Hyvinvoivat eläimet ovat toimintamme perusta. Valio on maitotilallisten omistama yritys ja eläimistä huolehtiminen maitotilojen päivittäistä työtä.
Elämä lehmien kanssa ja eläimistä huolehtiminen on maitotilalliselle paljon muutakin kuin työ, se on elämäntapa. Vastuullisena yrityksenä haluamme edistää eläinten hyvinvointia.
Seuraamme ja arvioimme eläinten hyvinvointia monella tavalla. Kannustamme tuottajia parantamaan toimintaansa maksamalla vastuullisuuslisää tiloille sitoutumisesta eläinten hyvinvointia parantaviin tekoihin. Kaikki Valion maitotilat ovat vuodesta 2021 alkaen sitoutuneet vastuullisuuslisän kriteereihin.
Ihmiset ovat yhä tietoisempia ja kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista. Olemme iloisia siitä, että työmme vastuullisuuden ja eläinten hyvinvoinnin eteen on huomattu: suomalaiset ovat valinneet Valion vastuullisimmaksi brändiksi jo 8 kertaa peräkkäin (v. 2014–2021). Emme kuitenkaan ole valmiita, vaan monessa asiassa riittää parannettavaa edelleen.
Tekoja, joilla edistämme eläinten hyvinvointia
Kannustamme maitotiloja tekemään erilaisia eläinten hyvinvointia parantavia tekoja. Tästä työstä maksamme 2 senttiä per maitolitra vastuullisuuslisää. Vuoden 2021 alusta alkaen kaikki tilamme ovat sitoutuneet vastuullisuusohjelman kriteereihin.
Onko navetassa sopiva lämpötila? Miten ruokinta on järjestetty? Kuinka usein eläinlääkäri vierailee tilalla? Lehmien hyvinvointia seurataan monesta näkökulmasta.
Jos eläin sairastuu, se pitää tietysti hoitaa, mutta eläinlääkäri määrää antibiootteja ainoastaan tarpeeseen. Pitkäjänteisen terveydenhuoltotyön ansiosta eläimet pysyvät terveempinä. Siksi antibiootteja tarvitaan harvemmin.
Maitotiloilla pidetään hyvää huolta lehmistä joka päivä. Hyvinvoiva ja terve lehmä, joka saa sopivaa ravintoa ja hoitoa, lypsää myös puhdasta, laadukasta maitoa.
Millaiset liikkumismahdollisuudet lehmillä on navetassa? Mitä eroa on pihatolla ja parsinavetalla? Kuinka usein lehmät laiduntavat? Tutustu lehmän oloihin ja liikkumismahdollisuuksiin.
Laiduntaminen on lehmälle luontaista ja lehmät laitumella ovat kaunis näky. Osa lehmistä elää kuitenkin ympäri vuoden sisällä navetassa. Miksi näin on?
Lehmän maidontuotanto käynnistyy, kun se saa vasikan. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu ja miksi?
Vasikat nupoutetaan turvallisuussyistä: niin eläinten kuin niiden hoitajien turvallisuus paranee, kun lehmillä ei ole sarvia. Valion vastuullisuuslisän ehtona on, että nupoutuksessa on käytössä puudutus, kivunlievitys ja rauhoitus.
Haluamme etsiä parhaat toimintatavat ja viedä ne ruohonjuuritasolle. Maidontuottajien päivittäisen työn tukena eläinten hyvinvoinnissa ovat Valion oma eläinlääkäri, osuuskuntien noin 20 neuvojaa sekä laboratoriopalvelu.
Olemme tehneet työtä lehmien hyvinvoinnin eteen pitkäjänteisesti. Nobelisti A. I. Virtanen teki elämäntyönsä Valion tutkimuslaboratoriossa ja hänen perintönsä näkyy tekemisessämme edelleen.
nauta: eläinlajin yleisnimi
lehmä: naaraspuolinen aikuinen nauta
sonni: urospuolinen aikuinen nauta
vasikka: lehmän poikanen
hieho: naaraspuolinen nuori nauta
mulli(kka): urospuolinen nuori nauta
Haluamme nollata maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä. Voimalehmä-hankkeen tavoitteena on erityisesti vasikoiden ja lehmien terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen. Tässä työssä yhdistyvät eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja maidontuotannon ympäristövaikutusten vähentäminen: mitä paremmin lehmät voivat, ja mitä pitkäikäisemmiksi ne elävät, sitä vähemmän niiden tuottamaa maitolitraa kohden syntyy metaania.
Varmistamme maidon laadun moneen kertaan matkalla tilalta meijeriin. Maidontuottaja seuraa lehmäkohtaisesti maidon laatua ja lämpötilaa tilasäiliössä. Keräilyauton kuljettaja tarkastaa tilalla maidon lämpötilan, hajun ja ulkonäön ja ottaa näytteen. Vain vaatimukset täyttävä maito pumpataan autoon. Tilakohtaisista näytteistä analysoidaan muun muassa koostumus ja bakteerimäärä. Kuljettaja tekee mikrobilääkejäämätestin maidosta ennen kuin maito puretaan autosta tuotantolaitoksen siiloon.
On useita tapoja määritellä eläinten hyvinvointia. Kansallisten eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien mukaan hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä ja fyysisestä olotilasta (Lähde 1).
Lehmältä emme suoraan voi kysyä sen kokemuksesta, mutta hyvinvoinnin ajatellaan muodostuvan neljä eri osa-alueesta (lähteet 2, 3):
Olosuhteiden, ruokinnan, ja terveyden lisäksi lehmän hyvinvoinnille on tärkeää, että ne saavat käyttäytyä lajille tyypillisesti. Lehmä on märehtijä, jonka päivästä suuri osa kuluu rehun keräämiseen, pureskeluun ja märehtimiseen. Se on laumaeläin, jonka elämä on stressittömämpää ryhmässä kuin yksin ollessa. Lehmä lepää ja nukkuu yhdessä lajitovereidensa kanssa. Lämpimällä säällä eläimet hakeutuvat suojaan liialliselta auringonpaisteelta ja lämmöltä. Kylmällä ilmalla ne hakeutuvat lähelle toisiaan (Lähde 4).
Lähteet: