Makea piirakka sopii niin juhliin kuin arkea ilahduttamaan. Valmista piirakka raikkaista marjoista, makeista hedelmistä tai tee täyteläinen piiras suklaasta tai kinuskista.
Makeat marja- ja hedelmäpiirakat kuuluvat olennaisesti suomalaiseen ruokavuoteen. Kesän ensimmäinen raparperipiirakka, keskikesän mustikkapiirakka sekä syksyn pimenevien iltojen omenapiiras ovat herkkuja, jotka maistuvat aina yhtä ihanilta. Ja kun syöjiä on paljon, tehdään herkkua tietenkin kerralla koko pellillinen.
Leipojalla on hyvä olla ässänä hihassa reseptivaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisia ruokavalioita noudattaville. Tästä löydät helpot piirakkareseptit yleisimpiin erityisruokavalioihin.
Herkulliselta maistuvat myös täyteläisemmät makeat piirakat, kuten tuhti suklaapiirakka tai suosikkivanukkaasta valmistuva Fanny suolakaramellipiirakka. Ja kukapa voisi vastustaa perinteistä toscapiirakkaa tai kinuskia kahdessa eri muodossa sisälleen kätkevää kinuskipiirakkaa?
Yksinkertainen makean piirakkapohjan perusresepti toimii aina, mutta pohjan voi valmistaa monella muullakin tavalla. Rahka-, jogurtti ja tuorejuustovoitaikinat ovat maukkaita ja meheviä pohjia erilaisille peltipiirakoille tai pienille annospiirakoille. Suklaisessa marjapiirakassa pohjaa taas ei tarvitse paistaa, vaan se valmistetaan juustokakun pohjan tavoin kekseistä ja voisulasta. Kevyempi valinta on pullataikina, joka kannattaa pitää mielessä esim. mustikkapiirakkaa tehdessä.
Saat perinteisestä rahkavoitaikinasta pienellä vaivalla lehtevän ja kuohkean, kun toimit näin:
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi.
Käännä taikina kolmin kerroin.
Kauli taikina uudestaan alkuperäiseen kokoon.
Tee tämä kolme kertaa ja käytä kuten rahkavoitaikinaa normaalisti.
Lopputuloksena taikina saa lisää lehtevyyttä ja kypsyy tasaisemmin.