Pizzaa kotikeittiöstä

Pizza on italialaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Näillä vinkeillä saat pizzan onnistumaan kotona.

Maukkaan pizzapohjan, herkullisen tomaattikastikkeen, laadukkaiden täytteiden ja sulaneen juuston liitto on hurmannut ihmiset ympäri maailmaa. Yksi pizzan parhaista puolista on sen monipuolisuus. Pizzapohjan voi tehdä pyöreänä tai pellillisenä, ehkäpä gluteenittomana, pizzakastike voi olla tomaattinen tai juustoinen ja täytteinä voi käyttää melkein mitä tahansa. Lähes jokaiseen pizzaan kuuluu juusto, joka paistuu uunissa vastustamattoman herkulliseksi. Pizza on myös hyvää hävikkiruokaa. Kun keittiön kaapeista löytyy sitä sun tätä, on pizza hyvä tapa muuttaa raaka-aineiden rippeet kokonaiseksi ateriaksi.

Maailman paras pizza

Ananasta ei takuuvarmasti löydä italialaisen pizzan päältä. Maailmalla on kuitenkin syntynyt monia kapinallisia ja herkullisia variaatioita pizzasta. Pohjois-Amerikassa rakastetaan tuhtia paksupohjaista pannupizzaa, joka täytetään kinkulla ja ananaksella. Suomessa moni maustaa taikinan ruisjauhoilla ja täyttää pizzan jauhelihalla.

Pizzan täytteitä valitessa vain mielikuvitus on rajana. Suolaisten täytteiden ohella pizzaan voi valita makeita täytteitä, jolloin pizza toimii myös mainiosti jälkiruokana. Muista kuitenkin, että vähemmän on enemmän. Hyvä lukumäärä on korkeintaan neljä täytettä juuston lisäksi.

Katso lisää reseptejä

Napolilainen ja roomalainen pizza - makumatka Italiaan

Italiassa suhtaudutaan pizzaan melko ehdottomasti. Täytteissä korostuu yksinkertaisuus: vähemmän on todellakin enemmän. Ehkäpä maailman suosituin pizza, Pizza Margherita valmistuu raikkaasta tomaattikastikeesta ja laadukkaasta mozzarella-juustosta.

Siinä missä napolilainen pizzapohja vaatii aikaa ja rakkautta, roomalainen pizzapohja valmistuu hiukan nopeammin. Italialainen pizzataikina tehdään aina erikoishienoista vehnän ydinosasta valmistetuista jauhoista, jotka pizzafanit tuntevat nimellä tipo 00. Täydellisen lopputuloksen saat paistamalla pizzat uunissa pizzakiven päällä tai modernissa pizzauunissa, jonka lämpötila kohoaa Italialaisen kiviuunin tavoin jopa 450 asteeseen.

Valkoinen pizza eli pizza bianca

Erilainen vaihtoehto perinteiselle tomaattikastikkeella aateloidulle pizzalle on valkoinen pizza, jossa tomaattikastikkeen korvaa ranskankerma, smetana tai esimerkiksi juokseva Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi sulatejuustokastike. Kokeile täytteenä vaikkapa perunaa, parsaa tai päärynää!

Vegaanista pizzaa, kiitos

Pizzapohja on itsessään vegaaninen, eikä taikinaa tarvitse veganisoida. Vegaanisista pizzoista kuuluisin on varmastikin Pizza Marinara, joka täytetään yksinkertaisesti tomaattikastikkeella. Tomaattikastikkeen lisäksi täytteeksi voi sujauttaa vaikkapa mozzarellan makuista raastetta, ja kas - vegaaninen Pizza Margherita on valmis. Täytteinä maistuvat myös esimerkiksi oliivit, artisokan sydämet ja munakoiso.

Tiesitkö, että pizza on muinainen herkku

Perimätiedon mukaan pizzantyyppistä litteää leipää leivottiin Italiassa Napolin ympäristössä jo ennen ajanlaskun alkua. Myös Pompeijin rauniokaupungista on löytynyt viitteitä muinaisista pizzerioista. Suuremman läpimurron pizza teki kuitenkin 1700-luvulla tomaatin yleistyessä.

