
Tiedettä, teknologiaa ja tulevaisuuden ruokaa – Tutkimus ja tuotekehitys Valiolla
”Vain sellainen maa, jonka koko talouselämä perustuu tieteeseen, voi saavuttaa ja säilyttää ensimmäisen sijan kansojen välisessä taloudellisessa taistelussa.” — Valion johtokunta päättäessään perustaa tutkimus- ja kehittämislaboratorion, 1916
– Valion johtokunta päättäessään perustaa tutkimus- ja kehittämislaboratorion, 1916
Valion tutkimus- ja tuotekehitys (T&K) aloitti toimintansa vuonna 1917 Ruoholahdessa, kun se perusti ensimmäisen laboratorionsa edistämään juustonvalmistuksen osaamista, ja tukemaan voin vientiä sekä kotimarkkinoiden kasvavaa maitotuotteiden kysyntää.
Vuodesta 1921 alkaen laboratoriota johti lähes viiden vuosikymmenen ajan Nobel-palkittu kemisti Artturi Ilmari ”A. I.” Virtanen. Hänen henkensä ja perintönsä elävät edelleen Valion T&K:ssa, jonka keskiössä on kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen.
T&K:n ydin: Tuotteita, tutkimusta, asiantuntijuutta ja yhteistyötä
Valion T&K nojaa ennen kaikkea vankkaan osaamiseen. Sen henkilöstö kattaa yli 130 korkeasti koulutettua asiantuntijaa. Valion T&K:ta johtaa tutkimus- ja kehitysjohtaja Harri Kallioinen, joka on toiminut tehtävässään vuodesta 2019.
Valion T&K:lla on neljä päätehtävää.
Uusien tuotteiden kehittäminen sekä olemassa olevien ylläpito ja päivittäminen takaavat Valion kyvyn uudistua ja kilpailukyvyn globaaleilla ruokamarkkinoilla.
”Valiolla on lähes 1 000 kuluttajatuotetta kauppojen hyllyillä ja lisäksi koko joukko teollisuustuotteita. Lanseeraamme markkinoille vuosittain noin 100 uutta tuotetta. Tuotekehitys on se osa työtämme, joka näkyy ihmisten arjessa”, Harri Kallioinen sanoo.
Erilaiset kansainväliset kriisit ja sääilmiöt vaikuttavat raaka-aineiden saatavuuteen ja hintoihin välillä hyvinkin nopeasti. Tämä vaatii pikaista reagointia ongelmatilanteiden ratkaisuissa ja vaihtoehtoisten raaka-aineiden testauksessa. Myös prosessimuutokset ovat välillä tarpeellisia, joihin T&K etsii kestäviä ratkaisuja.
Maailmalla tapahtuvien kehitysloikkien ja innovaatioiden seuraaminen pitää sisällään esimerkiksi teknologisen kehityksen aallonharjalla pysymisen sekä ravitsemuksen ja raaka-aineiden kehityksen ja uusien trendien seurannan. Maailmalta ammennettua oppia ja tietoa hyödynnetään omassa kehitystyössä, joiden pohjalta Valion T&K luo uutta tietoa. Avoin ja ennakkoluuloton tiedon yhdistäminen johtaa parhaimmillaan teknologisiin harppauksiin ja vahvistaa asemaa edelläkävijänä.
T&K:n asiantuntijat auttavat erilaisissa toiminnoissa, kuten selvittämään haastavia kuluttaja- ja asiakaspalautteita sekä toimimaan asiantuntijana teollisuustuotteiden myynnin tukena, kun asiakasta opetetaan käyttämään Valion tuotteita omassa tuotannossaan.
“Asiantuntijamme auttavat mahdollistamaan Valion raaka-aineiden hyödyntämisen asiakkaan tehtaissa. Lisäksi he tekevät patenttiselvityksiä, eli varmistavat, että Valiolla on vapaus operoida tietyllä markkinalla tai vaikkapa investointiprojektin yhteydessä suunniteltaessa uutta tuotantoprosessia”, Kallioinen täsmentää.
Valion tutkimusyhteistyön johtaminen sisältää laajan yhteistyöverkoston hallinnoinnin, johon kuuluu muun muassa lukuisia yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Tämä yhteistyö on toiminnan elinehto, ja sen merkitys on korostunut Food 2.0 -hankkeen myötä.
“Emme tietenkään voi tehdä kaikkea omin voimin, joten tarvitsemme yhteistyökumppaneita ja saammekin kiitettävän paljon yhteistyöpyyntöjä. Parhaat tulokset saavutetaan usein yhdessä ja etenkin niissä tapauksissa, joissa teemme aloitteen yhteistyöstä itse”, Kallioinen sanoo.
Vuosittaisia keksintöjä ja patentteja
Vuositasolla Valion T&K tekee noin 5–10 keksintöilmoitusta, joista osa johtaa patentointiin. Valiolla on kaikkiaan yli 60 patenttiperhettä – uusimpien joukossa esimerkiksi maitotuotteisiin ja kasvipohjaisiin tuotteisiin liittyvissä keksinnöissä. Patenttiperhe tarkoittaa, että samasta keksinnöstä tehdään useita kansainvälisiä patenttihakemuksia, jotka voivat sisältää maakohtaisia eroja ja tarkennuksia.
“Eräs vahvuutemme on, että teemme läheistä yhteistyötä liiketoiminnan ja tuotannon kanssa. Monessa yrityksessä T&K saattaa toimia hajautetusti tai eri toimipisteessä kuin liiketoiminta, mutta me olemme niin sanotusti samalla tontilla, mikä lisää tehokkuutta. Esimerkiksi uudet tuotteet syntyvät meillä tiiviissä yhteistyössä”, Kallioinen sanoo.
Tutkimus ja Food 2.0: moderneja ruokatalouden ratkaisuja
Kestävästi tuotettu kasvis- ja eläinperäinen ruoka sekä mahdolliset uudet ruoantuotantomuodot, kuten solumaatalous luovat perustan luonnon kannalta resurssitehokkaaseen suomalaiseen ruokajärjestelmään. Eri ruoantuotantomuodot tukevat toisiaan ja mahdollistavat kiertotalouden. Ruokajärjestelmässä ei ole kyse vain elintarvikkeista, vaan myös niiden tuotantopanoksista ja sivuvirroista sekä niiden hyödyntämisestä. Food 2.0 -hankkeessa on neljä teemaa joiden alueella Valio sekä hankkeen ekosysteemin jäsenet tekevät yhteistyössä tutkimusprojekteja.