Valion raaka-ainelinjaus soijan käytöstä

Soijan ominaisuudet ja haasteet

Soija on hernekasvi. Soijan viljely onnistuu monenlaisissa ympäristöissä, mutta valtaosa soijasta tuotetaan tällä hetkellä Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Soijan tuotantoon liitetään useita vastuullisuushaasteita kuten metsäkato, joka taas aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Soijan käyttö eläinten rehussa lisää sen ympäristökuormitusta edelleen.

Soija on laadukasta kasviproteiinia, jossa on hyvä rasvakoostumus, ja joka sisältää välttämättömiä aminohappoja. Tästä syystä sitä käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineena monin tavoin.

Soija on myös allergeeni, jonka vuoksi sen käsittely on erityisen tarkkaa elintarviketuotannossa.

Valion soijan käyttöä koskeva linjaus

Valion linjauksen mukaan Valion kuluttajatuotteissa ei käytetä soijaa*, mutta sen käyttö on mahdollista teollisuustuotteissa ja suurkeittiötuotteissa, jos se on tuotteen ominaisuuksien näkökulmasta välttämätöntä tai asiakasvaatimus. Näissä tilanteissa soijan on oltava sertifioitua ja sertifiointi todennettavissa. Valiolaisilla maitotiloilla Suomessa ei käytetä soijaa rehuissa.

*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät soijaa. Linjaus ei koske soijan johdonnaisia kuten esimerkiksi soijalesitiiniä.

Soijan käyttö Valiossa

Lähtötilanne 03/ 2021 Tavoite/ edistyminen (päivitetty 27.5 2021)
Valion Suomen ja Viron kuluttajatuotteissa ei ole käytössä soijaa. Valion Suomen ja Viron kuluttajatuotteissa ei ole käytössä soijaa.
Venäjällä on käytössä kaksi sulatejuuston raaka-ainetta, jotka sisältävät pienen määrän soijaa. Selvittää toimittajan kanssa voidaanko raaka-aine korvata.
Muutamissa Valion valmistuttamassa suurtalouskeittiötuotteissa käytetään soijaa. Selvittää vaihtoehtoisia raaka-aineita.

Sopia toimitusketjun sertifioinneista valmistavien tehtaiden kanssa.
Valiolaisilla maitotiloilla Suomessa ei käytetä soijaa rehuissa. Soijan käyttö rehuissa kiellettiin 1.3.2018 alkaen Valiolaisilla maitotiloillaSuomessa.

Taulukkoa päivitetään kerran vuodessa.