Kansainvälinen hitti pizzasta tuli toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Yhdysvaltoihin avattiin useita italialaisia ravintoloita ja pizzerioita. Suomessa pizzansyönti yleistyi 1970-luvulla, ja nykyään pizza kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin.

Paras pizzapohja: näin teet sen itse

  1. Pizzapohjan resepti on yksinkertainen. Tarvitset vain vehnäjauhoja, vettä, hiivaa, suolaa ja juoksevaa rasvaa tai öljyä. Tällä ohjeella teet helpon pizzapohjan, josta saat jopa kaksi pellillistä pizzaa tai neljä pyöreää pizzaa. Jos taas haluat kokeilla aitoa italialaistyyppistä pizzapohjaa, testaa napolilaista pizzapohjaa tai Luca-pizzerian omistajan Luca Platanian pizzapohjaresepti.
  2. Anna pizzataikinan kohota kunnolla vaivaamisen jälkeen ja vielä hetki ennen täytteiden lisäämistä ja paistamista.
  3. Rapean pohjan saat kuumentamalla uunin mahdollisimman kuumaksi, esikuumentamalla uunipellin tai pizzakiven ja paistamalla alilämmöllä. Kokeile paistamiseen myös modernia pizzauunia, joka kuumenee jopa 450 asteiseksi.
  4. Pizzapohja kannattaa muotoilla ensisijaisesti käsin venyttämällä. Kaulimalla saat peltipizzan pohjastakin ohuen. Ohut pohja paistuu nopeammin, jolloin täyte jää mehevämmäksi.

Gluteeniton pizzapohja syntyy helposti gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä. Gluteeniton taikina syntyy tavallista nopeammin, sillä se ei vaadi kohottamista. Toinen vaihtoehto gluteenittomaksi pohjaksi on kukkakaalimurusta, juustoraasteesta ja kananmunasta tehty pohja. Tämä jauhoton kukkakaalipizzapohja sopii myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.

Pizzan ja juuston herkullinen liitto

Mitä olisikaan pizza ilman juustoa? Valio pizzajuustoraaste on aina hyvä valinta, mutta testaa myös muita juustoja pizzan täytteeksi. Tässä muutama herkullinen makuyhdistelmä kokeiltavaksi.

  • Mozzarella + tomaatti on klassikkoyhdistelmä, joka toimii aina. Valio mozzarella-fontal juustomuru levittyy ja ruskistuu kauniisti ja sopii siksi mainiosti ruoanlaittoon. Levitä kuuman pizzan päälle vielä kourallinen lempeän pippurista rucolaa ja nauti.
  • Valio Oddlygood® Veggie + munakoiso on vegaanin uusi suosikkipizza. Lempeän tulinen tomaattikastike ja basilika viimeistelevät makunautinnon. Hyvin sulava mozzarellan makuinen raaste sulaa meheväksi täytteiden päälle.
  • Valio AURA® + kinkku + ananas on tuhti suosikkiyhdistelmä, joka tunnetaan myös havaijin pizzana ja pizza americanana. Suolaisen Valio AURA® sinihomejuuston ja makean ananaksen liitto on vastustamaton.
  • Kotijuusto + tomaatti + rosmariini on erilainen versio pizza margheritasta. Kotijuusto on maultaan lempeä ja mozzarellaa vähärasvaisempi.

Grillatut pizzat

Pizzan voi paistaa myös grillaamalla. Taikinaksi sopii tavallinen pizzataikina, mutta pohja kannattaa tehdä hieman pienemmäksi ja paksummaksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Hyvä paksuus on vähintään ½ cm. Paista pohjaa kuumalla grilliritilällä hetki, kunnes se alkaa kypsymään ja pinta kuplimaan. Käännä pizzapohja ja asettele täytteet ja juusto sen päälle. Grillaa, kunnes pizza on kypsä ja juusto hieman sulanut. Nauti heti.

Katso resepti
Keittiössä nyt
Täydellisen pizzan jäljillä
Keittiössä nyt
Pizzan uudet herkulliset tuulet
Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen