Valion raaka-ainelinjaus kaakaon käytöstä

Kaakaon ominaisuudet ja haasteet

Kaakaota saadaan kaakaopuun siemenistä ja sitä käytetään muun muassa suklaan raaka-aineena. Kaakao kasvaa ja sitä viljellään trooppisilla alueilla päiväntasaajan tuntumassa ympäri maailman, mutta suurin osa kaakaosta tuotetaan kuitenkin Länsi-Afrikassa pienillä perheplantaaseilla. Kaakaon tuotantoon liittyy useita sosiaalisen vastuun haasteita kuten köyhyyttä, lapsityövoimaa ja maaoikeuskysymyksiä. Tämän lisäksi kaakaon tuotannolla voi olla negatiivisia ympäristövaikutuksia viljelytavasta riippuen.

Kaakao on ainutlaatuinen kasviraaka-aine, joka tuo tuotteisiin herkullisen suklaan ja kaakaon maun.

Valion kaakaon käyttöä koskeva linjaus

Valion linjauksen mukaan tulemme käyttämään vain sertifioitua kaakaota* tuotteissamme.

*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät kaakaota. On huomioitava, että käytössä saattaa olla apuaineita tai lisäaineita, joissa saattaa olla pieniä määriä kaakaon johdonnaisia, joita raaka-ainetiedoissa ei tule ilmi.

Kaakaon käyttö Valiossa

Lähtötilanne03/ 2021 Tavoite/edistyminen (päivitetty 27.5.2021)
Kaakaota on käytössä useissa Valion kuluttaja- ja asiakastuotteissa sekä Valion valmistuttamissa suurtaloustuotteissa.  Tuotteiden sisältämä pääraaka-aine on tyypillisesti maito, joten kaakaon käyttömäärä tuotteittain on pieni.

Valion tehtailla Suomessa käytetään yhteensä useitakaakaoraaka-aineita, joista valmistetaan kaakaojuomia, pirtelöitä, vanukkaita ja jäätelöitä. Kaakaoraaka-aineet ovat pitkälle tuotteen tarpeeseen jalostettuja, joten niiden hankintaketju on pitkä.

Valion tehtailla Virossa ja Venäjällä kaakaoraaka-aineellamaustetaan rahkaa, vanukasta, levitettä ja sulatejuustoa.

-> Kaikki käytössä oleva raaka-aine tulee hyväksytyiltä toimittajilta, mutta raaka-aineon sertifioimatonta.
Muuttaa käytössä olevat kaakaoraaka-aineet* sertifioiduksi ja hankkia toimitusketjun sertifioinnit valmistaville Valion tehtaille.  

Edistyminen:
- Muutettavat raaka-aineet priorisoitu niistä valmistettavien tuotteiden ja niitä käyttävien tehtaiden perusteella.
-Kahden asiakastuotteen kaakao raaka-aineenmuutosprosessi aloitettu.

Taulukkoa päivitetään kerran vuodessa.

*Jokaiselle raaka-aineelle tulee löytää olemassa olevaa vastaava sertifioitu raaka-aine ja raaka-aineen vaihtaminen vaatii tuotekohtaisen raaka-aineen muutosprojektin, jossa uuden raaka-aineen soveltuvuus tuotteeseen varmennetaan ja raaka-aineen muutos toteutetaan hallitusti.