Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Artturi Ilmari Virtanen loi perustan Valion tutkimukselle ja tuotekehitykselle

Artturi Ilmari Virtanen loi perustan Valion tutkimukselle ja tuotekehitykselle
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Valion laboratorioiden pitkäaikaisen johtajan ja valiolaisen tutkimusperinteen luojan, nobelisti Artturi Ilmari Virtasen (1895-1973) syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta ja 70 vuotta hänen saamastaan Nobelin kemian palkinnosta. Myös Valion perustamisesta tulee kuluneeksi 110 vuotta vuonna 2015.

Kehitystyötä koko kansan hyväksi

Artturi Ilmari Virtasen merkitys suomalaiselle tiedemaailmalle oli merkittävä. Häntä pidetään Suomen biokemian isänä ja hän teki huomattavaa työtä suomalaisen kansanravitsemuksen kohentamiseksi. Virtanen oli Suomen Akatemian ensimmäinen esimies ja kahden korkeakoulun professori.

Virtasen Nobelin kemian palkinnon arvoiset keksinnöt, AIV-rehu ja AIV-voisuola, loivat perustan suomalaisen säilörehun, maidon ja voin laadulle. Rehun säilöntään liittyvä keksintö teki valiolaisesta maidosta läpi vuoden erinomaisen laadukasta, ja voisuolakeksintö kiidätti valiolaisen voin vuosikymmeniksi kilpailijoiden edelle. Innovaatiot ovat edelleenkin merkittävä seikka ensiluokkaisten tuotteiden takana.

Valion laboratorio on perustettu vuonna 1913. Valion johtokunta perusteli sen tarpeellisuutta näkemyksellisesti: ”Vain sellainen maa, jonka koko talouselämä perustuu tieteeseen, voi saavuttaa ja säilyttää ensimmäisen sijan kansojen välisessä taloudellisessa taistelussa.”

AIV rehun valmistuskoe
A.I. Virtasen Nobel-palkinto
A.I. Virtasen patsas Valion pääkonttorin edustalla

”Virtasen innovaatiot ovat edelleenkin merkittävä seikka ensiluokkaisten tuotteiden takana.”

Search