Valio yrityksenä

Suomalaisten maidontuottajien omistama yritys

Noin 3 700 suomalaista maidontuottajaa omistaa Valion osuuskuntien kautta, ja maksamme toimintamme koko tuoton tiloille. Kun valitset kaupassa Valion juuston tai jogurtin, voit olla varma siitä, että raha menee tuottajalle.

Juuret Suomessa, vientiä noin 50 maahan

Valiolla on Suomessa tuotantolaitoksia 12 paikkakunnalla. Tytäryhtiöt Valiolla on Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Valion Suomessa myytävät tuotteet on aina valmistettu Suomessa ja suomalaisesta maidosta. Valion liikevaihto vuonna 2022 oli 2 236 miljoonaa euroa, ja Valiolla on töissä noin 4 200 eri alojen ammattilaista.

Tuotteitamme viedään noin 50 maahan ympäri maailman, ja vienti kattaa noin neljänneksen koko Suomen elintarvikeviennistä. Vienti sisältää kaupassa myytävien tuotteiden lisäksi elintarviketeollisuuden raaka-aineita: voita ranskalaisiin croisantteihin ja maitojauheita, joista tehdään esimerkiksi jäätelöitä, suklaata ja lastenruokia.

Katso video Juntin veljesten tilalta

  • Erkan ja Iikan kotitila Tornionjoen rannassa on perustettu vuonna 1765

Miten maidontuottajille maksettava hinta määräytyy?

Maksamme toimintamme koko tuoton maitotiloille. Kun valitset kaupassa Valion juuston tai jogurtin, voit olla varma siitä, että raha menee tuottajalle.

Valion hallituksen jäsenet ovat maitotilayrittäjiä itsekin. He arvioivat, kuinka paljon Valiolla on kulloinkin varaa maksaa maidosta osuuskunnille. Se taas riippuu siitä, kuinka hyvin Valion eri tuotteet jogurtista ja juustosta maitojauheeseen ja äidinmaidonkorvikkeeseen ovat menneet kaupaksi, ja kuinka kannattavaa myynti on ollut. Osuuskunnat maksavat tuottajille tuottajahinnan.

Valion liiketoiminnan menestystä ei voi mitata perinteisellä liikevoiton määrällä, sillä Valio ei maksimoi voittoa vaan osuuskunnille maksamaansa maidon tilityshintaa. Valion tehtävänä on luoda maitotiloilta saadulle maidolle paras mahdollinen maitotuotto. Sitä voi verrata monien yritysten tavoittelemaan myyntikatteeseen. Maksamamme maidon hinta on pysytellyt keskimääräistä EU-hintaa korkeampana koko 2000-luvun ajan.

Nobelisti loi Valiolle vahvan tutkimusperinteen

  • Katso videolta A.I. Virtasen tarina

Tutkimusta ja tuotekehitystä nobelistin jalanjäljissä

Kemian nobelisti A.I Virtasen perintö elää Valiolla vahvana. Hänen johtaessaan Valion laboratoriota ohjenuoraksemme vakiintui ajatus ihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä. Teemme tieteestä arkea ja elämää parantavia tuotteita. Innovaatioillamme on 350 patenttia ympäri maailman. Esimerkiksi laktoositon maito on Valion keksintö. Lanseerasimme sen ensimmäisenä maailmassa vuonna 2001.

Valio valmistaa tuoretuotteita kuten maitoja, piimiä ja jogurtteja sekä tuoretuotteiden lisäksi juustoja, voita ja jauheita. Valion tuotevalikoimaan kuuluu noin 1 000 tuotetta. Vuosittain lanseeraamme yli 100 uutuustuotetta.

Nobelisti A.I. Virtasen jalanjäljissä

Kemisti Artturi Ilmari Virtanen aloitti elämäntyönsä nuorena tutkijana Valion laboratoriossa vuonna 1919. Jo vuonna 1921 hänet nimitettiin laboratorion johtoon, ja tässä roolissa hän toimikin lähes 50 vuotta. Virtasen keksinnöistä AIV-rehu ja -voisuola olivat vallankumouksellisia, ja hänet palkittiin kemian Nobelin palkinnolla vuonna 1945.

Valion T&K on kehittänyt vuosikymmenten varrella monia maailmanluokan innovaatiota, esimerkiksi laktoosittoman Valio Eila® teknologian sekä maailman tutkituimpaan maitohappobakteeriin Lactobacillus rhamnosus GG:hen perustuvan Valio Gefilus® tuotteiston. Uudet innovaatiot kuten Valio ValSa® maitosuola ja vähempisokeriset välipalat ratkovat osaltaan maailman ihmisten ravitsemushaasteita.

Valion strategia

  • Missio: Paremman elämän palveluksessa.
  • Visio: Edelläkävijä maito- ja elintarvikealan innovatiivisissa ratkaisuissa

Arvot

Meidän arvomme valiolaisina ovat:

  • Asiakaskeskeisyys: Olemme mukana asiakkaidemme elämässä ja tarjoamme parhaan asiakaskokemuksen.
  • Vastuullisuus: Huolehdimme omistajista, valiolaisista, eläimistä, ympäristöstä ja yhteiskunnasta. Kannamme henkilökohtaisen vastuun ja olemme tuloslähtöisiä.
  • Uudistuminen: Toimimme ketterästi ja olemme avoimia muutokselle.
  • Yhteistyö: Autamme toisiamme tekemään parasta – ratkaisukeskeisesti.

Code of Conduct kertoo yhteiset pelisäännöt

Valion Code of Conduct eli Tapamme toimia -ohjeistus kertoo, minkälainen on toivottava ja hyväksytty toimintakulttuuri Valiolla. Jokaisen valiolaisen on suoritettava hyväksytysti Code of Conduct -verkkokoulutus. Valion kaikissa toimintamaissa on käytössä Whistle blowing -kanava, johon Valion työntekijät voivat ilmoittaa laittomasta tai epäeettisestä toiminnasta luottamuksellisesti. Näin ehkäisemme väärinkäytöksiä.

Raportit ja julkaisut

Tutustu Valion tilinpäätökseen, toimintakertomukseen sekä vastullisuusraporttiin.

Lue lisää

Mihin maihin Valion tuotteita viedään?

Valiolla on omia tehtaita Suomessa ja Virossa. Lisäksi Valiolla on vientiin keskittyvät tytäryhtiöt Ruotsissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Viemme Suomesta tuotteita noin 60 maahan.

lue lisää

Yhteistyömme sidosryhmien kanssa

Yrityksillä on tärkeä rooli monenlaisten yhteiskunnallisten teemojen edistämisessä. Valion vaikuttamis- ja sidosryhmätyöhön kuuluu avoin vuoropuhelu poliittisten päättäjien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Lue lisää