Briossisämpylät

Briossisämpylät

1 h 42 min
keskitaso
237 kcal / 100g
3
3

Kuohkeiden, mutta napakoiden sämpylöiden salaisuus on kypsennetyssä juuressa. Se tekee sämpylöihin voimakkaan sitkon, jonka ansiosta taikina kohoaa voimakkaasti, mutta on riittävän napakka täytettäväksi esim. bagelin tapaan. Taikinasta voit tehdä myös yhden ison tai kaksi pientä leipää.

Ainekset

20 sämpylää

Juuri

2 ½ dl
vettä
1 ¾ dl
vehnäjauhoja

Taikina

9 dl
vehnäjauhoja
1 dl
sokeria
2
kananmunaa
2 dl
2 pussia (à 11 g)
kuivahiivaa
2 tl
suolaa
3 dl

Ohje

  1. Mittaa kattilaan juuren ainekset. Sekoita tasaiseksi. Kypsennä miedolla lämmöllä samalla voimakkaasti sekoittaen n. 5 - 8 min, kunnes massa on paksua ja sitkeää.
  2. Laita juuri ja taikinan ainekset maitoa lukuunottamatta yleiskoneen kulhoon. Käytä taikinakoukkua.
  3. Sekoita tasaiseksi. Lisää maito pienissä erissä. Vaivaa taikinaa 15 min, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
  4. Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa peitettynä n. 30 min, kunnes se on kaksinkertainen. Paina taikina kädellä lyttyyn.
  5. Jaa taikina 20 osaan. Pyöritä pulliksi. Nosta leivinpaperille uunipellille.
  6. Anna kohota lämpimällä vedellä kostutetun liinan alla 30 - 40 min. Voitele munalla.
  7. Paista uunin alaosassa 225 asteessa n. 12 min.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
237 kcal
Proteiini
9 g
Hiilihydraatit
43 g
Rasva
2 g
Suola
0,8 g
Ravintokuitu
2 g
Kalsium
109 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (3)

vesmolol5.5.2018 kello 15:03
Sämpylöistä tuli oikein maukkaita, mutta napakan sijaan varsin kuohkeita ja pehmeitä. Ei ollut yleiskonetta käytössä, joten vaivasin käsipelillä 40 minuuttia. Taikina oli varsin löysää, mutta rupesi loppuvaiheessa irtoilemaan kulhon seinistä. Olisiko kenties pitänyt lisätä jauhoja/käyttää vähemmän maitoa, jos olisi halunnut napakat sämpylät, vai olisiko yleiskone ratkaissut asian?
ValioAnna Koekeittiöltä15.11.2017 kello 12:43
Hei, kiitos palautteesta ja hyvästä kysymyksestä! Juuri laitetaan myös taikinaan, täsmensin tämän ohjeeseen.
Nimetön13.11.2017 kello 14:18
Mitä tuolla juurella tehdään, kun sitä ei neuvota laittamaan taikinaan?