Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Maidoton ruokavalio

Maidoton ruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Maidottomassa ruokavaliossa karsitaan pois kaikki maitoa sisältävät tuotteet. Mikäli ruokavalion taustalla on maitoallergia, on ruokavalion tarkka noudattaminen usein erityisen tärkeää.

Maidoton ruokavalio on usealle maitoallergiselle ainoa vaihtoehto. Lievästi maitoallerginen voi käyttää maitotuotteita oireiden sallimissa rajoissa. Nykytiedon mukaan altistaminen allergisoivalle ruoka-aineelle voi edesauttaa allergian väistymistä.

Voimakkaassa maitoallergiassa maitoproteiini on syytä poistaa kokonaan ruokavaliosta. Tällöin tulee välttää kaikkia maitovalmisteita, kuten maitoa, piimää, jogurttia, viiliä, kermaviiliä, juustoja ja voita. Muidenkin elintarvikkeiden ainesosaluettelo on syytä lukea erityisen tarkkaan ja välttää niitä tuotteita, joiden ainesosaluettelossa mainitaan jokin maidosta peräisin oleva raaka-aine, esimerkiksi maitojauhe, hera, heraproteiini, maitoproteiini, kaseiini tai kaseinaatti.

Kasvipohjaiset tuotteet maidottomassa ruokavaliossa

Valio Oddlygood® kaurajuomat ja gurtit sopivat myös maidottomaan ruokavalioon. Valion kaurajuomat on täydennetty monipuolisesti D-vitamiinilla, kalsiumilla, B2- ja B12-vitamiinilla sekä jodilla. Täydentämiseen käytetty D-vitamiini on kasviperäistä D2-vitamiinia, ja näin tuotteet sopivat hyvin myös vegaaniruokavalioon. Valio Oddlygood® kaurajuoma sisältää proteiinia 2 g/100 g ja kaurajuoma barista 1,2 g/100 g. Tavallinen Valio Oddlygood® kaurajuoma ei sisällä lisättyä sokeria vaan kaikki tuotteen sokerit (3,5 g / 100 g) ovat luontaista viljan sokeria.

Valio Oddlygood® Veggiet saattavat sisältää pieniä määriä maitoa, eivätkä siten sovi maitoallergisen ruokavalioon.

Search