Pataleipä pikajuurella

Pataleipä pikajuurella

15 h
helppo
182 kcal / 100g
3
3

Tämän ohjeen avulla voit helposti muuttua oman elämäsi leipämestariksi. Rapeakuorinen, isokoloinen hapanleipä syntyy helposti myös kotioloissa.

Ainekset

1 leipä

Pikajuuri

1 dl
vettä
pieni pala (pikkurillinpään kokoinen)
hiivaa
1 dl
2 dl
vehnäjauhoja

Leipä

2 dl
1 dl
vettä
6 dl
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 ½ tl
suolaa

Ohje

  1. Valmista ensin pikajuuri. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää kefiiri ja vehnäjauho. Sekoita hyvin. Peitä kelmulla. Anna tekeytyä pöydällä 2 h.
  2. Lisää juureen leivän ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna kohota huoneenlämmössä n. 8 h tai jääkaapissa 12 - 18 h.
  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita kannellinen pyöreä valurauta- tai keraaminen pata uuniin sen kuumenemisen ajaksi.
  4. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi. Jos kohotit leivän jääkaapissa, anna taikinan lämmetä kelmulla peitettynä huoneenlämpöiseksi (1 - 2 h).
  5. Nosta taikinapallo pataan. Laita kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista 30 min. Ota kansi pois ja paista vielä 15 min, kunnes leipä on kauniin ruskea.
  6. Tarjoa pataleipää jäähtyneenä voin kanssa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
182 kcal
Proteiini
7 g
Hiilihydraatit
33 g
Rasva
2 g
Suola
0,9 g
Ravintokuitu
3 g
Kalsium
46 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (3)

Nimetön6.3.2016 kello 12:14
Hei! Onko neuvoja miten saisi pataleivän onnistumaan kaasu-uunissa?
ValioAnna Koekeittiöltä3.2.2016 kello 10:10
Hei, liian pitkässä kohotuksessa hiiva alkaa käymään ja taikinaan tulee epämiellyttävä maku. Jos haluaa tehdä leivän ainoastaan veteen, kannattaa tehdä leipäjuuri pitkän kaavan mukaan, jolloin mausta tulee hapan, mutta ei käynyt. Tässä pikajuuressa kefir tuo juuri tuota juuren happamuutta, ilman että juurta tarvitsee ruokkia kolmea viikkoa. Taikinaa ei siis kannata kohottaa 18 h tuntia kauempaa, sillä säästyy sen käymiseltä.
Nimetön25.1.2016 kello 13:29
Leivän koostumus on erinomainen. Tein pataleipää aluksi veteen ja 24h kohotuksen jälkeen leipään tuli käynyt maku. Miten alkoholilta maistuvaa tuntumaa saa pois? Tai mikä tähän vaikuttaa?