Siirry sisältöön
Valiojengi

Karjanäyttely on nautaeläinten ”missikilpailu”

Karjanäyttely on nautaeläinten
Anu Artjoki
Viestintäpäällikkö Päätoimittaja

Valio Oy

Okra Summer Show 2019 keräsi heinäkuussa Oripäähän yli sata lehmää ja vasikkaa karjanäyttelyyn. Näyttelyissä etsitään tasapainoisia, hyvärakenteisia ja toiminnallisia eläimiä, jotka ovat kestäviä ja mahdollisimman pitkäikäisiä. Myös esiintymistaitoa tarvitaan niin esittäjältä kuin eläimeltäkin.

Noin 120 erirotuista vasikkaa, hiehoa ja lehmää matkasivat eri puolilta Suomea Okra-maatalousnäyttelyyn kesän suurimpaan karjanäyttelyyn. Ayrshire, holstein, suomenkarja, jersey, brown swiss − tällaisten lypsykarjarotujen edustajia märehti tyytyväisinä näyttelyn kotieläinalueella nauttien paksuista olkipatjoista ja erityishuolenpidosta. Levon ja lypsyjen välissä eläimet piipahtivat pesu- ja klippauspaikalla parturoitavina ja puunattavina sekä tietenkin näyttelykehässä taitavien esittäjiensä kanssa.

-Aloitimme eläinten näyttelyharjoitukset jo varhain keväällä. Käveleminen tasaista tahtia pää sopivalla korkeudella sekä rauhallisesti seisominen vaativat naudoilta eniten harjoitusta, nuori näyttelykonkari Josefiina Kavander kertoo.

Hän saapui karjanäyttelyyn Sauvosta kolmen sisaruksensa ja äitinsä kanssa mukanaan kolme hiehoa eli nuorta lehmää, jotka eivät ole vielä poikineet kertaakaan.

Helmiina (22), Justiina (20), Josefiina (17) ja Simeon (13) Kavander harrastavat kaikki karjanäyttelyitä. Perheen alle 18-vuotiaat osallistuivat Okra Summer Show’n Junior Showmanship -kilpailuihin hiehon kanssa. Näissä luokissa arvioidaan esittäjän taitoja ja saumatonta yhteistyötä esitettävän eläimen kanssa. Aikuiset kisaavat Showmanship-kilpailuissa vastaavasti, mutta lehmän kanssa. Okra Summer Show’ssa järjestettiin Junior Showmanship- ja Showmanship-kilpailut rotunäyttelyiden lisäksi.

-Olemme harrastaneet karjanäyttelyitä yli 10 vuotta. On ihanaa kuulua lehmäihmisten porukkaa. Olen saanut ystäviä harrastuksen myötä runsaasti, ja heidän kanssaan olen yhteydessä näyttelyiden välissäkin. Karjaväen yhteishenki on aivan parasta, Josefiinan isosisko Helmiina Kavander toteaa iloisena.

karjanäyttely
karjanäyttely

Search