Kuiva- ja kahvikakut ovat kahvipöydän klassikkoja

Perinteinen kuivakakku on tehnyt näyttävän paluun juhlapöytiin. Nimestään huolimatta kuivakakun kuuluu olla mehevä.

Myös kahvikakuiksi kutsutut kuivakakut ovat helppoa ja herkullista leivottavaa. Taikina syntyy vaivattomasti, eikä kakun syömisessä tarvitse kiirehtiä. Kuivakakut ovat nimittäin useimmiten parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Näillä vinkeillä onnistuu niin aloittelija kuin konkarikin.

Miten leipoa onnistunut kuivakakku

Kuivakakkureseptejä on käytännössä kolmenlaisia. Yksinkertaisimmillaan kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään, mutta usein pohjana on voi-sokerivaahto tai muna-sokerivaahto. Olipa tyyli mikä tahansa, näiden vinkkien mielessä pitäminen takaa onnistuneen lopputuloksen.

  1. Tee kakku torvivuokaan. Tavallisessa kakkuvuoassa raskas taikina ei paistu tasaisesti, vaan jää keskeltä raa’aksi reunojen jo kuivuessa. Toinen vaihtoehto on suorakaiteen muotoinen vuoka.
  2. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, sillä kylmä voi ja kananmunat saavat taikinan juoksettumaan, eikä kylmistä munista synny kestävää vaahtoa.
  3. Lisää munat mukaan voi-sokeriseokseen yksitellen, koko ajan vatkaten. Näin vaahto pitää kuohkean rakenteensa ja muna sekoittuu mukaan paremmin. Liian suuri määrä munaa voi juoksettaa taikinan.
  4. Jos taikina kuitenkin juoksettuu, sen saa yleensä pelastettua, kun mukaan lisää jauhoseoksen. Lisää jauhot mukaan sekoittaen, sillä liika vatkaaminen tekee kakun rakenteesta sitkeän ja poistaa jo mukaan vatkatun ilmavuuden.
  5. Paista kakku uunin alatasolla. Jos pinta alkaa tummua loppuvaiheessa, peitä kakku foliolla tai leivinpaperilla.
  6. Voitele ja jauhota vuoka ennen paistoa, paitsi jos käytät silikonivuokaa. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa vasta sitten. Jos käytät alumiinivuokaa, pese se vain kuumalla vedellä. Näin seuraava kakku irtoaa helpommin.
  7. Kuivakakut ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta.

Taatusti herkullinen tiikerikakku

Tiikerikakku on kuivakakuista kenties kaikkein suosituin. Mehevän murokakun ja suklaaraidan makuyhdistelmä sopii niin työpaikan kahvipöytään kuin valmistujaisjuhliin. Perinteisen reseptin lisäksi tiikerikakusta löytyy monia herkullisia versioita. Mariannen tiikerikakku maistuu piparmintulta, marjatiikeri mustikalta ja mansikalta. Seeprakakussa vaalea ja tumma taikinaseos lusikoidaan vuokaan vuorotellen niin, että valmiista kakusta paljastuu leikatessa seepran pystyraidat. Videolta näet Valio Koekeittiön Annan opastuksella, miten perinteinen tiikerikakku valmistuu

  • Tiikerikakku on kuivakakkujen aatelia.

    Mehevän suklainen raita antaa vaalealle murokakulle makua ja luonnetta sekä kauniin ulkonäön. Videon vinkit sopivat muidenkin kuivakakkujen valmistamiseen.

Kuivakakkujen rakastetut klassikot

Nämä reseptit tuovat makeita muistoja mieleen. Nostalginen piimäkakku sopii aloittelevallekin leipurille, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Piimän lisäksi mehevyyttä kakkuun tuo luumumarmeladi, omenasose, kirsikkahillo tai muu hillo, jota kaapista löytyy. Banaanikakun mehevyyden salaisuus ovat puolestaan hedelmäkoriin unohtuneet ruskeapilkulliset banaanit.

Raikkaaseen sitruunakakkuun tulee sitruunaa niin kuoren kuin mehun muodossa – ja voi miten herkullinen kakku niistä syntyykään! Toinen vaalea kuivakakkukaunotar on hiekkakakku, jonka maku syvenee tujauksella konjakkia.

Murokakku ja pumpulikakku ovat yksinkertaisuudessaan ihania kuivakakkuja. Perunajauhoista leivottava pumpulikakku on myös gluteeniton. Murokakkua voi puolestaan muunnella loputtomasti. Se toimii pohjana perinteiselle tiikerikakulle, mutta taikinan voi maustaa monella muullakin tavalla.

