Hurmaavat marenkikakut ja vinkit marengin valmistamiseen

Marenki on ilmavan keveä ja makea herkku, joka maistuu monissa leivonnaisissa, kuten pavlovassa ja britakakussa. Näillä ohjeilla valmistat ihanat marenkikakut ja opit marengin valmistamisen salat.

Kananmunan valkuaisista ja sokerista syntyvä marenki on inspiroinut sokerileipureita kautta aikojen. Marenkia käytetään monen tyyppisissä leivonnaisissa ja jälkiruoissa, joista tunnetuin luomus lienee pavlova, marengista ja kermaisesta täytteestä koottu herkku.

Suomalaiset rakastavat etenkin britakakkuja, joissa marenki levitetään levykakkupohjan päälle ja paistetaan sitten uunissa. Pehmeä, leivonnaisen päälle levitetty marenki maistuu myös sitruunapaissa, uunijäätelössä ja juhannushalossa. Lisäksi marengista voi muotoilla pieniä kuppimaisia leivoksia, jotka kypsentämisen jälkeen täytetään kermavaahdolla tai maustetulla rahkalla sekä marjoilla tai hedelmillä.

Tiesitkö tämän pavlovasta?

Tarina kertoo, että pavlovan kehitti aikoinaan australialainen keittiömestari suuresti ihailemalleen venäläiselle ballerinalle, Anna Pavlovalle.

Pavlovan marenkipohja poikkeaa hiukan tavallisesta marengista: pavlovan marenki on päältä rapeaa ja oljenväristä, sisältä pehmeän vaahtomaista. Tämä saadaan aikaan käyttämällä vaahdotuksessa valkoviinietikkaa ja maissitärkkelysjauhoja.

Kuinka marenki valmistetaan?

Marenki on helppo valmistaa, kunhan pidät mielessä muutaman perussäännön. Ennen kuin aloitat marengin valmistamisen, huolehdi että välineet ovat varmasti puhtaita ja kuivia. Muuten marenki ei onnistu. Marengin valmistamiseen tarvitset seuraavat työvälineet:

 • Lasin valkuaisen ja keltuaisen erotteluun.
 • Kulhon valkuaisten vaahdottamiseen. Käytä vaahdotuksessa mieluiten teräs- tai lasikulhoa. Muovikulhon sisäpinnassa voi olla rasvaa, joka estää kunnollisen vaahdon muodostumisen.
 • Kuivan ja puhtaan vatkaimen.

Näin teet ranskalaista marenkia

Jos olet valmistanut kotona marenkia, olet todennäköisesti tehnyt ranskalaista marenkia. Ranskalainen marenki valmistuu yhteen vatkatuista munanvalkuaisista ja sokerista ja se paistetaan kypsäksi uunissa. Tarvitset ranskalaisen marengin valmistamiseen:

 • Huoneenlämpöisiä kananmunia
 • Sokeria
 • (Etikkaa)
 1. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. On tärkeää, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, koska keltuaisen rasva estää vaahdon muodostumisen. Jos keltuainen ei pysy ehjänä, ota tilalle uusi muna.
 2. Vatkaa ensin valkuaisia hetki.
 3. Lisää sokeri erissä vähitellen. Vatkaa koko ajan.
 4. Vatkaa valkuaisia ja sokeria, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun vatkainta nostamalla marenkista muodostuu pieniä huippuja.

Vinkki! Voit lisätä marenkimassaan tilkan etikkaa, joka parantaa valmiin marengin rakennetta. Marenkiseoksen voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla, pähkinärouheella, suklaalla tai kookoshiutaleilla.

 1. Voitele leivinpaperi kevyesti rasvalla, jotta valmiit marengit irtoavat siitä helpommin.
 2. Käytä marenkien pursotuksessa apuna pursotuspussia tai muovipussia, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.
 3. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa 1,5–2 tuntia. Jos marengin pinta alkaa tummua, laske uunin lämpötilaa.

Katso videolta vaihe vaiheelta, miten rapea, ilmava marenki valmistuu.

Näin syntyy italialainen marenki eli kuumamarenki

Italialainen marenki eli kuumamarenki valmistetaan lisäämällä valkuais-sokerivaahdon sekaan kuumaa sokerilientä. Liemi kypsyttää marengin, joten sitä ei tarvitse paistaa uunissa. Italialaista marenkia voi käyttää kakkujen ja leivonnaisten kuorruttamiseen ja täytteisiin. Tarvitset marengin valmistamiseen:

 • Huoneenlämpöisiä kananmunia
 • Sokeria
 • Vettä
 1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna. Seuraa liemen lämpötilaa mittarilla.
 2. Kun liemi on 115-asteista, aloita valkuaisten vatkaaminen yleiskoneella.
 3. Lisää 121-asteinen liemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan vatkaten.
 4. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on huoneenlämpöistä, kiiltävää ja kuohkeaa.

Katso videolta, miten kuumamarenki tehdään yleiskoneella.

Näin säilytät ja tarjoilet marenkileivonnaiset oikein

 • Säilytä marenki kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
 • Pienet marengit voi pakata kannelliseen rasiaan, jos niitä pitää säilyttää pidempään.
 • Kun tarjoilet marengista tehtyjä herkkuja juhlissa, ota huomioon, että marenki on herkkä kosteudelle. Sadesään sattuessa marenki voi sulaa tarjoiluvadille, jos se joutuu odottamaan vuoroaan liian kauan.
Leivonta
Täytekakku kruunaa juhlan
Leivonta
Makea piirakka maistuu aina
Leivonta
Unelmien kääretortut ja vinkit onnistumiseen