Täytekakku kruunaa juhlan

Kaunis täytekakku kruunaa juhlan kuin juhlan. Hyvä täytekakku syntyy mehevästä kakkupohjasta, herkullisista täytteistä ja upeista koristeluista.

Parhaat täytekakut

Mansikkakakku, suklaakakku ja kinuskinen lakkakakku ovat täytekakkujen klassikoita, jotka hurmaavat juhlavieraat vuodesta toiseen. Tuttuihin kakkuihin saa uutta ilmettä koristelua muuttamalla. Kokeile esimerkiksi lakkakakun röyhelöpursotusta, jossa pieni käden tärinäkään ei haittaa, vaan tekee röyhelöstä eläväisen ja kauniin. Hempeän vaaleanpunaisia sävyjä ja makuja juhlapöytään tuovat raparperilta ja vadelmilta sekä valkosuklaalta maistuvat kakut.

kaikki ihanat täytekakut

Sokerikakkupohja, sienikakkupohja vai voikakkupohja?

Hyvä pohja on onnistuneen täytekakun perusta. Kolme yleisintä täytekakkupohjaa ovat sokerikakkupohja, sienikakkupohja ja voikakkupohja.

Sokerikakkupohja on kakkupohjista se kaikkein suosituin. Perinteinen sokerikakkupohja soveltuu mainiosti esimerkiksi kesän ensimmäisen mansikkakakun ja muiden kermakakkujen pohjaksi.

Helppo nyrkkisääntö sen tekemiseen on mitata kolmeen lasiin silmämääräisesti saman verran munia, sokeria sekä vehnä- ja perunajauhoja. Useimmissa ohjeissa käytetään neljää kananmunaa, jolloin kakusta riittää 10–15 hengelle. Sokerikakkupohjan saa helposti muokattua suklaanmakuiseksi korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella.

Kurkkaa oheisesta videosta, miten sokerikakkupohja tehdään.

Sienikakkupohja on sokerikakkupohjaa pehmeämpi ja murenevampi. Taikinaan sekoitetaan kiehuvaa vettä, jolloin pohjasta tulee sienimäisen ilmava.

Voikakkupohja on tiiviimpi ja monien mielestä maukkaampi kuin muut täytekakkupohjat. Tiiviin rakenteen ansiosta se soveltuu hyvin kakkuihin, joihin tulee painavia koristeita. Voikakkupohja on esimerkiksi vadelmaisen täytekakun ja sitruuna-mustikkakakun mehevyyden salaisuus. Suklaalla viimeisteltynä voikakkupohja on oiva perusta esimerkiksi tuhdimmalle tryffelikakulle.

Vinkki: Vaihtelua perustaikinaan saat vaihtamalla osan kakkupohjan jauhoista kaakao-, pähkinä- tai mantelijauheeseen. Voit myös maustaa taikinan mielimausteellasi, kuten kardemummalla, vaniljasokerilla tai inkiväärillä.

Voiko kakkupohjan pakastaa?

Kaikki kakkupohjat voi valmistaa etukäteen ja pakastaa, mutta parhaimmillaan ne ovat tuoreina. Jos pakastat kakkupohjan, kääri leikatut kakkupohjat kelmuun ja alumiinifolioon. Sulata kakkupohja jääkaapissa.

Gluteeniton kakkupohja

Gluteeniton kakkupohja syntyy helpoiten perunajauhoista, joita on usein kotona jo valmiiksi. Gluteeniton kakkupohja on tavallista kuohkeampi ja ilmavampi eikä se tarvitse yhtä paljon kostutusta kuin vehnäjauhoista tehty kakkupohja.

Kuinka paljon kakkua vieraille?

Kakun riittävyyden arviointiin vaikuttaa kaksi asiaa: kakun koko ja muiden tarjoilujen määrä.

Sokerikakkupohjasta tehdyn täytekakkupohjan riittävyys lasketaan siten, että yhdestä munasta riittää kolmelle syöjälle. Eli esimerkiksi neljän munan kakkupohjasta tehdystä kakusta syö 12 henkilöä.

Tarvittavan kakun kokoon vaikuttaa myös se, mitä muuta on tarjolla. Suolaisten kahvileipien rinnalla kakkua ei kulu yhtä paljon kuin keksin ja pullan kera.

Kakkupohjan irrottaminen vuoasta

Voitele ja korppujauhota vuoka huolellisesti, jotta kakun kumoaminen onnistuu helposti. Kumoa kakku leivinpaperin päälle jäähtyneenä. Mikäli käytät irtopohjavuokaa, pingota vuoan pohjalle leivinpaperi. Irtopohjavuokaa ei tarvitse erikseen voidella tai korppujauhottaa, ja valmis kakkupohja on helppo irrottaa poistamalla vuoan reunus.

Kakkupohjan leikkaaminen tasaisesti

Seuraava askel kakun tekemisessä on pohjan leikkaaminen, yleensä kahteen tai kolmeen osaan. Olennaista on leikata pohja tasaisesti. Videon vinkkien avulla saat kerroksista saman paksuiset.

