Pehmoiset pullat

Uunituoreen pullan tuoksu vie ajatukset onnellisiin hetkiin: lapsuudenkotiin, mummolaan ja kahvitteluun kaverin kanssa. Erityisen hyvältä pulla maistuu itse leivottuna.

Pullataikinan valmistaminen vaatii hieman aikaa, mutta palkitsee leipojan herkullisella lopputuloksella. Täältä löydät vinkkimme täydelliseen pullataikinaan sekä reseptit parhaisiin pulliin korvapuusteista rahkapulliin ja pullapitkoon.

Korvapuustit ja kierrepullat

Rakastetuimpien pullien joukkoon kuuluvat tietenkin korvapuustit, joiden kierteet kätkevät sisäänsä reilusti voita, sokeria ja kanelia. Sama juju on erilaisissa kierrepullissa, kuten appelsiini-rahkakierrepullissa, kahvikehrissä ja suklaapähkinäpullissa.

Mehevä bostonkakku puolestaan syntyy, kun kierrepullat kootaan kakkuvuokaan. Kierteisiin pullaherkkuihin kuuluvat myös kristallipullat, joissa maistuu vaniljavoitäyte ja pinnalle ripoteltu kidesokeri.

Voisilmäpullat, rahkapullat ja muut täytepullat

Herkulliset täytepullat syntyvät näin: paina sormin tai juomalasin avulla kohonneen pikkupullan keskelle kolo ja lusikoi siihen voi-sokeriseosta, rahkaa tai mustikoita. Voisilmäpullat ovat ikisuosikki, ja moni rakastaa myös rahkapullien mehevyyttä. Valio AURA® juuston ystävä testaa tietenkin sinihomejuustomurulla ja sokerilla täytetyt pullat. Irish cream toscapullat taas ovat herkku aikuiseen makuun.

Pullapitko ja pullakranssi syntyvät letitellen

Kolmesta, neljästä tai jopa viidestä taikinatangosta letitetty pitko on näyttävä herkku. Letitys vaatii hieman harjoittelua, joten helpointa on aloittaa kolmen tangon pitkosta. Vieläkin helpompi, mutta yhtä lailla näyttävä leivonnainen on pullakranssi, joka kieputellaan yhteen kahdesta taikinatangosta. Kierretekniikalla syntyy myös kaunis mustikkanyhtöpulla, josta jokainen syöjä nyhtää oman palansa.

Pullataikinasta piirakkaa ja munkkeja

Pullataikina on mainio, kevyempi vaihtoehto marjapiirakan pohjaksi, mutta se taipuu moneen muuhunkin. Kieputa pullataikina vaikka tikun ympärille ja paista nuotiolla tikkupullaksi. Uppopaistettuna ja sokerissa pyöriteltynä pullasta tulee vapun suosikkiherkku, munkki.

Kuohkeaa ja pehmoista gluteenitonta pullaa

Tällä ohjeella tuoreesta pullasta pääsevät nauttimaan myös keliaakikot ja gluteenia välttävät. Ohje sopii niin pikkupullien, laskiaispullien kuin rahkapullien leipomiseen.

Maitojauheeseen tehty pullataikina sopii mökille

Kun kylmäsäilytystilaa on rajallisesti, on pullataikina kätevä tehdä maitojauheesta. Taikinasta valmistat niin pikkupullat, voisilmäpullat kuin korvapuustitkin.

Paras pullataikina onnistuu Valio Koekeittiön vinkeillä

Parhaat pullat ovat vastustamattoman pehmeitä. Monella kotileipurilla saattaa kuitenkin olla kokemusta myös pullista, jotka paljastuvat haukatessa koviksi ja kuiviksi. Syy löytyy usein muutamasta sudenkuopasta. Kokeile pullataikinan valmistamista näillä vinkeillä ja ihastu lopputulokseen!

