Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Eri vuokakoot: miten muokata kakkuohje sopivaksi?

Eri vuokakoot: miten muokata kakkuohje sopivaksi?

Löysitkö ihanan kakkuohjeen, mutta oikean kokoinen kakkuvuoka puuttuu? Jotta leipominen ei tyssäisi vääränkokoiseen tai -malliseen vuokaan, kokosimme ohjeet yleisimpiin kakkureseptien muutostarpeisiin. Laskin esiin ja leipomaan!

Näin muunnat reseptin vuokaan sopivaksi

Kakkureseptin muuttamisessa oman kakkuvuoan kokoa vastaavaksi käytetään alla olevaa yleistä laskukaavaa. Olemme lisäksi listanneet tämän jälkeen tarkemmat ohjeet niin pyöreiden kuin muun mallisten vuokien muuntokertoimien laskemiseen. Käytä seuraavaa laskukaavaa kakkureseptin muuttamisessa oman kakkuvuoan kokoa vastaavaksi: Oman vuoan tilavuus jaetaan ohjeen vuokatilavuudella, niin saadaan muuntokerroin.

Pyöreät vuoat

Valion kakkuohjeissa käytetään halkaisijaltaan 23 cm:n kokoista pyöreää vuokaa, ellei toisin mainita.

Kertoimet muihin yleisimpiin vuokakokoihin ovat seuraavat:

  • Ø 18 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 0,6
  • Ø 20 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 0,8
  • Ø 24 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 1,1
  • Ø 26 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 1,3

Ympyrän muotoisen vuoan tilavuuden laskeminen:

Ympyrän muotoisissa vuoissa pohjan pinta-ala ja tilavuus lasketaan seuraavalla kaavalla: π × (pohjan säde)² × h , jossa h on vuoan korkeus

  1. Mittaa halkaisija
  2. Jaa se kahdella
  3. Kerro se itsellään
  4. Kerro se piillä (π = 3,14)
  5. Kerro näin saatu luku ympyränmuotoisen vuoan korkeudella, niin saat vuoan tilavuuden.

”Valion kakkuohjeissa käytetään halkaisijaltaan 23 cm:n kokoista pyöreää vuokaa, ellei toisin mainita.”

Tip icon

Huomioita erityyppisille kakuille

Hyydytettävät kakut

Hyydytettävissä kakuissa kannattaa ottaa huomioon, että ohjeen liivatemäärä on suunniteltu aina juuri kyseiseen kakkukorkeuteen. Jos kakusta yrittää tehdä tuplasti korkeamman ohjeen raaka-ainemäärät tuplaamalla, liivatemäärä ei välttämättä riitä ja hyydytysaika on pidempi. Korkeamman kakun sijaan on turvallisempaa tehdä suurempi kakku. Isompi kakku on hiukan haastavampi siirtää tarjoiluvadille kuin pieni, joten isot kakut kannattaa tehdä suoraan tarjoiluastian päälle.

Paistettavat kakut

Paistettavissa kakuissa täytyy raaka-aineiden suhdemuutosten lisäksi huomioida myös paistoajan muutos. Paistoajan muuttumiseen ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta, sillä aika voi muuttua eri tavalla erilaisten kakkutaikinoiden kohdalla. Leivonnaisen kypsymistä kannattaa aina tarkkailla, jotta paistotulos on mieluinen.

Search