Juuresleipä

Juuresleipä

Sämpylätaikinaan voi lisätä juureksia raasteena. Ne mehevöittävät ja maustavat taikinaa. Juuresleipään on lisätty myös papurouhetta. Näiden raaka-aineiden ansioista näistä sämpylöistä tulee täyttäviä juureslisän kera melkoisen täyttäviä sämpylöitä.

2 h 10 min
keskitaso
207 kcal / 100g
2
6

Ainekset20 sämpylää

20 sämpylää
5 dl
vettä
50 g
hiivaa
250 g
porkkanaa
50 g
palsternakkaa
1 dl
härkäpapurouheseosta
¾ tl
suolaa
2 dl
grahamjauhoja
2 dl
kaurahiutaleita
n. 7 dl
vehnäjauhoja
100 g

Ohje

  1. Kuori juurekset. Raasta ne monitoimikoneen hienoimmalla raastinterällä, laittaen juurespalojen väliin härkäpapurouhe. Näin se samalla hienontuu pienemmäksi. Rouheen voi hienontaa myös erikseen esim. pakastuspussissa kaulimen alla.
  2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja raaste-härkäpapurouheseos.
  3. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön väh. 1/2 h, mielellään tunniksi.
  4. Alusta taikinajuureen vehnäjauhot hyvin vaivaten. Lisää lopuksi Oivariini.
  5. Vaivaa taikinaa vielä jauhotetulla leivinpöydällä. Leivo tangoksi ja leikkaa 20 osaan.
  6. Pyöritä palat pulliksi. Paina jauhotettu sormi pullan läpi työtasoa vasten. Pyöritä pullaa niin, että pulllasta muotoutuu "rinkeli". Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota liinan alla 30 - 45 min.
  7. Avaa sämpylän reikää tarvittaessa ennen uunipellin laittamista uuniin. Kypsennä 225 asteessa uunin keskitasolla 15 - 17 min. Juuressämpylän muoto auttaa raskasta taikinaa kypsymään tasaisesti ja kohoamaan uunissa paremmin.

Vinkki

Härkäpapurouheseoksen voi korvata ohjeessa kaura- tai ruishiutaleilla. Näissä sämpylöissä on käytetty tavallisia sämpylöitä vähemmän suolaa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
207 kcal
Proteiini
6 g
Hiilihydraatit
31 g
Rasva
6 g
Suola
0,4 g
Ravintokuitu
3 g
Kalsium
21 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)