Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Keliakia

Keliakia
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee. Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana.

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaruokavaliossa ei ole vehnää, ruista, ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Sopivia viljoja ovat riisi, maissi, tattari, hirssi sekä monet gluteenittomat erityisvalmisteet. Nykyisen hoitosuosituksen mukaan gluteeniton kaura on turvallista kaikille keliaakikoille, myös lapsille ja ihokeliaakikoille. Sama hoito sopii gluteeniyliherkkyyteen, jota tunnetaan vielä melko huonosti, mutta jota tutkitaan paljon.

Yleisyys

Geneettisillä syillä tiedetään olevan suuri merkitys sairauden synnyssä. Keliakiaa sairastaa länsimaissa noin 0,5–1 % väestöstä. Suomessa keliakiaa esiintyy noin 2 prosentilla. Keliakian seulontamenetelmänä on verikoe, jossa tutkitaan keliakian vasta-aineita. Diagnoosi varmistetaan ottamalla koepala ohutsuolesta. Koepalaa ei kuitenkaan tarvita, mikäli vasta-ainepitoisuudet ovat yli 10-kertaiset viitearvoihin nähden, eikä epäillä ihokeliakiaa. Keliakia voidaan havaita lapsilla esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsen huonosta painonkehityksestä, mikä aiheutuu ravintoaineiden heikentyneestä imeytymisestä vaurioituneen suolinukan läpi. Lapsilla on myös suljettava pois vilja-allergian mahdollisuus. Lue lisää vilja-allergiasta.

Kuohkeat mustikkamuffinssit voi valmistaa hyvin myös gluteenittomasti
Tagliatellen voi korvata myös kasviksilla

Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma on gluteenitonta

Barista kaurajuomaa on saatavilla kahdessa eri pakkauskoossa, joista toinen (0,75 L) löytyy kylmähyllystä.

Search