kohotettuna niistä tulee erityisen herkullisia. Hitaan, jääkaapissa tapahtuvan kohotuksen ansiosta sämpylöihin muodostuu sitkeän kuohkea ja isokoloinen rakenne. Reseptin houkuttelevuutta lisää myös sen helppous, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Kokeile ja ihastu!

Gluteenittomat sämpylät, jotka maistuvat kaikille

Maukkaat gluteenittomat sämpylät syntyvät psylliumin avulla. Psyllium parantaa taikinan rakennetta ja leivottavuutta, eli korvaa sitkoa gluteenittomassa leivonnassa. Gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi leivonnassa voi käyttää luontaisesti gluteenittomia tattarijauhoja ja gluteenittomia kaurajauhoja. Gluteenittomista sämpylöistä voi tulla helposti kuivahkoja, joten taikinaan kannattaa lisätä juustoa tai porkkanaraastetta mehevyyttä tuomaan. Houkuttelevan pinnan sämpylöille saat lisäämällä pinnalle siemeniä ja leseitä.

Briossisämpylä sopii hampurilaiseen

Moni hampurilaisten ystävä vannoo briossisämpylän nimeen. Tavalliseen sämpylään verrattuna briossisämpylässä on kuohkeampi rakenne ja makeampi maku – omiaan suolaiselle pihville ja happamille suolakurkuille ja hampurilaiskastikkeelle. Tässä ohjeessa sämpylät tehdään juureen, jonka ansiosta taikina kohoaa reilusti.

Proteiinia, rahkaa, siemeniä: uusia ideoita sämpylöihin

Jos kaipaat hieman täyttävämpää sämpylää, kokeile näitä reseptejä. Maitorahkalla mehevöitetyt proteiini-porkkanasämpylät valmistuvat vain puolessa tunnissa, joten niistä saa nopeasti hyvän iltapalan. Välimerellisissä rahkasämpylöissä rahka on lisätty taikinan sijaan sämpylän päälle rahkapullan tyyliin. Siemenet tuovat sämpylöihin lisää rousketta ja hyviä rasvoja.

kaikki reseptit sämpylöille

Vinkit täydellisiin sämpylöihin

Onko sämpylöistäsi joskus tullut liian tiiviitä ja kuivahkoja? Lue tämä muistilista ja saat sämpylöistäsi taatusti kuohkeita ja pehmoisia.

  • Kaikki alkaa hiivasta. Muista, että hiiva vaatii toimiakseen lämpöä. Tuore hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen nesteeseen, kuivahiiva vaatii toimiakseen 41 asteen lämpötilan. Vanhentunut hiiva ei kohota leivonnaisia, joten muista tarkistaa tuoreus.
  • Vaivaa kunnolla. Käsin vaivaamalla oikea rakenne syntyy noin 10 minuutissa. Taikina on valmis, kun sen rakenne on kimmoisa ja se alkaa irrota kulhon reunoista. Voit myös testata taikinan valmiuden seuraavalla tavalla: ota pieni pala taikinaa ja venytä se sormiesi välissä neliöksi. Jos taikina venyy repeämättä läpikuultavaksi, se on valmis kohotettavaksi.
  • Pehmeä taikina = kuohkeat sämpylät. Älä käytä liikaa jauhoja, vaan uskalla jättää taikina melko pehmeäksi ja löysäksi. Näin saat sämpylöihin hyvän rakenteen.
  • Kohota rauhassa. Parhaat sämpylät vaativat kohotusaikaa niin taikinavaiheessa kuin ennen uunia sämpylöiksi muotoiltuna. Kohota taikina aina lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Taikinan tulee kohota noin kaksinkertaiseksi ja valmiit sämpylät kaipaavat usein noin puolen tunnin kohotusajan.

Helpot sämpylät

”Erittäin herkullisia sämpylöitä, tästä on tullut jo vakioresepti.”

Tällä suosikkireseptillä teet taatusti maukkaat sämpylät. Katso ohje ja vinkit taikinan tuunaamiseen.

Helppo sämpyläohje

Lisää sämpyläreseptejä

Täältä löydät kymmeniä ohjeita sämpylöille: niin juustosämpylöihin, juuressämpylöihin kuin hedelmäisiin aprikoosi- ja omenasämpylöihin.

katso reseptit
Itse leivottu leipä
Pizzaa kotikeittiöstä
Suolainen piirakka sopii moneen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›