Pizza on italialaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Näillä vinkeillä saat pizzan onnistumaan kotona.
Maukkaan pizzapohjan, herkullisen tomaattikastikkeen, laadukkaiden täytteiden ja sulaneen juuston liitto on hurmannut ihmiset ympäri maailmaa. Yksi pizzan parhaista puolista on sen monipuolisuus. Pizzapohjan voi tehdä pyöreänä tai pellillisenä, ehkäpä gluteenittomana, pizzakastike voi olla tomaattinen tai juustoinen ja täytteinä voi käyttää melkein mitä tahansa. Lähes jokaiseen pizzaan kuuluu juusto, joka paistuu uunissa vastustamattoman herkulliseksi. Pizza on myös hyvää hävikkiruokaa. Kun keittiön kaapeista löytyy sitä sun tätä, on pizza hyvä tapa muuttaa raaka-aineiden rippeet kokonaiseksi ateriaksi.
Ananasta ei takuuvarmasti löydä italialaisen pizzan päältä. Maailmalla on kuitenkin syntynyt monia kapinallisia ja herkullisia variaatioita pizzasta. Pohjois-Amerikassa rakastetaan tuhtia paksupohjaista pannupizzaa, joka täytetään kinkulla ja ananaksella. Suomessa moni maustaa taikinan ruisjauhoilla ja täyttää pizzan jauhelihalla.
Pizzan täytteitä valitessa vain mielikuvitus on rajana. Suolaisten täytteiden ohella pizzaan voi valita makeita täytteitä, jolloin pizza toimii myös mainiosti jälkiruokana. Muista kuitenkin, että vähemmän on enemmän. Hyvä lukumäärä on korkeintaan neljä täytettä juuston lisäksi.
Italiassa suhtaudutaan pizzaan melko ehdottomasti. Täytteissä korostuu yksinkertaisuus: vähemmän on todellakin enemmän. Ehkäpä maailman suosituin pizza, Pizza Margherita valmistuu raikkaasta tomaattikastikeesta ja laadukkaasta mozzarella-juustosta.
Siinä missä napolilainen pizzapohja vaatii aikaa ja rakkautta, roomalainen pizzapohja valmistuu hiukan nopeammin. Italialainen pizzataikina tehdään aina erikoishienoista vehnän ydinosasta valmistetuista jauhoista, jotka pizzafanit tuntevat nimellä tipo 00. Täydellisen lopputuloksen saat paistamalla pizzat uunissa pizzakiven päällä tai modernissa pizzauunissa, jonka lämpötila kohoaa Italialaisen kiviuunin tavoin jopa 450 asteeseen.
Erilainen vaihtoehto perinteiselle tomaattikastikkeella aateloidulle pizzalle on valkoinen pizza, jossa tomaattikastikkeen korvaa ranskankerma, smetana tai esimerkiksi juokseva Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi sulatejuustokastike. Kokeile täytteenä vaikkapa perunaa, parsaa tai päärynää!
Pizzapohja on itsessään vegaaninen, eikä taikinaa tarvitse veganisoida. Vegaanisista pizzoista kuuluisin on varmastikin Pizza Marinara, joka täytetään yksinkertaisesti tomaattikastikkeella. Tomaattikastikkeen lisäksi täytteeksi voi sujauttaa vaikkapa mozzarellan makuista raastetta, ja kas - vegaaninen Pizza Margherita on valmis. Täytteinä maistuvat myös esimerkiksi oliivit, artisokan sydämet ja munakoiso.
Perimätiedon mukaan pizzantyyppistä litteää leipää leivottiin Italiassa Napolin ympäristössä jo ennen ajanlaskun alkua. Myös Pompeijin rauniokaupungista on löytynyt viitteitä muinaisista pizzerioista. Suuremman läpimurron pizza teki kuitenkin 1700-luvulla tomaatin yleistyessä.
Kansainvälinen hitti pizzasta tuli toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Yhdysvaltoihin avattiin useita italialaisia ravintoloita ja pizzerioita. Suomessa pizzansyönti yleistyi 1970-luvulla, ja nykyään pizza kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin.
Gluteeniton pizzapohja syntyy helposti gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä. Gluteeniton taikina syntyy tavallista nopeammin, sillä se ei vaadi kohottamista. Toinen vaihtoehto gluteenittomaksi pohjaksi on kukkakaalimurusta, juustoraasteesta ja kananmunasta tehty pohja. Tämä jauhoton kukkakaalipizzapohja sopii myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.
Mitä olisikaan pizza ilman juustoa? Valio pizzajuustoraaste on aina hyvä valinta, mutta testaa myös muita juustoja pizzan täytteeksi. Tässä muutama herkullinen makuyhdistelmä kokeiltavaksi.
Pizzan voi paistaa myös grillaamalla. Taikinaksi sopii tavallinen pizzataikina, mutta pohja kannattaa tehdä hieman pienemmäksi ja paksummaksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Hyvä paksuus on vähintään ½ cm. Paista pohjaa kuumalla grilliritilällä hetki, kunnes se alkaa kypsymään ja pinta kuplimaan. Käännä pizzapohja ja asettele täytteet ja juusto sen päälle. Grillaa, kunnes pizza on kypsä ja juusto hieman sulanut. Nauti heti.
Katso resepti