Siirry sisältöön
Valio yrityksenä

Valiojengi

Valio yrityksenä

Suomalaisten maidontuottajien omistama yritys

Katso video Juntin veljesten tilalta

Erkan ja Iikan kotitila Tornionjoen rannassa on perustettu vuonna 1765

Tip icon

Miten maidontuottajille maksettava hinta määräytyy?

Maksamme toimintamme koko tuoton maitotiloille. Kun valitset kaupassa Valion juuston tai jogurtin, voit olla varma siitä, että raha menee tuottajalle.

Valion hallituksen jäsenet ovat maitotilayrittäjiä itsekin. He arvioivat, kuinka paljon Valiolla on kulloinkin varaa maksaa maidosta osuuskunnille. Se taas riippuu siitä, kuinka hyvin Valion eri tuotteet jogurtista ja juustosta maitojauheeseen ja äidinmaidonkorvikkeeseen ovat menneet kaupaksi, ja kuinka kannattavaa myynti on ollut. Osuuskunnat maksavat tuottajille tuottajahinnan.

Valion liiketoiminnan menestystä ei voi mitata perinteisellä liikevoiton määrällä, sillä Valio ei maksimoi voittoa vaan osuuskunnille maksamaansa maidon tilityshintaa. Valion tehtävänä on luoda maitotiloilta saadulle maidolle paras mahdollinen maitotuotto. Sitä voi verrata monien yritysten tavoittelemaan myyntikatteeseen. Maksamamme maidon hinta on pysytellyt keskimääräistä EU-hintaa korkeampana koko 2000-luvun ajan.

Nobelisti loi Valiolle vahvan tutkimusperinteen

Katso videolta A.I. Virtasen tarina

Tip icon

Nobelisti A.I. Virtasen jalanjäljissä

Kemisti Artturi Ilmari Virtanen aloitti elämäntyönsä nuorena tutkijana Valion laboratoriossa vuonna 1919. Jo vuonna 1921 hänet nimitettiin laboratorion johtoon, ja tässä roolissa hän toimikin lähes 50 vuotta. Virtasen keksinnöistä AIV-rehu ja -voisuola olivat vallankumouksellisia, ja hänet palkittiin kemian Nobelin palkinnolla vuonna 1945.

Valion T&K on kehittänyt vuosikymmenten varrella monia maailmanluokan innovaatiota, esimerkiksi laktoosittoman Valio Eila® teknologian sekä maailman tutkituimpaan maitohappobakteeriin Lacticaseibacillus rhamnosus GG:hen perustuvan Valio Gefilus® tuotteiston. Uudet innovaatiot kuten Valio ValSa® maitosuola ja vähempisokeriset välipalat ratkovat osaltaan maailman ihmisten ravitsemushaasteita.

Tip icon

Code of Conduct kertoo yhteiset pelisäännöt

Valion Code of Conduct eli Tapamme toimia -ohjeistus kertoo, minkälainen on toivottava ja hyväksytty toimintakulttuuri Valiolla. Jokaisen valiolaisen on suoritettava hyväksytysti Code of Conduct -verkkokoulutus. Valion kaikissa toimintamaissa on käytössä Whistle blowing -kanava, johon Valion työntekijät voivat ilmoittaa laittomasta tai epäeettisestä toiminnasta luottamuksellisesti. Näin ehkäisemme väärinkäytöksiä.

Raportit ja julkaisut

Raportit ja julkaisut

Tutustu Valion tilinpäätökseen, toimintakertomukseen sekä vastullisuusraporttiin.

Mihin maihin Valion tuotteita viedään?

Valiolla on omia tehtaita Suomessa ja Virossa. Lisäksi Valiolla on vientiin keskittyvät tytäryhtiöt Ruotsissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Viemme Suomesta tuotteita noin 60 maahan.

Mihin maihin Valion tuotteita viedään?
Yhteistyömme sidosryhmien kanssa

Yhteistyömme sidosryhmien kanssa

Yrityksillä on tärkeä rooli monenlaisten yhteiskunnallisten teemojen edistämisessä. Valion vaikuttamis- ja sidosryhmätyöhön kuuluu avoin vuoropuhelu poliittisten päättäjien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Search