Gluteeniton leivonta vaatii hieman tarkkuutta, mutta onnistuu helposti oikeilla raaka-aineilla ja resepteillä. Kurkkaa gluteenittomat leivontareseptit sekä vinkit, joilla onnistut!
Myös gluteenittomasti pystyy leipomaan monia ihania herkkuja: gluteenittomia kakkuja, gluteenittomia pullia, gluteenittomia kääretorttuja, gluteenittomia suolaisia piirakoita ja vaikka mitä. Tässä Valio Koekeittiön testaamat ohjeet, joilla gluteenitonkin leivonta sujuu näppärästi.
Gluteenittoman sokerikakkupohjan tekeminen onnistuu helpoiten vaihtamalla vehnäjauhot perunajauhoihin, joita on usein kotona jo valmiiksi. Joskus jauhot voi jättää myös kokonaan pois, kuten jauhottomassa suklaakakussa. Gluteenittoman juustokakun pohja valmistuu simppelisti gluteenittomista kekseistä.
Gluteenittomat leivät saavat mehevyyttä ja paremman rakenteen, kun taikinassa käyttää esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, kasvis- ja juustoraasteita tai kasvissoseita. Taikina jää löysäksi, joten leipä on helpointa tehdä suoraan vuokaan. Vuokaleivästä saa kätevästi myös voileipäkakun. Sämpylöitä pyöritellessä kädet kannattaa kastaa jauhoihin tai veteen, jolloin taikinan käsittely on helpompaa.
Gluteenittomana onnistuvat kakkujen ja leipien lisäksi monet muutkin leivonnaiset, kuten gluteenittomat kääretortut, gluteeniton pizza, gluteenittomat suolaiset piirakat sekä gluteenittomat marjapiirakat. Eikä pidä unohtaa suomalaisten suosikkia, pullaa.
Gluteenilla on suuri merkitys leivonnaisen rakenteeseen, sillä se antaa taikinalle sitkoa. Siksi gluteenittomien leivonnaisten rakenne ja taikinan käsittely eroavat perinteisestä leivonnasta. Sitkoa gluteenittomiin leivonnaisiin saa psylliumilla ja ksantaanilla.
Myös proteiinin lisääminen taikinaan helpottaa taikinan käsittelyä ja parantaa leivonnaisten rakennetta. Käytä nesteenä esimerkiksi maitoa, veteen sekoitettua maitojauhetta, piimää tai jogurttia tai lisää joukkoon rahkaa tai raejuustoa.
Etenkin aloittelijan kannattaa valita valmis gluteeniton leivontaresepti. Jos kuitenkin haluat kokeilla suosikkireseptisi gluteenitonta versiota, muista, että gluteenittomat jauhot korvataan samassa painosuhteessa. Gluteenittomat jauhot ovat usein tiiviimpiä ja painavat tavallisia jauhoja enemmän, jolloin niitä tarvitaan hieman vähemmän.
Toisin kuin tavallisiin jauhoihin tehtyjä pullia ja sämpylöitä, gluteenittomia hiivaleivonnaisia kohotetaan vain kerran ennen paistamista. Paistoaika ja -lämpötila eivät mene aina yksiin tavallisten leivonnaisten kanssa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että gluteenittomat leivonnaiset on parempi paistaa hiukan kuumemmassa uunissa ja lyhyemmän aikaa.
Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät vehnäleivonnaisia huonommin ja kuivuvat helposti. Pakasta siis ylimääräiset leivonnaiset mahdollisimman pian.
Gluteenittoman taikinan käsittely on helpompaa, kun taikinaan lisää jotain proteiinipitoista. Esimerkiksi nämä tuotteet sopivat mainiosti gluteenittomiin leivonnaisiin parantamaan leivonnaisen rakennetta, makua unohtamatta.