Pizzaa kotikeittiöstä

Pizza on italialaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Näillä vinkeillä saat pizzan onnistumaan kotona.

Maukkaan pizzapohjan, täyteläisen tomaattikastikkeen, täytteiden ja sulaneen juuston liitto on hurmannut ihmiset ympäri maailmaa. Yksi pizzan parhaista puolista on sen monipuolisuus. Pohjan voi tehdä pyöreänä tai pellillisenä, kastike voi olla tomaattinen tai juustoinen ja täytteinä voi käyttää melkein mitä tahansa. Lähes jokaiseen pizzaan kuuluu juusto, joka paistuu uunissa vastustamattoman herkulliseksi. Pizza on myös hyvää hävikkiruokaa. Kun keittiön kaapeista löytyy sitä sun tätä, on pizza hyvä tapa muuttaa raaka-aineiden rippeet kokonaiseksi ateriaksi.

Paras pizzapohja: näin teet sen itse

  1. Pizzapohjan resepti on yksinkertainen. Tarvitset vain vehnäjauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja juoksevaa rasvaa tai öljyä. Tällä ohjeella teet helpon pizzapohjan, josta saat jopa kaksi pellillistä pizzaa tai neljä pyöreää pizzaa. Jos taas haluat kokeilla aitoa italialaistyyppistä pizzapohjaa, testaa Luca-pizzerian omistajan Luca Platanian pizzapohjaresepti. Italialainen pizzataikina tehdään aina erikoishienoista vehnäjauhoista, jotka pizzafanit tuntevat nimellä tipo 00. Pieni numero viittaa hienoon jauhatusasteeseen.
  2. Anna pizzataikinan kohota kunnolla vaivaamisen jälkeen ja vielä hetki ennen täytteiden lisäämistä ja paistamista.
  3. Rapean pohjan saat kuumentamalla uunin mahdollisimman kuumaksi, esikuumentamalla uunipellin tai pizzakiven ja paistamalla alilämmöllä.
  4. Taikina kannattaa kaulita mahdollisimman ohueksi, jolloin paistoajaksi riittää muutama minuutti.

Gluteeniton pizzapohja

Gluteeniton pizzapohja syntyy helposti gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä. Gluteeniton taikina syntyy tavallista nopeammin, sillä se ei vaadi kohottamista. Toinen vaihtoehto gluteenittomaksi pohjaksi on kukkakaalimurusta, juustoraasteesta ja kananmunasta tehty pohja. Tämä jauhoton kukkakaalipizzapohja sopii myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.

Paista pizza grillissä

Tiesitkö, että pizzan voi paistaa myös grillaamalla? Taikinaksi sopii tavallinen pizzataikina, mutta pohja kannattaa tehdä hieman pienemmäksi paksummaksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Hyvä paksuus on vähintään ½ cm. Paistaminen onnistuu näin.

  • Aseta pohja kuuman grilliritilän päälle. Paista hetki, kunnes pohja alkaa kypsymään ja pinta kuplimaan.
  • Käännä pizzapohja ja asettele täytteet ja juusto sen päälle.
  • Grillaa vielä hetki, kunnes pizza on kypsä ja juusto hieman sulanut. Nauti heti.

Pizza on muinainen herkku ja kansainvälinen hitti

Perimätiedon mukaan pizzantyyppistä litteää leipää leivottiin Italiassa Napolin ympäristössä jo ennen ajanlaskun alkua. Myös Pompeijin rauniokaupungista on löytynyt viitteitä muinaisista pizzerioista. Suuremman läpimurron pizza teki kuitenkin 1700-luvulla tomaatin yleistyessä. Kansainvälinen hitti pizzasta tuli toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Yhdysvaltoihin avattiin useita italialaisia ravintoloita ja pizzerioita. Suomessa pizzansyönti yleistyi 1970-luvulla, ja nykyään pizza kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin.

Pannupizza, pizza bianca ja muut herkulliset pizzaversiot

Italialaiset suhtautuvat pizzaan melko ehdottomasti, eivätkä esimerkiksi ikinä lisäisi ananasta pizzan päälle. Maailmalla on kuitenkin syntynyt monia kapinallisia ja herkullisia versioita. Amerikkalaiset rakastavat tuhtia ja paksupohjaista pannupizzaa ja barbeque-kastiketta, Suomessa moni lisää pohjaan ruisjauhoja. Erilainen vaihtoehto perinteiselle pizzalle on valkoinen pizza, jossa tomaattikastikkeen korvaa ranskankerma, smetana tai esimerkiksi juokseva Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi sulatejuustokastike. Vielä villimpi idea on täyttää pizza makeilla täytteillä, jolloin siitä tulee jälkiruoka.

