Marenki on ilmavan keveä ja makea herkku, joka maistuu monissa leivonnaisissa, kuten pavlovassa ja britakakussa. Näillä ohjeilla valmistat ihanat marenkikakut ja opit marengin valmistamisen salat.
Kananmunan valkuaisista ja sokerista syntyvä marenki on inspiroinut sokerileipureita kautta aikojen. Marenkia käytetään monen tyyppisissä leivonnaisissa ja jälkiruoissa, joista tunnetuin luomus lienee pavlova, marengista ja kermaisesta täytteestä koottu herkku.
Suomalaiset rakastavat etenkin britakakkuja, joissa marenki levitetään levykakkupohjan päälle ja paistetaan sitten uunissa. Pehmeä, leivonnaisen päälle levitetty marenki maistuu myös sitruunapaissa, uunijäätelössä ja juhannushalossa. Lisäksi marengista voi muotoilla pieniä kuppimaisia leivoksia, jotka kypsentämisen jälkeen täytetään kermavaahdolla tai maustetulla rahkalla sekä marjoilla tai hedelmillä.
Tarina kertoo, että pavlovan kehitti aikoinaan australialainen keittiömestari suuresti ihailemalleen venäläiselle ballerinalle, Anna Pavlovalle.
Pavlovan marenkipohja poikkeaa hiukan tavallisesta marengista: pavlovan marenki on päältä rapeaa ja oljenväristä, sisältä pehmeän vaahtomaista. Tämä saadaan aikaan käyttämällä vaahdotuksessa valkoviinietikkaa ja maissitärkkelysjauhoja.
Marenki on helppo valmistaa, kunhan pidät mielessä muutaman perussäännön. Ennen kuin aloitat marengin valmistamisen, huolehdi että välineet ovat varmasti puhtaita ja kuivia. Muuten marenki ei onnistu. Marengin valmistamiseen tarvitset seuraavat työvälineet:
Jos olet valmistanut kotona marenkia, olet todennäköisesti tehnyt ranskalaista marenkia. Ranskalainen marenki valmistuu yhteen vatkatuista munanvalkuaisista ja sokerista ja se paistetaan kypsäksi uunissa. Tarvitset ranskalaisen marengin valmistamiseen:
Vinkki! Voit lisätä marenkimassaan tilkan etikkaa, joka parantaa valmiin marengin rakennetta. Marenkiseoksen voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla, pähkinärouheella, suklaalla tai kookoshiutaleilla.
Katso videolta vaihe vaiheelta, miten rapea, ilmava marenki valmistuu.
Italialainen marenki eli kuumamarenki valmistetaan lisäämällä valkuais-sokerivaahdon sekaan kuumaa sokerilientä. Liemi kypsyttää marengin, joten sitä ei tarvitse paistaa uunissa. Italialaista marenkia voi käyttää kakkujen ja leivonnaisten kuorruttamiseen ja täytteisiin. Tarvitset marengin valmistamiseen:
Katso videolta, miten kuumamarenki tehdään yleiskoneella.