Siirry sisältöön
Maitotilan elämää

Alastalon tilaa luotsaa neljä sisarusta

Alastalon tilaa luotsaa neljä sisarusta
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Janakkalassa sijaitseva Alastalon tilan työntekijöinä on poikkeuksellinen porukka, tilan omistajien vanhemmat. Kolmannessa polvessa suvussa kulkeva, 1700-luvulla perustettu tila on ollut neljän sisaruksen hoivissa neljä vuotta.

Alastalon tilasta löytyvät ensimmäiset maininnat historiankirjoista jo 1700-luvulta, ja Valion maidontuottajana tila on toiminut jo kymmeniä vuosia. Tilaa pyörittävät sisarukset Satu, Petteri, Timo ja Arto Mäkelä.

– Meitä on tosiaan neljä sisarusta ja vanhemmat, jotka ovat meillä nykyään töissä, tilan omistajiin kuuluva Satu Mäkelä kertoo.

– Tilamme on aika iso, 200 lypsävää lehmää ja nuorta karjaa noin 120.. Eläimet majailevat vuonna 2006 käyttöönotetussa pihattonavetassa, jossa on lypsyasema.

– Tavallinen päivämme alkaakin kuudelta aamulypsyllä. Siinä menee kolme, neljä tuntia. Joskus yhdeksän, kymmenen aikaan työt ovat yleensä tehtynä. Sitten tulee seosrehun teko ja jakaminen lehmille, jos sitä ei ole jo lypsyn aikana jaettu. Päivällä on vähän kaikkea vuodenajasta riippuen, pelto- ja metsätöitä esimerkiksi, sekä erilaisia rakennustöitä ja koneen korjauksia. Illalla viiden aikaan aloitamme lypsyn, se taas kestää kahdeksaan, yhdeksään.

– Aika pitkiä päiviä sinänsä, mutta toisaalta päivällä on aikaa tehdä niitä ns. omia juttuja.

”Antoisinta on sitten nähdä niiden eläinten kasvavan.”

Search