Raaka-ainelinjaus: kaakao

Kaakaon ominaisuudet ja haasteet

Kaakao on ainutlaatuinen kasviraaka-aine, joka tuo tuotteisiin herkullisen suklaan ja kaakaon maun. Kaakaota saadaan kaakaopuun siemenistä ja sitä käytetään muun muassa suklaan raaka-aineena.

Kaakao kasvaa ja sitä viljellään trooppisilla alueilla päiväntasaajan tuntumassa ympäri maailman, mutta suurin osa kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa pienillä perheplantaaseilla. Kaakaon tuotantoon liittyy useita sosiaalisen vastuun haasteita kuten köyhyyttä, lapsityövoimaa ja maaoikeuskysymyksiä. Lisäksi kaakaon tuotannolla voi olla negatiivisia ympäristövaikutuksia viljelytavasta riippuen.

Valion kaakaon käyttöä koskeva linjaus

Valion linjauksen mukaan tulemme käyttämään vain sertifioitua kaakaota* tuotteissamme.

*Linjaus koskee vain raaka-aineita, jotka sisältävät kaakaota. On huomioitava, että käytössä saattaa olla apuaineita tai lisäaineita, joissa saattaa olla pieniä määriä kaakaon johdonnaisia, joita raaka-ainetiedoissa ei tule ilmi.

Kaakaon käyttö Valiolla

Lähtötilanne03/ 2021 Tavoite/edistyminen (päivitetty 11.4.2022)
Kaakaota on käytössä useissa Valion kuluttaja- ja asiakastuotteissa sekä Valion valmistuttamissa suurtaloustuotteissa. Tuotteiden sisältämä pääraaka-aine on tyypillisesti maito, joten kaakaon käyttömäärä tuotteittain on pieni.

Valion tehtailla Suomessa käytetään yhteensä useita kaakaoraaka-aineita, joista valmistetaan kaakaojuomia, pirtelöitä, vanukkaita ja jäätelöitä. Kaakaoraaka-aineet ovat pitkälle tuotteen tarpeeseen jalostettuja, joten niiden hankintaketju on pitkä.

Valion tehtailla Virossa kaakaoraaka-aineella maustetaan rahkaa, vanukasta, levitettä ja sulatejuustoa.

-> Kaikki käytössä oleva raaka-aine tulevat hyväksytyiltä toimittajilta, mutta raaka-aine on sertifioimatonta.
Muuttaa käytössä olevat kaakaoraaka-aineet* sertifioiduksi ja hankkia toimitusketjun sertifioinnit valmistaville Valion tehtaille.  

Edistyminen:
- Muutettu yhden tehtaan kaakaoraaka-aineet sertifioiduksi ja hankittu tehtaalle toimitusketjun UTZ-sertifiointi. Muutos Rainforest Alliance -sertifioiduksi aloitettu.
-Selvitetty sertifioitu vaihtoehto kolmelle suurimmalle kaakaoraaka-aineelle Suomen tehtailla. Ne kattavat valtaosan Valion kaakaotuotteista. Käynnistetty tuotteiden muutosprojektit Rainforest Alliance -sertifioiduiksi.

*Jokaiselle raaka-aineelle tulee löytää olemassa olevaa vastaava sertifioitu raaka-aine. Raaka-aineen vaihtaminen vaatii tuotekohtaisen raaka-aineen muutosprojektin, jossa uuden raaka-aineen soveltuvuus tuotteeseen varmennetaan ja raaka-aineen muutos toteutetaan hallitusti.

Taulukkoa päivitetään kerran vuodessa.

Vastuullisuus
Toimittajien hallinta
Vastuullisuus
Ihmisoikeudet