Siirry sisältöön
Valiojengi

Valiolla hävikin hallinta on jatkuvaa työtä

Valiolla hävikin hallinta on jatkuvaa työtä
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Valion meijereissä, juustoloissa ja muilla tehtailla käytetään viikossa tuhansia litroja maitoa ja muita raaka-aineita erilaisten tuotteiden valmistamiseen. Päivittäisellä tuotannon suunnittelulla ja seurannalla varmistetaan, että mahdollisimman pieni määrä niistä menee hukkaan.

Hävikki hallintaan tuotannon suunnittelulla

– Hävikin hallinta lähtee prosessien suunnittelusta ja tuotteiden kehittämisestä. Kun lisäksi tuotantomäärät ja -aikataulut tehdään menekkiennusteiden ja asiakkailta tulleiden tilausten perusteella, niin oikeat tuotteet valmistuvat oikeaan aikaan eivätkä jää varastoihin pilaantumaan, Valion ympäristöpäällikkö Janne Sahlstein sanoo.

Itse tuotannossa hävikkiä syntyy etenkin silloin, kun siirrytään yhden tuotteen valmistuksesta toiseen. Koneisto pitää usein huuhdella ennen uuden tuotteen valmistuksen aloitusta, esimerkiksi silloin kun samalla linjalla valmistetaan sekä laktoosia sisältäviä että laktoosittomia tuotteita. Huuhteluissa maitoa ja muita valmistuksen raaka-aineita kulkeutuu pesuveden mukana viemäriin. Vaihtojen lisäksi tuotannossa hävikkiä voivat aiheuttaa laitteiden viat ja inhimilliset virheet.

Hillotehtaalla hävikkiä vähennetään yhteistyöllä

Valion Suonenjoen hillotehtaalla ja Oulun meijerissä on huomattu, että tuotannossa syntyvän hävikin määrän pitäminen mahdollisimman pienenä vaatii jatkuvaa suunnittelua, seurantaa ja koko henkilökunnan työpanoksen. Tuloksista hyötyy niin ympäristö kuin yrityskin.

Hilloja valmistava Valion Suonenjoen tehdas sai vuonna 2010 eteensä uudenlaisen haasteen tuotannon hävikin vähentämiseksi. Suonenjoen kunnan jätevedenpuhdistuslaitoksen koneisto oli tullut tiensä päähän. Laitoksen suurimpien käyttäjien, joista yksi on Valio, tuli arvioida tuottamansa jäteveden määrä uusien laitteiden hankintaa varten.

”Hävikin hallinta lähtee prosessien suunnittelusta ja tuotteiden kehittämisestä.”

Janne Sahlstein, ympäristöpäällikkö
Piimän valmistusta Oulun tehtaalla
Suonenjoen tehtaanjohtaja Markku Ihasalo
Oulun tehtaan varasto
Search