Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Viljaton ruokavalio

Viljaton ruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Vilja-allergiassa noudatetaan viljatonta ruokavaliota, mikä käytännössä useimmiten tarkoittaa rukiin, ohran ja vehnän sekä niitä sisältävien ruokien välttämistä. Vilja-allergia todetaan yleensä jo imeväisiässä ja useimmiten se paranee kouluikään mennessä.

Viljattomassa ruokavaliossa vältetään viljan proteiinia, mikä aiheuttaa vilja-allergikoille oireita. Tavallisimmat allergisoivat viljat ovat vehnä, ruis ja ohra. Kaura aiheuttaa oireita harvemmin.

Vilja-allergia todetaan yleensä imeväisiässä ja se useimmiten paranee leikki-iässä. Allergia todetaan lääkärin antamien ohjeiden mukaan kokeilemalla ruokavaliossa uudelleen allergiaa aiheuttanutta viljaa. Kokeilussa sopimattomiksi havaitut viljat korvataan vaihtoehdoilla, jotka eivät aiheuta oireita. Tällaisia ovat useimmiten riisi, maissi, tattari ja hirssi.

Vilja-allergisen lapsen ruokavaliossa on hyvä käyttää monipuolisesti erilaisia lapselle sopivia viljoja niin pääaterioilla kuin välipaloillakin. Näin turvataan riittävä ravintoaineiden saanti eikä ruokavaliosta tule turhan yksipuolinen. Jos mahdollista, aina kannattaa suosia täysjyvävalmisteita.

Alle 1-vuotiaille voidaan viljaa korvaavista vaihtoehdoista keittää puuroa. Vanhemmille lapsille sopivat puurojen ohella myös leivät, jotka on valmistettu lapselle sopivista raaka-aineista. Välipalaksi voi tarjota myös esimerkiksi sopivista viljoista valmistettuja muroja ja myslejä. Riisit ja erityismakaronit käyvät ruoanvalmistukseen ja aterioiden lisäkkeiksi.

Viljat pakkausmerkinnöissä

Vehnän, rukiin, ohran tai kauran käytöstä on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä. Pakkausselosteessa ilmoitettu tärkkelys, hydrolysoitu tärkkelys (tärkkelyssiirappi, maltodekstriini) ja muunnettu eli modifioitu tärkkelys voivat olla peräisin viljasta. Hydrolysoitujen ja muunnettujen tärkkelysten viljaproteiinipitoisuus on kuitenkin erittäin pieni eikä niiden ei tiedetä aiheuttavan allergiaa.

Esimerkkejä vilja-allergisen ruokavaliossa vältettävistä elintarvikkeista ja ruoista, jotka yleisesti sisältävät vehnää, ruista, ohraa tai kauraa:

  1. Tavalliset leivät ja leivonnaiset, puurot, vellit, pikkulasten puuro- ja vellijauheet
  2. Murot, myslit, talkkunajauhot, mämmi
  3. Makaroni, spagetti, lasagne, kaura- ja ruismakaronit
  4. Ruoat, jotka sisältävät jauhoja tai hiutaleita, esim. lihapyörykät, murekkeet ja leivitetyt leikkeet, ryynimakkara
  5. Kastikkeet ja keitot, jotka on suurustettu vehnäjauhoilla tai ohratärkkelyksellä
  6. Lakritsi sekä sellaiset makeiset, suklaat ja maitotuotteet, jotka sisältävät esim. vohvelia, keksiä tai hiutaleita
  7. Kotikalja, kaurajuoma, kaurapohjaiset välipalatuotteet sekä vehnäkuitua sisältävät mehut
  8. Vehnää sisältävät sinapit ja maustekastikkeet, kuten soijakastike

Search