Raaka-ainelijaus: soija

Soijan ominaisuudet ja haasteet

Soija on hernekasvi. Soijan viljely onnistuu monenlaisissa ympäristöissä, mutta valtaosa soijasta tuotetaan tällä hetkellä Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Soijan tuotantoon liitetään useita vastuullisuushaasteita kuten metsäkato, joka taas aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Soijan käyttö eläinten rehussa lisää sen ympäristökuormitusta edelleen.

Soija on laadukasta kasviproteiinia, jossa on hyvä rasvakoostumus, ja joka sisältää välttämättömiä aminohappoja. Tästä syystä sitä käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineena monin tavoin.

Soija on myös allergeeni, jonka vuoksi sen käsittely on erityisen tarkkaa elintarviketuotannossa.

Valion soijan käyttöä koskeva linjaus

Valion linjauksen mukaan Valion kuluttajatuotteissa ei käytetä soijaa*, mutta sen käyttö on mahdollista teollisuustuotteissa ja suurkeittiötuotteissa, jos se on tuotteen ominaisuuksien näkökulmasta välttämätöntä tai asiakasvaatimus. Näissä tilanteissa soijan on oltava sertifioitua ja sertifiointi todennettavissa. Valiolaisilla maitotiloilla Suomessa ei käytetä soijaa rehuissa.

*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät soijaa. Linjaus ei koske soijan johdonnaisia kuten esimerkiksi soijalesitiiniä.

Soijan käyttö Valiolla

Lähtötilanne 03/ 2021 Tavoite/ edistyminen (päivitetty 11.4.2022)
Valion kuluttajatuotteissa ei ole käytössä soijaa. Valion kuluttajatuotteissa ei ole käytössä soijaa.
Muutamissa Valion valmistuttamassa suurtalouskeittiötuotteissa käytetään soijaa. Selvittää vaihtoehtoisia raaka-aineita.

Sopia toimitusketjun sertifioinneista valmistavien tehtaiden kanssa.
Valiolaisilla maitotiloilla Suomessa ei käytetä soijaa rehuissa. Soijan käyttö rehuissa kiellettiin 1.3.2018 alkaen valiolaisilla maitotiloilla Suomessa.

Taulukkoa päivitetään kerran vuodessa.

Vastuullisuus
Toimittajien hallinta
Vastuullisuus
Ihmisoikeudet
Vastuullisuus
Eläinten hyvinvointi