Eri vuokakoot: miten muokata kakkuohje sopivaksi?
Jenni Luoma

Täytekakun kostutus takaa mehevyyden

Yksi tärkeimpiä työvaiheita täytekakkujen teossa on kostuttaminen. Yleispätevän ohjeen mukaan neljän munan kakkupohjalle tarvitaan kaksi desiä kostuketta. Voikakkupohja ei välttämättä kaipaa kostuketta lainkaan, sillä se on jo itsestään mehevä. Myös käytettävä täyte vaikuttaa kostukkeen määrään. Moussetäyte vaatii enemmän kostuketta kuin kostea hillo- tai marjasurvostäyte.

Hyvissä ajoin etukäteen täytetty kakku kaipaa kostuketta vähemmän kuin tarjoilupäivän aamuna täytetty. Muista kostuttaa myös kakun reunat ja erityisesti päällimmäinen levy. Tasaisimmin kostuke levittyy pullasudilla, mutta voit käyttää myös lusikkaa.

Täytekakun kostukevaihtoehtoja

  1. Maito. Vaniljalla maustettu maito sopii kakkuun kuin kakkuun. Sopiva suhde on 1 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa kohti. Käytä laktoositonta Valio Eila® maitojuomaa, niin kakku käy myös laktoosittomille vieraille.
  2. Maitokahvi ja kaakao. Suklaisille kakuille sopii mainiosti kostukkeeksi aromikas kahvi tai tuhti kaakaojuoma.
  3. Mehu. Vaalean kakkupohjan kostutukseen käy hyvin ananas- tai omenamehu. Punaista mehua ei kannata käyttää, sillä se värjää pohjan. Appelsiini- tai vadelmamehu sopii hyvin suklaakakkujen kostutukseen. Valio Hedelmätarha® täysmehuista löytyy useampi vaihtoehto.
  4. Säilykehedelmien liemi. Jos täytät ja koristelet kakun säilykehedelmillä, käytä niiden liemi kakun kostutukseen.
  5. Sitruunamehu. Useimpien täytteiden kanssa sopii kostukkeeksi vedellä laimennettu sitruunamehu. Sitruuna tuo raikkautta kakkuun.
  6. Limonadi. Sitruunalimonadi sopii hyvin vaaleiden kakkupohjien kostutukseen, appelsiinilimonadi suklaisten kakkujen. Muista makeutettuja kostukkeita käyttäessäsi, että kostukkeen makeus lisää makeutta koko kakkuun.

Kakun täyttäminen

Täyttäminen kannattaa tehdä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua tai mieluiten jo tarjoamista edeltävänä päivänä, jolloin kakku ehtii tekeytyä. Yön yli tekeytynyt kakku on helpompi kuorruttaa ja koristella kuin vasta täytetty. Kasaa kakku suoraan tarjoiluastialle, jotta sitä ei tarvitse enää täytettynä siirrellä.

Neljän munan kakkupohja leikataan useimmiten kolmeen tai neljään osaan. Kostutus tehdään ensin, minkä jälkeen pohjalle levitetään hillo ja kermavaahto viimeisenä. Jätä kakkulevyn reunalle noin sentti tyhjää tilaa, sillä seuraava kerros painaa täytteitä kasaan. Kun kakku on täytetty, siisti reunat ja siirrä tekeytymään jääkaappiin. Katso videolta, miten kostutus ja täyttäminen kannattaa tehdä.

Näin onnistut raparperitäytekakun teossa
Ilona Köckritz-Perkiö
Loihdi mokkapalat kakuksi
Ilona Köckritz-Perkiö

Kuorrutus ja koristelu viimeistelevät täytekakun

Kun kakku on tekeytynyt, on kuorruttamisen ja koristelun aika. Tämä vaihe kannattaa säästää tarjoilupäivään, jotta kakku on varmasti näyttävimmillään tarjoiltaessa.

Koristelussa voit päästää luovuutesi valloilleen. Tuoreet marjat, hedelmät, syötävät kukat, yrtit, makeiset ja nonparellit tekevät kakusta kuin kakusta kauniin. Viime vuosina erityisen suosittuja ovat olleet sokerimassalla kuorrutetut ja näyttävästi koristellut fantasiakakut, joiden pinnalta voi löytyä syötävää glitteriä, pieniä viirejä ja sokerimassasta muotoiltuja hahmoja.

Näin kuorrutat kakun sokerimassalla

Erilaiset kaulittavat massat, kuten sokerimassa, marsipaani ja vaahtokarkkimassa sopivat paitsi perinteisen prinsessakakun, myös trendikkäiden fantasiakakkujen kuorruttamiseen. Nopeus on valttia massalla kuorruttaessa, sillä kuivunut massa alkaa halkeilemaan. Tämän videon vinkeillä saat sokerimassakuorrutuksesta tasaisen.

Kaunis täytekakku kruunaa juhlan kuin juhlan.