Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?

Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Samanlaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi – turvotusta, ilmavaivoja ja ripulointia – voi aiheuttaa moni muukin tekijä ruokavaliossa.

Laktoosi-intolerantti voi sietää maitoa

Suurimmalle osalle laktoosi-intoleranteista ei aiheudu oireita aterian yhteydessä nautitusta lasillisesta tavallista maitoa, jossa on laktoosia 10-12 g. Laaja meta-analyysi selvitti maidon, maitotuotteiden tai laktoosin käytöstä aiheutuvia oireita ja niiden voimakkuutta laktaasientsyymin toiminnan puutteesta kärsivillä hypolaktaasikoilla verrattuna oireisiin verrokkiaterian jälkeen. Tutkimuksissa aterian yhteydessä saatu laktoosiannos oli tavanmukainen, 7-25 grammaa.

Tutkimuksissa selvitettiin aterian jälkeisen turvotuksen, kivun ja ripulin voimakkuutta sekä ripulin ja suolen toiminnan useutta. Ripulia esiintyi laktoosin nauttimisen jälkeen hypolaktaasikoilla useammin kuin lumevalmisteen aiheuttamana, mutta sen voimakkuudessa ei ollut suurta eroa. Suuri osa vatsavaivoista aiheutui muusta kuin laktoosista. Tutkimuksen perusteella suurin osa hypolaktaasikoista voi nauttia lasillisen tavallista maitoa aterian yhteydessä.

Vatsaoireiden syy muualla kuin laktoosi-intoleranssissa?

Samanlaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi – turvotusta, ilmavaivoja ja ripulointia – voi aiheuttaa moni muukin tekijä ruokavaliossa. Suomalaisten rakastama ruisleipä aiheuttaa monille vatsavaivoja. Jotkut saavat oireita pavuista tai kaalista, toiset tuoreesta ruisleivästä tai ksylitolista. Myös kiireinen tai epäsäännöllinen elämärytmi saattaa olla syynä vatsan oireiluun ja stressi voi aiheuttaa ohimeneviä oireita ruoansulatukseen.

Yksi tavallisimmista vatsaoireiden aiheuttajista on ärtyneen suolen oireyhtymä (engl. irritable bowel syndrome, IBS). Arvioiden mukaan jopa yksi viidestä länsimaisesta aikuisesta kärsii tästä toisinaan stressivatsaksi tai herkkävatsaisuudeksi kutsutusta vaivasta. Kun kaikki elintarvikkeet korvataan muutaman viikon ajan laktoosittomilla, on helppo tunnistaa johtuvatko vaivat laktoosista.

Search