Unelmien kääretortut ja vinkit onnistumiseen

Kääretorttu on jälkiruokapöydän klassikkoherkku, joka on tekemässä trendikkään paluun. Leivotpa kääretorttua ensi kertaa tai olet vanha konkari suuren juhlan edessä, lue vinkit, joilla onnistut!

Kääretorttu on koko perheen herkku, josta riittää isommallekin porukalle. Täytettä ja kuorrutusta vaihtelemalla se muuntautuu mummolan herkusta juhlien näyttäväksi katseenvangitsijaksi. Lue vinkkimme ja kokeile klassista kääretorttua, kakun muotoon koottua lakkakääretorttua tai upeaksi koristeltua sitruskääretorttua!

Kääretortun valmistaminen

Kääretorttu valmistuu nopeasti, jopa puolessa tunnissa. Kääretortun on kuitenkin hyvä antaa vetäytyä muutama tunti kylmässä ennen tarjoilua.

Vinkit kuohkean kääretorttupohjan leipomiseen

Kääretortun pohja valmistetaan muna-sokerivaahdosta, johon lisätään varovasti kuivat ainekset. Kuohkean kääretorttupohjan onnistumisessa ensiarvoisen tärkeää on muna-sokerivaahdon riittävä vatkaaminen. Käytä mielellään huoneenlämpöisiä munia ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes muna-sokerivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Muna-sokerivaahto on valmista, kun sen pintaan pystyy valuttamalla ”piirtämään” kuvion, joka pysyy näkyvissä hetken.

Onnistuneen kääretorttupohjan resepti: huoneenlämpöiset munat ja muna-sokerivaahdon riittävä vatkaaminen

Tärkeä steppi on sekoittaa leivinjauhe hyvin jauhojen joukkoon, jolloin se sekoittuu aineksiin tasaisesti. Näin pohja kohoaa uunissa tasaisesti. Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän läpi, sillä jauhot — etenkin perunajauho – paakkuuntuvat herkästi. Sekoita kuivat aineet vaahtoon varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei lässähdä. On myös tärkeää, että uuni on kuuma, kun taikina on valmista. Vaahto laskee, jos taikina joutuu odottamaan tai jos se laitetaan liian kylmään uuniin.

Ota talteen paljon kiitosta keräävän, kuohkean kääretorttupohjamme resepti!

Kääretortun kumoaminen, leivinpaperin irrottaminen ja kääretortun rullaaminen

Valiolla on vuosien varrella leivottu monen monta kääretorttua. Siinä samalla on syntynyt vinkki jos toinenkin. Keittiömestari Jani Lamminperä jakaa niksinsä videolla.

NÄIN ONNISTUT KÄÄRETORTUN TEOSSA

  • Katso vinkit videolta

    Katso niksit kääretortun kumoamiseen, leivinpaperin irrottamiseen ja kääretortun rullaamiseen!

Vinkki: Voit ripotella leivinpaperille ennen kääretorttulevyn kumoamista sokerin sijaan myös mantelilastuja, kookoshiutaleita, korppujauhoja tai seesaminsiemeniä.

Miksi kääretortun pinta halkeilee?

Kääretortun pinnan halkeiluun voi olla monia syitä. Kääretorttu voi olla liian kuiva eli sitä on paistettu hiukan liian pitkään tai jauhojen suhde kananmunaan on liian suuri. Myös liika kohotusaine (leivinjauhe) voi aiheuttaa pinnan repeilyä. Onneksi repeily ei kuitenkaan vaikuta makuun ja juhlapöydässä pinnan repeilyn voi hätätilanteessa piilottaa kuorrutuksen tai koristeiden alle.

Kääretortun täyte

Yksi kääretortun suosion syistä on se, että kääretortun täytteeksi voi kääriä makuyhdistelmiä oman maun mukaan. Täytteeksi voi käyttää esimerkiksi rahkaa, kermavaahtoa, tuorejuustoa, marjoja, hilloja ja hedelmiä.

