Hyppää sisältöön
FODMAP-ruokavalio
Ruokavaliot

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

FODMAP-ruokavalio perustuu huonosti imeytyvien hiilihydraattien saannin rajoittamiseen. Sillä pyritään vähentämään vatsavaivoja, jotka ovat hyvin yleisiä muun muassa herkkävatsaisilla ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Toiminnalliset vatsavaivat (IBS) ovat usein vaarattomia, mutta aiheuttavat niistä oireileville paljon vaivaa ja harmia. FODMAP-ruokavaliosta voi tällöin olla hyötyä. Myös haavaista paksusuolen tulehdusta (IBD) sairastavat voivat hyötyä FODMAP-ruokavalion kokeilemisesta silloin, kun suolisto on rauhallisessa vaiheessa.

Mikä on FODMAP-ruokavalio?

FODMAP-hiilihydraatit ovat ohutsuolesta huonosti imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, joita paksusuolen mikrobit fermentoivat eli käyttävät ravinnokseen. Tästä voi aiheutua herkkävatsaisille tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville oireita, kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.

FODMAP-ruokavalio perustuu näiden hiilihydraattien saannin rajoittamiseen. FODMAP-hiilihydraatteja ovat fruktaanit, galaktaanit, raffinoosi, fruktoosi, laktoosi ja polyolit eli sokerialkoholit. Niitä esiintyy erityisesti kasvikunnan tuotteissa. FODMAP-hiilihydraatteja saadaan sekä perusruoka-aineista että teollisista elintarvikkeista, joissa niitä voi olla lisättynäkin.

FODMAP-nimitys muodostuu ruokavaliossa rajoitettavien hiilihydraattien englanninkielisistä nimistä (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols).

Tip icon

FODMAP-hiilihydraatit ja niiden lähteet ruokavaliossa

  • Fruktaanit: oligofruktoosi (FOS) ja inuliini. Fruktaanien suurimmat lähteet ovat vehnä, ruis ja sipuli.
  • Galaktaanit: galakto-oligosakkaridi (GOS). Galaktaaneja esiintyy mm. sienissä ja palkokasveissa.
  • Raffinoosi. Raffinoosia ruokavaliossa saadaan kaaleista, soijasta, pavuista, täysjyväviljoista ja parsasta.
  • Fruktoosi. Fruktoosia eli hedelmäsokeria esiintyy luontaisesti hedelmissä ja marjoissa.
  • Laktoosi. Laktoosia eli maitosokeria on luontaisesti tavanomaisissa maitotuotteissa.
  • Polyolit eli sokerialkoholit: ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli. Sokerialkoholeja, kuten sorbitolia ja ksylitolia, on esimerkiksi purukumeissa ja nikotiinikorvauspurukumeissa. Inuliinia, galakto-oligosakkarideja ja oligofruktoosia lisätään kuituina joihinkin elintarvikkeisiin.

FODMAP-ruokavalio – mitä rajoitetaan ja suositaan

Vältä näitä Vaihda esimerkiksi näihin
Ruis, ohra, vehnä Kaura, quinoa, maissi, riisi, peruna, tattari, hirssi, amarantti
Sipuli, valkosipuli Mausteet, yrtit
Kaali, kukkakaali, punajuuri, maa- ja latva-artisokka, sienet, fenkoli, avokado, parsa, purjo Kurkku, tomaatti, porkkana, munakoiso, lehtisalaatti, kesäkurpitsa, kurpitsa, peruna, pinaatti, paprika, kiinankaali
Palkokasvit, herneet, soija Tofu, tempeh
Omena, omenamehu, päärynä, kirsikka, aprikoosi, nektariini, luumu, vesimeloni, mango, luumu, rusinat ja kuivatut hedelmät Banaani, appelsiini, mandariini, satsuma ja muut sitrushedelmät, hunajameloni, cantaloupemeloni, kiivi, ananas, viinirypäleet, mustikka, vadelma, mansikka, karpalo, puolukka
Laktoosi-intolerantilla tavalliset maitotuotteet Laktoosittomat maitotuotteet
Hunaja, hedelmäsokeri, fruktoosisiirappi, ksylitoli, sorbitoli, sokerittomat pastillit ja purukumit Sokeri
Suurina määrinä kofeiini, hiilihappopitoiset juomat, alkoholi
Kuitulisät tuotteissa (inuliini, oligofruktoosi, oligogalaktoosi)

FODMAP reseptejä kotikeittiöön

Katso reseptivinkkejä kotikeittiöön sopivista FODMAP-resepteistä. Jos olet laktoosi-intolerantti tai olet havainnut laktoosin aiheuttavan oireita, valitse resepteihin maitotuotteista laktoositon tuotevaihtoehto.

Etsi