Muffinssit ja kuppikakut moneen makuun

Muffinit, muffinssit ja kuppikakut. Herkullisella annosleivonnaisella on monta nimeä. Leivo resepteillämme muffinsseja ja kuppikakkuja juhliin, ystävälle tai ihan vain omaksi iloksi.

Muffinssin ja kuppikakun tärkein ero on tässä: muffinssi voi olla myös suolainen, kuppikakku on aina makea. Lisäksi kuppikakku on koristeltu kuorrutuksella, kun taas muffinssit voi tarjota myös kuorruttamatta.

Muffinssi on myös kuppikakkua monipuolisempi. Muffinsseja voi syödä aamu- ja välipalaksi tai jälkiruoaksi. Raaka-aineita muuttamalla niistä saa arkisia, juhlavia, suolaisia tai makeita. Muffinssista on myös helpompi tehdä terveellisempi versio: maista vaikka pähkinäisiä välipalamuffinsseja tai aamupalamuffineja. Muffinssit onnistuvat helposti myös gluteenittomina.

Makeat muffinssit maistuvat aina

Suosituimmat muffinssit ovat makeita. Ja kukapa voisi vastustaa pehmoisia suklaamuffinsseja, hauskan täplikkäitä mustikkamuffinsseja tai suussa sulavia suolakinuskimuffinsseja? Vai maistuisiko sittenkin mehevät banaanimuffinssit?

Näyttävät kuppikakut kruunaavat juhlahetken

Amerikkalaiset cupcake-leivonnaiset eli kuppikakut villitsivät makean ystävät muutamia vuosia sitten. Herkullisen maun lisäksi suosiota selittää kuppikakkujen näyttävä ulkonäkö. Tärkein osa on runsas tuorejuusto- tai voikreemikuorrutus, joka pursotetaan usein korkeaksi huipuksi kuppikakun päälle. Tuhdeimmissa kuppikakuissa leivoksen sisältä löytyy hillo-, kinuski tai suklaasydän.

Monien tilanteiden suolaiset muffinssit

Suolaiset muffinssit maistuvat illanistujaisissa, piknikillä ja välipalana. Yksinkertaiset juustomuffinit ja juusto-tomaattimuffinit sopivat iltateelle, kun taas ja poro-puolukkamuffinit ovat omiaan juhlavampiin hetkiin.

Katso myös muut suolaiset muffinssireseptit

Ideoita muffinssien ja kuppikakkujen koristeluun

Muffinssien ja kuppikakkujen koristelussa mahdollisuudet ovat rajattomat. Yksinkertaisimmillaan ne saavat pinnalleen kuorrutetta ja nonparelleja, mutta pinnalle voi lisätä myös karkkeja, keksipaloja tai suklaa- ja sokerikoristeita. Koristelua muuttamalla yksinkertainen muffinssi taipuu vaikka halloweenin hurjiksi haamumuffinsseiksi.

Kuorrutus viimeistelee kuppikakun

  • Pursotustapoja löytyy kymmeniä erilaisia ja samaan leivokseen voi yhdistää useamman väristä ja makuista kuorrutetta, kuten minttu-suklaacupcakeissa. Ihana idea koristeluun on terälehtityllalla tehty ruusupursotus.

Näin teet parhaat muffinssit

Helpot muffinssit onnistuvat joka leipurilta. Mainiota muffinsseissa on sekin, että ne valmistuvat nopeasti  – uunituoreista herkuista pääsee nauttimaan jo puolessa tunnissa!

  1. Seuraa reseptiä ja käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kaikilla reseptin raaka-aineilla on oma roolinsa muffinssien onnistumisessa. Paras lopputulos syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista ja rasvasta.
  2. Älä sekoita liikaa. Kun voi ja sokeri tai munat ja sokeri on vaahdotettu, vatkaaminen loppuu ja muut raaka-aineet vain sekoitetaan mukaan esimerkiksi nuolijaa käyttäen.
  3. Käytä kahta paperivuokaa tai muffinssipeltiä. Tukeva vuoka estää muffinssien leviämisen paistovaiheessa. Tavallisia ohuita paperivuokia kannattaa siksi laittaa kaksi päällekkäin. Vielä tukevampia vaihtoehtoja ovat pahviset muffinssivuoat tai muffinssipelti.
  4. Täytä vain hieman yli puolenvälin. Muffinssi alkaa nousta uunissa, vaikka taikina on vielä raakaa. Jos vuoka on täytetty piripintaan, valahtaa taikina reunojen yli ja muffinssi jää lättänäksi.

Muffinssit eivät säily huoneenlämmössä mehevinä monta päivää. Jos muffinssit eivät tule syödyksi leivontapäivänä tai sitä seuraavana, kannattaa ne pakastaa ja sulattaa sopiva määrä aina tarpeen tullen. Pakasta muffinssit mieluiten ilman kuorrutusta.

Haluatko tasaisia vai keskeltä kohonneita muffinsseja? Valmistustapa vaikuttaa.

Vaikka monissa resepteissä neuvotetaan vaahdottamaan sokeri munien tai voin kanssa, voi muffinssitaikinan valmistaa aina vain ainekset keskenään sekoittamalla. Silloin muffinssit kohoavat keskeltä enemmän. Jos taas haluat kuorruttaa muffinssit, on tasainen pinta parempi. Sen saat aikaan vaahdottamalla ainekset reseptin mukaan.

Kinuskikissan kukkeat tyllapursotukset

Kinuskikissa-bloggaajan käsissä vadelma-valkosuklaamuffinssit saavat pinnalleen upeat, moniväriset kukkapursotukset erilaisia tyllapäitä käyttämällä.

Katso resepti ja vinkit

Katso kaikki muffinssi- ja kuppikakkureseptit

Mahdottoman paljon makeita muffinssi- ja kuppikakkureseptejä! Täältä löydät niin tutut suosikit kuin uudet ideat makeaan muffinssihetkeen. Kokeile amerikkalaisia red velvet cupcakeja, meheviä mokkamuffineja tai muffinin ja croissantin yhdistäviä cruffineita!

Katso reseptit

Kiinnostaako leivonta? Tilaa Valion uutiskirje leipojille eli Pullaposti. Saat ajankohtaiset sisällöt suoraan sähköpostiisi!

  • Pullaposti

    Leivontaan keskittyvä Pullaposti on kotileipurin luottoystävä. Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi uusimmat reseptit, jutut leivonta-alan kuumimmista trendeistä sekä tietoa leivonnan uutuustuotteista. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Tietoja siitä, miten käsittelemme kuluttajien henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tietoja siitä, miten käsittelemme ammattilaisten henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.