
Näin leivot kahvipöytien klassikon: kuivakakun
Kuivakakut ovat juhla- ja kahvipöytien vakiovieraita hyvästä syystä: helpoista ja hyvin säilyvistä kakuista nimittäin riittää herkuteltavaa isommallekin porukalle.
kuivakakku on taas muodissa
Kahviloiden vitriinit täyttyvät taas toinen toistaan mehevimmistä kuivakakuista. Kuivakakku onkin mitä herkullisin pikkumakea päiväkahvin kera nautittuna. Trendikkäimmät kuivakakut maustetaan sitrushedelmien kuorella, marjoilla, pähkinöillä tai vaikkapa kardemummalla. Tänä päivänä kuivakakut leivotaan usein erilaisiin jogurtteihin, jotka tuovat kakkuun rutkasti mehevyyttä. Päästä koristelussa luovuus valloilleen tai tarjoile tomusokerilla viimeistelty kakkuviipale vaikkapa kuohkean mascarponevaahdon kera.
Kuivakakku gluteenittomana
Useimmat kuivakakut voi tehdä gluteenittomina, kun jauhot vaihtaa gluteenittomiin versioihin. Gluteenittomia jauhoja kannattaa käyttää noin ½–1 dl tavallista vähemmän. Vuoan jauhottamiseen voi käyttää gluteenittomien korppujauhojen lisäksi mantelijauhoja tai kookoshiutaleita.
Perunajauhoista leivottava pumpulikakku on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihana kuivakakku, jonka resepti on gluteeniton. Myös perinteinen tiikerikakku ja taatelikakku onnistuvat näppärästi gluteenittomana.
Kuivakakkujen rakastetut klassikot
Yksi rakastaa tiikerikakkua, toinen himoitsee pumpulikakkua ja kolmas ehkäpä porkkanakakkua. Kuivakakkujen klassikoissa riittää valinnanvaraa.
Tiikerikakku on kenties kaikkien suosituin, eikä suotta: mehevän murokakun ja suklaaraidan makuyhdistelmä sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Perinteisen reseptin lisäksi tiikerikakusta löytyy monia herkullisia versioita. Mariannen tiikerikakku maistuu piparmintulta, marjatiikeri mustikalta ja mansikalta. Tiikeripalat leivotaan laakeaan vuokaan ja pinta mehevöitetään kuohkealla kinuskikermavaahdolla.
Taatelikakku, arabialainen maustekakku ja rommirusinakakku kätkevät sisälleen makua runsain mitoin. Myös porkkanakakku maistuu vahvojen makujen ystävälle.
Kuivakakut maailmalla
Kuivakakku ei ole yksin suomalainen perinneleivonnainen. Välimeren maissa herkutellaan etenkin sitrushedelmillä ja pähkinöillä maustetuilla kuivakakuilla, kun taas britit rakastavat hedelmäisiä kuivakakkuja. Yhdysvalloissa kuivakakku tunnetaan nimellä pound tai bundt cake. Pound cake -nimi tulee vanhasta reseptistä, jonka mukaan kakkuun tulee pauna kutakin raaka-ainetta: jauhoja, sokeria, voita ja munia. Bundt cake -nimi juontaa puolestaan juurensa samannimiseen kakkuvuokaan.