Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Laktoositon ruokavalio

Laktoositon ruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Kun maidon laktoosi aiheuttaa vatsaoireita, kyseessä on laktoosi-intoleranssi. Oireita voi välttää noudattamalla laktoositonta ruokavaliota eli korvaamalla tavanomaiset maitotuotteet laktoosittomilla tai vähälaktoosisilla vaihtoehdoilla.

Laktoosi-intolerantin ruokavalio

Useat laktoosi-intolerantit voivat käyttää vähälaktoosisia HYLA® tuotteita. Laktoosittomista Valio Eila® tuotteista laktoosi on kokonaan poistettu, joten ne sopivat ruokavalioon, jossa laktoosia tulee välttää täysin. 

Laktoosittomien tuotteiden nauttiminen ei aiheuta laktoosi-intoleranssia, joten niitä voi huoletta tarjota myös heille, joiden ei tarvitse vältellä laktoosia.

Tip icon

Vinkkejä laktoosittoman ruokavalion toteutukseen

  • Laktoosin sietokyky vaihtelee samallakin henkilöllä eri tilanteissa ja olosuhteissa.
  • Maitotuotteen nauttiminen aterian yhteydessä helpottaa laktoosin sietoa, sillä muut ruoka-aineet hidastavat laktoosin kulkua ruoansulatuskanavassa, jolloin laktoosille jää enemmän aikaa pilkkoutua.
  • Maitotuotteita kannattaa nauttia pieninä annoksina, jolloin laktoosi ennättää pilkkoutua paremmin.
  • Hapanmaitotuotteet ovat helpommin siedettyjä kuin tavallinen maito. Niissä on vähemmän laktoosia, koska osa siitä muuttuu hapatuksen aikana maitohapoksi. Laktoosi-intolerantin kannattaakin kokeilla piimän, jogurtin ja viilin käyttöä ruokavaliossaan.
  • Kypsytetyt kovat juustot sopivat laktoosittomaan ruokavalioon, koska tuotteet ovat luontaisesti laktoosittomia.

Search