Erilaiset mausteet, kuten vanilja, kaneli ja kardemumma, sitrushedelmien kuoriraaste sekä kuivatut hedelmät ja marjat sopivat hyvin kuivakakkujen maustamiseen. Hedelmäsoseilla sekä hapanmaitotuotteilla saat kakkuun mehevyyttä. Halutessasi voit maustaa kakun myös konjakilla tai suosikkiliköörilläsi. Kokeile mausteita myös muihin tuttuihin kahvikakkuihin!

Taatelikakku ja maustekakut kuuluvat jouluun

Taateli- ja maustekakut kuuluvat monilla olennaisesti joulun odotukseen ja juhlintaan. Hyvin säilyvät kakut sopivat mainiosti myös lahjaksi ja joulumyyjäisiin. Jouluista makua on myös leipävuokaan tehtävässä viikunakakussa, jossa maistuvat kuivattujen viikunoiden rinnalla glögi ja fariinisokeri.

Kuivakakku gluteenittomana

Useimmat kuivakakut voi tehdä gluteenittomina, kun jauhot vaihtaa gluteenittomiin versioihin. Gluteenittomia jauhoja kannattaa käyttää noin ½–ß1 dl tavallista vähemmän. Vuoan jauhottamiseen voi käyttää gluteenittomien korppujauhojen lisäksi mantelijauhoja tai kookoshiutaleita.

Kuivakakkujen kuorrutus ja kostutus

Kuivakakku tarjoillaan usein sellaisenaan tai yksinkertaisesti tomusokerilla hunnutettuna. Yksinkertainen koristelu syntyy myös kakun päälle sihdatusta tummasta kaakaojauheesta. Juhlavampaa ilmettä hakeva tekee kuivakakulle kuorrutuksen. Päärynäkakun suklaakuorrutus ja banaani-pähkinäkakun tomusokeri-vesikuorrutus sopivat muidenkin kuivakakkujen päälle.

Moderni leipuri kuorruttaa kakun kuppikakuista tutulla tuorejuustokuorrutteella. Valitse kuorrutukseen suosikkimakusi makeista Valio Viola® tuorejuustoista. Vielä näyttävämmän kakusta saat, kun leikkaat sen täytekakun tyyliin kahteen kerrokseen ja levität väliin tuorejuustokuorrutetta. Leipävuokaan leivotun kahvikakun voi myös päällystää prinsessakakun tavoin marsipaanilla tai sokerimassalla.

Mehevät kuivakakut eivät usein kaipaa kostutusta, mutta voit halutessasi kostuttaa ne muutamalla ruokalusikallisella mehua, kahvia, likööriä tai konjakkia.

Vuokaa vaihtamalla tuttu kakku saa uuden tyylin

Tuttuun reseptiin saa vaihtelua myös kakkuvuokaa vaihtamalla. Torvivuokia on nykyään tarjolla useita erilaisia, joilla kakkuun saa halutessaan arkisempaa tai juhlavampaa tuntua. Suorakaiteen muotoinen leipävuoka on edelleen useimmiten yksinkertainen, mutta myös niistä löytyy koristeellisempia versioita.

Katso alta, miten samantapaisen kakun tyyli muuttuu täysin vuokaa vaihtamalla. Englantilainen hedelmäkakku on valmistettu brittiläiselle tyylille uskollisena leipävuokaan, kun taas juhlava, saksalaisesta Stollen-leivonnaisesta inspiraationsa saanut hedelmäkakku on paistettu korkeaharjaisessa torvivuoassa.

Kuivakakut muualla maailmassa

Kuivakakku ei ole yksin suomalainen perinneleivonnainen. Välimeren maissa herkutellaan etenkin sitrushedelmillä ja pähkinöillä maustetuilla kuivakakuilla, kun taas britit rakastavat runsashedelmäisiä kuivakakkuja. Yhdysvalloissa kuivakakku tunnetaan nimellä pound tai bundt cake. Pound cake -nimi tulee vanhasta reseptistä, jonka mukaan kakkuun tulee pauna kutakin raaka-ainetta: jauhoja, sokeria, voita ja munia. Bundt cake -nimi juontaa puolestaan juurensa samannimiseen kakkuvuokaan.

Kuivakakku joka juhlaan

Valmistatko seuraavan kuivakakkusi vegaanisena, konjakilla tai kenties mämmiraidalla maustettuna? Reseptiarkistostamme löydät oikean ohjeen joka tilanteeseen.

Katso reseptit >

Lisää inspiraatiota ja parhaat vinkit leivontaan:

Leivotaan pullaa
Pikkuleivät ja keksit maistuvat kahvipöydässä
Unelmien kääretortut ja vinkit onnistumiseen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›