Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Gluteeniton ruokavalio voi olla jollekin valittu elämäntapa, mutta keliaakikoille se on ainoa keliakian hoitomuoto. Ruokavaliossa kaikki gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla vaihtoehdoilla.

Gluteenittoman ruokavalion koostaminen

Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan ruokavaliosta gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (vehnä, ohra ja ruis). Tilalla voidaan käyttää esimerkiksi riisiä, maissia, hirssiä, quinoaa ja tattaria tai gluteenittomia tuotteita. Gluteenittomat tuotteet voivat sisältää gluteenista puhdistettua vehnätärkkelystä, joka sopii useimmille keliaakikoille. Keliaakikoiden ruokavalioon sopivat myös ns. puhdaskauratuotteet eli gluteenittomat kauratuotteet, joissa kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista.

Tavalliset kauratuotteet, esimerkiksi myllyjen normaalit kaurahiutaleet tai leipomoiden 100 % kauraleivät, eivät sovi keliaakikoille, koska mukana voi olla hyvin pieniä määriä gluteenia sisältäviä viljoja. Gluteenia välttelevät henkilöt, jotka eivät kuitenkaan ole keliaakikkoja, voivat hyvin käyttää tavallisiakin kauratuotteita.

Gluteenia sisältävät ruoka-aineet Gluteenittomat ruoka-aineet
Vehnä, ohra sekä ruis Tutut pääraaka-aineet – liha, kana, kala
Mannasuurimot Gluteeniton kaura
Speltti Teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys
Bulgur Riisi
Kuskus (couscous) Maissi
Durum-jauhot Tattari
Tavalliset korppujauhot Hirssi
Tavallinen olut tai kotikalja Quinoa, kvinoa
Tavallinen lakritsi kasvikset, marjat ja hedelmät

Valio Oddlygood® gluteenittomat kaurajuomat

Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma kruunaa kahvihetken kauran pehmeydellä, kun taas Valio Oddlygood® kaurajuoma on parhaimmillaan mutkattomasti suoraan lasista juotuna. Molemmat tuotteet valmistetaan Suomessa kotimaisesta puhdaskaurasta ja ne ovat gluteenittomia. Kokeile Valio Oddlygood® kaurajuomia myös ruoanlaitossa.

Gold&Green® gluteenittomat pääruoan proteiininlähteet

Gold&Green® vegekuutioista ja -nugeteista on helppo valmistaa tutut ruoat kasvipohjaisina ja gluteenittomina.

Valio Jäätelöfabriikki gluteenittomat jäätelötuutit

Herkulliset tuutit sopivat gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon. Kaikissa tuuteissa on ihanan rapea, gluteeniton vohveli.

Search