Siirry sisältöön
Gluteeniton leivonta
Leivonta

Gluteeniton leivonta

Gluteeniton leivonta vaatii hieman tarkkuutta, mutta onnistuu helposti oikeilla raaka-aineilla ja resepteillä. Kurkkaa gluteenittomat leivontareseptit sekä vinkit, joilla onnistut!

Tip icon

Mitä on gluteeni?

  • Gluteeni on vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine.
  • Keliakiaa sairastavien elimistö ei siedä lainkaan gluteenia, vaan jo pienikin määrä aiheuttaa vakavia oireita. Hoidoksi valitaan gluteeniton ruokavalio.
  • Vehnä, ruis ja ohra voivat aiheuttaa oireita myös herkkävatsaisille ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, sillä ne sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja.
  • Gluteenittomiksi merkityt elintarvikkeet sopivat kaikille keliakiaa sairastaville. Ne saavat sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg. Myös erittäin vähägluteenisiksi merkityt tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille. Niissä gluteenia saa olla enintään 100 mg/kg. Varmista vähägluteenisten tuotteiden sopivuus keliaakikolta, jolle olet leipomassa.

Proteiini parantaa gluteenittomien leivonnaisten rakennetta

Gluteenittoman taikinan käsittely on helpompaa, kun taikinaan lisää jotain proteiinipitoista. Esimerkiksi nämä tuotteet sopivat mainiosti gluteenittomiin leivonnaisiin parantamaan leivonnaisen rakennetta, makua unohtamatta.


Search