Soijan ominaisuudet ja haasteet
Soija on hernekasvi. Soijan viljely onnistuu monenlaisissa ympäristöissä, mutta valtaosa soijasta tuotetaan tällä hetkellä Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Soijan tuotantoon liitetään useita vastuullisuushaasteita kuten metsäkato, joka taas aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Soijan käyttö eläinten rehussa lisää sen ympäristökuormitusta edelleen.
Soija on laadukasta kasviproteiinia, jossa on hyvä rasvakoostumus, ja joka sisältää välttämättömiä aminohappoja. Tästä syystä sitä käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineena monin tavoin.
Soija on myös allergeeni, jonka vuoksi sen käsittely on erityisen tarkkaa elintarviketuotannossa.
Valion soijan käyttöä koskeva linjaus
Valion linjauksen mukaan Valion kuluttajatuotteissa ei käytetä soijaa*, mutta sen käyttö on mahdollista teollisuustuotteissa ja suurkeittiötuotteissa, jos se on tuotteen ominaisuuksien näkökulmasta välttämätöntä tai asiakasvaatimus. Näissä tilanteissa soijan on oltava sertifioitua ja sertifiointi todennettavissa. Valiolaisilla maitotiloilla Suomessa ei käytetä soijaa rehuissa.
*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät soijaa. Linjaus ei koske soijan johdonnaisia kuten esimerkiksi soijalesitiiniä.