Siirry sisältöön
Vatsavaivat

Kasviperäinen ruoka ja herkkä vatsa

Kasviperäinen ruoka ja herkkä vatsa
Tuula Tuure
Senior Research Scientist

Enjoying the balance between delicious food, dancing and fitness.

Runsasta kasvisten ja kasviperäisten ruokien käyttöä on aina painotettu ravitsemussuosituksissa, mutta se on myös kestävän kehityksen mukaista. Siksi aihetta nostetaan tämän päivän keskusteluissa ja toimenpiteissä voimakkaammin esiin kuin ennen. Kasvikset tuovat ravintoainerikkauden lisäksi myös makunautintoa, vaihtelevuutta ja väriä lautaselle. Osalle kuluttajista jotkin kasvikunnan tuotteet aiheuttavat hankalia vatsavaivoja, joita voi kuitenkin monin toimenpitein lievittää.

FODMAP-yhdisteet kasviperäisessä ruoassa

Yleisimmin kasvikunnan tuotteissa ongelmia aiheuttavat ns. FODMAP-yhdisteet eli ohutsuolessa imeytymättömät ja paksusuoleen päätyvät hiilihydraatit, mm. inuliini, frukto- ja galakto-oligosakkaridit, laktoosi laktoosi-intoleranteilla, fruktoosi ylimääränä glukoosiin nähden sekä polyolit. Termi tulee sanoista fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols. Suolistomikrobit käyttävät näitä yhdisteitä ravinnokseen, mistä voi aiheutua ilmavaivoja, turvotusta, mahakipua ja vatsan löysyyttä. Mekanismi on sama, jolla laktoosi aiheuttaa oireita laktoosi-intoleranteilla.

Erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä (irritable bowel syndrome, IBS) kärsivillä oireilu voi olla hyvinkin häiritsevää. Sitä pystyy hillitsemään vähentämällä FODMAP-yhdisteiden määrää ruokavaliossa ja hakemalla niitä tuotteita ja tuotemääriä, jotka itselle sopivat. Oman sietokyvyn selvittäminen voi vaatia pitkäjänteistä työtä, sillä vastaavia oireita aiheuttavat esimerkiksi stressi ja jännitys, ylisuuret annoskoot, unen puute ja jotkut lääkkeet. Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireilulla on myös tapana aaltoilla ajan myötä eli oireet voivat voimistua tai heiketä riippumatta syödystä ruoasta.

Search