 1. Raaka-aineiden lämpötilalla on väliä. Paras pullataikina syntyy huoneenlämpöisistä raaka-aineista. Kananmunat ja voi kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä iltana. Vielä tärkeämpää on maidon lämpötila, sillä hiiva vaatii toimiakseen lämpöä: tuorehiivalle oikea lämpötila on 37 ja kuivahiivalle 42 astetta. Oma käsi on toimiva mittari, mutta vielä tarkemman lopputuloksen saat ruoanlaittoon tarkoitetulla lämpömittarilla.
 2. Käytä pullataikinaan puolikarkeita vehnäjauhoja. Niistä syntyy paras sitko. Parhaimmillaan jauhot ovat tuoreina.
 3. Taikina saa jäädä löysäksi. Löysä taikina voi tuntua keskeneräiseltä, mutta siitä syntyvät parhaat pullat. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kunnolla joka välissä. Jauhoja ei välttämättä tarvita yhtä paljon kuin ohjeessa, vaan taikina on valmista, kun se on pehmeää, kimmoissa ja irtoaa kulhon reunoista.
 4. Lisää rasva vasta vaivaamisen lopuksi. Se tekee pullataikinasta mehevän.
 5. Kohota kaksinkertaiseksi. Kohota pullataikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetyssä tiskialtaassa. Valmiit pullat vaativat noin puolen tunnin kohotusajan ennen paistoa.
 6. Vaivaa kunnolla. Pullataikinaa saa käsitellä melko kovinkin ottein. Ensimmäisen kohotuksen jälkeen taikinasta vaivataan ilma pois, jotta toisen kohotuksen aikana pulliin muodostuu tasaisemmin ja enemmän pieniä ilmakuplia.
 7. Paistolämpötila ja -aika muodon mukaan. Paista pikkupullia ja korvapuusteja 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia ja pitkoja 200-asteisen uunin alatasolla 20–30 minuuttia. Varo paistamasta liian kauan, jotta pullat eivät kuivu.

Jos kaipaat lisärohkaisua leivontaan, kurkkaa vinkit videolta

 • Valio Koekeittiön vinkit pullataikinan valmistamiseen

  Pullataikinasta voit tehdä useammanlaisia pullia.

 • Näin teet kauniita korvapuusteja

  Rullaksi, paloiksi, painallus keskelle. Korvapuustin kaunis muoto syntyy näiden kolmen vaiheen kautta. Katso ammattikondiittorin vinkit korvapuustien muotoiluun.

Peltipulla on oikotie pehmoiseen pullaan

Tässä vasta mainio resepti laiskalle pullanpyörittäjälle! Peltipullan taikinan voi rohkeasti jättää löysäksi, sillä se kaadetaan kulhosta suoraan pellille. Kohotuskierroksiakin tarvitaan vain yksi.

Kokeile ja ihastu

Hävikkivinkit pullapitkolle: köyhät ritarit ja pullavanukas

Hieman kuivahtanut pullapitko saa uuden, herkullisen elämän köyhien ritareiden tai pullavanukkaan muodossa. Ulkomailla french toastin nimellä tunnetut köyhät ritarit ovat ylellinen aamupala vailla vertaa. Englannista kotoisin olevan pullavanukkaan voi valmistaa vuodenajan makuun sopivaksi: keväällä vuokaan pilkotaan raparperia, talvella sekaan lorautetaan Valio Fanny® vanukasta ja luumu-rusinakeittoa.

Parhaat pullareseptit

Ihanat pullareseptit odottavat leipojaansa. Paistuuko uunissa seuraavaksi pitko, kierteitä vai kenties pikapullia?

Katso kaikki pullareseptit

Kiinnostaako leivonta? Tilaa Valion uutiskirje leipojille eli Pullaposti. Saat ajankohtaiset sisällöt suoraan sähköpostiisi!

 • Pullaposti

  Leivontaan keskittyvä Pullaposti on kotileipurin luottoystävä. Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi uusimmat reseptit, jutut leivonta-alan kuumimmista trendeistä sekä tietoa leivonnan uutuustuotteista. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Tietoja siitä, miten käsittelemme kuluttajien henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tietoja siitä, miten käsittelemme ammattilaisten henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›