Valio kuohukermasta ja Valio maitorahkasta syntyy täyteläinen vaahto, joka on parhaimmillaan hillotäytteiden makuparina. Hilloa vaihtamalla, esimerkiksi vadelmaa, kirsikkaa tai mustikkaa käyttämällä, saat tortun makumaailmaan vaihtelua.

Voit muuntaa tortun makumaailmaa helposti käyttämällä vaahdotetun kerman kanssa Valio maustettuja rahkoja. Kokeile vaikka sitruunaista kääretorttua! Tuorejuustosta, tomusokerista ja Valio voista syntyy täytteeksi tuhdimpi, täyteläinen voikreemi kuten sitruunaisessa suklaakääretortussa. Kokeile täytteessä myös makeisia, kuten minttu-suklaakääretortun välissä yllättävää Marianne crush -rouhetta tai salmiakki- ja lakiristimakeisia yhdistelevää lakritsikääretorttua.

Kääretortun kuorrutus

Moderni versio kääretortusta syntyy kuorruttamalla torttu kauttaaltaan ja käyttämällä runsaasti koristeita. Maistuva ja rakenteeltaan sopivan tömäkkä kääretortun kuorrutus syntyy maustetusta rahkasta ja tuorejuustosta.

Kääretortun koristelu ja maistuvimmat koristeet

Kuorrutetun kääretortun voi koristella näyttävästi sesongin mukaan. Keväällä kääretortun koristeeksi sopivat sesongin sitrushedelmät, kesällä tortun makuparina maistuvat tuoreet marjat. Makeilla kastikkeilla, kuten suklaa- ja kinuskikastikkeella saa kääretortun pintaan kauniita raitoja. Kokeile koristeluun myös sesongin makeisia: pääsiäisenä suklaamunia ja jouluna marmeladikuutioita. Suureenkin juhlaan sopiva kääretorttu syntyy, kun sen koristelee kuvankauniilla macarons-leivoksilla. Vinkki: Kun puolitat osan makeisista tai hedelmistä, saat koristeluun näyttävyyttä herkullisen sisuksen paljastuessa.

Halko on kääretortun ranskalainen sisar

Jouluhalko eli Bûche de Noël on ranskalainen joululeivonnainen, jonka perustana on kääretorttu ja se on kuorrutettu kauttaaltaan. Halko on saanut nimensä puunrunkoa muistuttavasta ulkonäöstään ja sopii siksi hyvin myös suomalaiseen juhlapöytään.

Vinkki: Halon voi täyttää ja kuorruttaa aina sesongin mauin. Valio maustetut rahkat tuovat halkoon sekä makua että väriä!

Kääretortun uudet tarjoiluideat: kääretorttukakku, charlotta ja kääretorttuleivokset

Perinteisesti kääretorttu tarjoillaan rullana, josta jokainen juhlavieras voi leikata itselleen sopivan kokoisen palan. Valkosuklaalla jähmetetyn kääretortun voi koota myös kakuksi lakkakääretortun tapaan.

Charlotta on klassinen kakkuversio kääretortusta. Siinä mehevä kermahyytelötäyte on kääretorttuviipaleiden sisällä.

Juhlaan ja cocktailkutsuille sopiva idea on tarjoilla kääretorttu annoslautasilta kääretorttuleivoksina.

Näin teet kääretorttuleivokset:

  1. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Leikkaamalla palat vuorotellen viistoon saat näyttäviä paloja, joiden toinen reuna on toista korkeampi.

  2. Asettele viipale tarjoilulautaselle.

  3. Koristele viipaleet pursotetulla täytteellä ja makealla kastikkeella.

Gluteeniton kääretorttu

Kääretorttu onnistuu mainiosti myös gluteenittomana. Katso gluteenittoman kääretortun resepti!

Katso kaikki herkulliset kääretorttureseptit ja löydä suosikkisi!

Lisää vinkkejä leivontaan:

Makea ja suolainen leivonta
Mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla?
Makea piirakka maistuu aina