Muista kuitenkin, että pizzan täytteissä vähemmän on enemmän. Jos täytteitä on liikaa, pohja vettyy eikä siitä tule rapeaa. Hyvä lukumäärä on korkeintaan neljä täytettä juuston lisäksi.

Pizzan ja juuston herkullinen liitto

Mitä olisikaan pizza ilman juustoa? Valio pizzajuustoraaste on aina hyvä valinta, mutta testaa myös muita juustoja pizzan täytteeksi. Tässä muutama herkullinen makuyhdistelmä kokeiltavaksi.

  • Mozzarella + tomaatti on klassikkoyhdistelmä, joka toimii aina. Mozzarellajuustoraaste ruskistuu kauniisti ja sopii siksi mainiosti ruoanlaittoon. Levitä kuuman pizzan päälle vielä kourallinen lempeän pippurista rucolaa ja nauti.
  • Valio AURA® + kinkku + ananas on tuhti suosikkiyhdistelmä, joka tunnetaan myös havaijin pizzana ja pizza americanana. Suolaisen Valio AURA® sinihomejuuston ja makean ananaksen liitto on vastustamaton.
  • Kotijuusto + tomaatti + rosmariini on erilainen versio pizza margheritasta. Kotijuusto on maultaan lempeä ja mozzarellaa vähärasvaisempi.
  • Valio Oddlygood® Veggie + munakoiso on vegaanin uusi suosikkipizza. Lempeän tulinen tomaattikastike ja basilika viimeistelevät makunautinnon. Hyvin sulava raaste sulaa meheväksi täytteiden päälle.

P.S. Jos kaipaat pizzaan tulisempaa makua, nappaa kaupan hyllystä mukaan Valio TexMex juustoraaste, joka sisältää cheddaria, chiliä ja jalopenoa. Ripottele sitä esimerkiksi kana- tai jauhelihapizzan päälle.

Lisää ideoita pizzan täytteiksi

Kinkkua, perunaa, tonnikalaa, Mifua, vaikka mitä! Pizzaresepteistämme löydät ohjeet myös nopeiden pizzasovellusten, kuten calzonen, tortilla-, pita- ja näkkäripizzojen valmistamiseen.

Katso lisää reseptejä

Pizzan uudet herkulliset tuulet

Tuo rohkeasti suomalaisia makuja pizzaan. Kokeile juurespyreetä, kylmäsavustettua poroa ja puolukoita sisältävää pizzaa, punajuuren ja Valio AURA® juuston suloista liittoa ja suolakurkkujen, sienien sekä kylmäsavulohen yhdistelmää. Kaikkien näiden pizzojen perusta on herkullinen ruispohja.

Lue lisää

Tiedätkö jo napolilaisen ja roomalaisen pizzan eron?

Napolilainen pizza. Napolia pidetään pizzan syntymäpaikkana, ja monen mielestä napolilaistyyppinen pizza onkin se ainoa oikea. Napolilainen pizzapohja on erittäin ohut ja se paistetaan äärimmäisen kuumassa lämpötilassa, jonka ansiosta pohja on rapea ja reunoilta kohonnut. Täytteitä käytetään vain vähän, mutta ne ovat parasta mahdollista laatua.

Roomalainen pizza. Maailmalla vähemmän tunnettu roomalainen pizza leivotaan isoksi levyksi, josta leikataan suorakaiteen muotoisia paloja. Napolilaistyyliseen pizzaan verrattuna pohja on hieman paksumpi ja pehmeämpi. Täytteitä on kuitenkin italialaiseen tyyliin maltillisesti.

Leivo pizzaa lasten kanssa

  • Pizza on koko perheen suosikkiruokaa ja se syntyy helposti yhdessä tekemällä. Katso videolta, miten pikkukokit voivat auttaa herkullisen peltipizzan leivonnassa.

Itse leivottu leipä
Suolainen piirakka sopii moneen
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›