Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina

Parhaissa sämpylöissä on rapsakka kuori ja pehmeä, mehevä sisus. Näillä resepteillä valmistat herkulliset sämpylät myös kotikeittiössä!

Aamiaiselle, iltapalalle, retkelle, evääksi. Sämpylät ovat suolaisten leivonnaisten moniottelijoita, jotka onnistuvat hyvin myös aloittelevalta leipojalta. Kokeile vaikka suosittuja kaurasämpylöitä tai sujauta mukaan porkkanaa ja leivo mehevät porkkanasämpylät.

Uunituore sämpylä ei kaipaa seurakseen kuin nokareen voita. Jos kuitenkin olet täytettyjen sämpylöiden ystävä, lado väliin lempitäytteitäsi. Hyväksi todettuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kinkku ja juusto, hummus, marinoidut kasvikset sekä yrtit. Kokeile rohkeasti!

Sämpylöiden ikisuosikit: kaura- ja porkkanasämpylät

Kaurasämpylät ja porkkanasämpylät: lähes jokainen on leiponut näitä ainakin kerran. Suosion salaisuus on herkullisen maun lisäksi helppous, sillä kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja porkkanoita löytyy kotoa melkein aina. Uutta makua sämpylöihin tuovat kaurasämpylöitä mehevöittävä maitorahka ja porkkanasämpylöiden juustoraaste. Vai kokeilisitko herkullisia kaura-omenasämpylöitä?

Helppoutta parhaimmillaan: yön yli sämpylät

Itse leivotut sämpylät hurmaavat aamiaisella, ja yön yli kohotettuna niistä tulee erityisen herkullisia. Hitaan kohotuksen ansiosta sämpylöihin muodostuu sitkeän kuohkea ja isokoloinen rakenne. Yön yli sämpylöiden houkuttelevuutta lisää myös niiden helppous, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Kokeile ja ihastu!

Proteiinia, rahkaa, siemeniä: uusia ideoita sämpylöihin

Jos kaipaat hieman täyttävämpää sämpylää, kokeile näitä reseptejä. Maitorahkalla mehevöitetyt proteiini-porkkanasämpylät valmistuvat vain puolessa tunnissa, joten niistä saa nopeasti hyvän iltapalan. Välimerellisissä rahkasämpylöissä rahka on lisätty taikinan sijaan sämpylän päälle rahkapullan tyyliin. Siemenet tuovat sämpylöihin lisää rousketta.

Kaikki sämpyläreseptit

Briossisämpylä sopii hampurilaiseen

Moni hampurilaisten ystävä vannoo briossisämpylän nimeen. Tavalliseen sämpylään verrattuna briossisämpylässä on kuohkeampi rakenne ja makeampi maku – omiaan suolaiselle pihville ja happamille suolakurkuille ja hampurilaiskastikkeelle. Tässä ohjeessa sämpylät tehdään juureen, jonka ansiosta taikina kohoaa reilusti.

Gluteenittomat sämpylät, jotka maistuvat kaikille

Maukkaat gluteenittomat sämpylät syntyvät psylliumin avulla. Psyllium parantaa taikinan rakennetta ja leivottavuutta, eli korvaa sitkoa gluteenittomassa leivonnassa. Gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi leivonnassa voi käyttää luontaisesti gluteenittomia tattarijauhoja ja gluteenittomia kaurajauhoja. Gluteenittomista sämpylöistä voi tulla helposti kuivahkoja, joten taikinaan kannattaa lisätä juustoa tai porkkanaraastetta tuomaan mehevyyttä. Houkuttelevan pinnan sämpylöille saat lisäämällä pinnalle siemeniä ja leseitä.

Vinkit täydellisiin sämpylöihin

Onko sämpylöistäsi joskus tullut liian tiiviitä ja kuivahkoja? Lue tämä muistilista ja saat sämpylöistäsi taatusti kuohkeita ja pehmoisia.

  • Kaikki alkaa hiivasta. Muista, että hiiva vaatii toimiakseen lämpöä. Tuore hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen nesteeseen, kuivahiiva vaatii toimiakseen 41 asteen lämpötilan. Vanhentunut hiiva ei kohota leivonnaisia, joten muista tarkistaa tuoreus.
  • Vaivaa kunnolla. Käsin vaivaamalla oikea rakenne syntyy noin 10 minuutissa. Taikina on valmis, kun sen rakenne on kimmoisa ja se alkaa irrota kulhon reunoista. Voit myös testata taikinan valmiuden seuraavalla tavalla: ota pieni pala taikinaa ja venytä se sormiesi välissä neliöksi. Jos taikina venyy repeämättä läpikuultavaksi, se on valmis kohotettavaksi.
  • Pehmeä taikina = kuohkeat sämpylät. Älä käytä liikaa jauhoja, vaan uskalla jättää taikina melko pehmeäksi ja löysäksi. Näin saat sämpylöihin hyvän rakenteen.
  • Kohota rauhassa. Parhaat sämpylät vaativat kohotusaikaa niin taikinavaiheessa kuin ennen uunia sämpylöiksi muotoiltuna. Kohota taikina aina lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Taikinan tulee kohota noin kaksinkertaiseksi ja valmiit sämpylät kaipaavat usein noin puolen tunnin kohotusajan.
Leivonta
Itse leivottu leipä
Leivonta
Pizzaa kotikeittiöstä
Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen
  • Pullaposti

    Leivontaan keskittyvä Pullaposti on kotileipurin luottoystävä. Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi uusimmat reseptit, jutut leivonta-alan kuumimmista trendeistä sekä tietoa leivonnan uutuustuotteista. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Tietoja siitä, miten käsittelemme kuluttajien henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tietoja siitä, miten käsittelemme ammattilaisten henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.