NÄIN ONNISTUT KÄÄRETORTUN LEIPOMISESSA
Katso vinkit videolta
Katso niksit kääretortun kumoamiseen, leivinpaperin irrottamiseen ja kääretortun rullaamiseen!
Jälkiruokapöytien kiistaton klassikko, kääretorttu, on tekemässä trendikkään paluun. Olitpa kääretorttujen ensikertalainen tai kokenut konkari, näillä vinkeillä onnistut!
Kääretorttu on koko perheelle maistuva leivonnainen, josta riittää isommallekin porukalle. Ja mikä parasta, täytettä ja kuorrutusta vaihtelemalla se muuntautuu mummolan herkusta juhlien näyttäväksi katseenvangitsijaksi. Tekisitkö tänään perinteistä kääretorttua, voikreemillä täytettyä unelmakääretorttua vai leipoisitko näyttävän kääretorttukakun?
Jos olet leipomassa ensimmäistä kertaa, kannattaa kääretortun leipominen aloitta perinteisestä kääretortusta. Tähän kääretorttuun riittää koristeluksi kevyt sokerihuntu ja täytekin syntyy näppärästi valmiista Valio kermarahkasta ja marjoista.
Kääretorttu on siitä loistava leivonnainen, että sen muuntelumahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kokeile vaikkapa rakastettua unelmatorttua, veikeän raidallista tiikerikääretorttua, gluteenitonta kääretorttua tai nektariini-marenkirullaa.
Tavallisesti kääretorttu tarjoillaan rullana, josta jokainen herkuttelija voi leikata itselleen sopivan palan. Jos kuitenkin haluat hieman ravistella perinteitä, kokeile kääretorttujen uusia tarjoiluideoita: kääretorttukakkua, charlottaa ja kääretorttuleivoksia.
Jouluhalko eli Bûche de Noël on ranskalainen joululeivonnainen, jonka perustana on kauttaaltaan kuorrutettu kääretorttu. Halko on saanut nimensä puunrunkoa muistuttavasta ulkonäöstään ja sopii siksi hyvin myös suomalaiseen juhlapöytään. Eikä herkullisilla haloilla herkuttelua kannata jättää vain jouluun, sillä jouluhalon innoittamana alkunsa ovat saaneet myös juhannushalko, vappuhalko ja pääsiäishalko.
Kääretortun pohja valmistetaan muna-sokerivaahdosta, johon lisätään varovasti kuivat ainekset, eli jauhot ja leivinjauhe. Jotta pohjasta tulee kuohkea, kääretorttuun kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä munia. Lisäksi muna-sokerivaahdon vatkaamiseen on hyvä ottaa avuksi sähkövatkain tai yleiskone. Muna-sokerivaahto on valmista, kun sen pintaan pystyy valuttamalla ”piirtämään” kuvion, joka pysyy näkyvissä hetken.
Katso niksit kääretortun kumoamiseen, leivinpaperin irrottamiseen ja kääretortun rullaamiseen!
Yksi kääretorttujen parhaista puolista on täyte, jonka jokainen leipoja voi valita oman makunsa mukaan. Täytteeksi kun sopivat niin rahka, kermavaahto, tuorejuusto, voikreemi, marjat, hillot kuin hedelmätkin. Makua ja rouskuvaa rakennetta kääretortun täytteeseen tuovat makeiset ja makeisrouheet.
Kääretortun koristeeksi riittää hyvin kevyt sokerihuntu tai leivinpaperille ennen kääretortun kumoamista sokerin sijaan ripotellut seesaminsiemenet, kookoslastut, korppujauho tai mantelilastut. Jos kuitenkin kaipaat lisää näyttävyyttä, voit koristella kääretortun vaikkapa hedelmillä, suklaa- tai kinuskikastikkeella, makeisilla tai macarons-leivoksilla.
Valio maustetut rahkat tuovat kääretorttuihin niin makua kuin väriäkin. Lusikoi täytteeksi tai levitä kääretortun pinnalle. Hurjan helppoa ja herkullista!