Siirry sisältöön
Valiojengi

Koronakriisi Valiojengin silmin

Koronakriisi Valiojengin silmin
Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter Toimituspäällikkö

Valio Oy

Koronaviruspandemia on lyhyessä ajassa muuttanut yhteiskuntaa, työelämää, kommunikaatiota ja tapaamme toimia. Miten poikkeustila näkyy Valion eri työtehtävissä ympäri maailmaa? Lue Valiojengin kokemuksia!

Olemme viimeisen kuukauden aikana varautuneet toimintaan koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Henkilöstömme hyvinvointi on meille koko toiminnan lähtökohta. Toimimme yhteistyössä viranomaisten kanssa ja seuraamme tarkkaan viranomaisohjeita kaikissa Valion maissa sekä pidämme henkilöstömme ajan tasalla muuttuvissa tilanteissa.

Peter Hamrin, Food Service Manager, Ruotsi

Epätavallisessa ja epävarmassa tilanteessa on tärkeää pitää kommunikaatio avoimena niin yrityksen sisällä kuin asiakkaiden suuntaankin. Tulevia aikoja ajatellen voimme oppia entistäkin vahvempaa yrityskulttuuria sekä nopeaa ja avointa kommunikaatiota, jolle on asetettu selkeät tavoitteet. Meillä on vahva brändi ja laadukkaat tuotteet, joihin asiakkaat luottavat. Keep Calm, Carry on and Wash your hands – eli pysytään rauhallisina, jatketaan ja pestään käsiä!

Ellen Huang, HR Manager, Kiina

Koronavirus on vaikuttanut päivittäiseen toimintaamme Kiinassa merkittävästi ja meidän on täytynyt mukautua muuttuvaan tilanteeseen nopeasti. Ihmisten on täytynyt muuttaa työtapojaan ja tiimityöskentely tapahtuu nyt etäyhteyksin. Ykkösprioriteettina jokaisen elämässä on kuitenkin viimeisten kahden kuukauden aikana ollut turvallisuus, niin terveydellinen kuin taloudellinenkin, ja näin tulee myös olemaan lähikuukausina. Valio reagoi nopeasti koronaviruksen aiheuttamiin mullistuksiin esimerkiksi tarjoamalla tukea Kiinan tiimille heti helmikuun alussa ja perustamalla globaalin kriisiryhmän maaliskuussa. Kokonaisuudessaan tämä kokemus on opettanut paljon epävarmuudessa elämisestä. Pysytään turvassa ja vahvoina!

Mari Meriluoto, Director of Business Development & Marketing, Finlandia Cheese, USA

Täällä New Jerseyssä teemme jo viidettä viikkoa kaikki kotoa käsin töitä, sillä New Jersey on toisena koronavirustilastoissa USA:ssa New Yorkin jälkeen. Oman tiimin kanssa on pitänyt keksiä luovia keinoja siihen, miten säilytämme kontaktin ja pidämme motivaation yllä. Huomasimme, että tarvittiin myös epävirallisempia keinoja jutella, kun normaalit kahvipöytäkeskustelut ja toimistossa pysähtymiset jäivät väliin. Kun pyrkii keskittymään positiivisiin asioihin ja löytämään huumoria tästäkin tilanteesta, se auttaa jaksamaan. Jos kaikki jatkamme tätä eristäytymistä vielä jonkin aikaa, niin teemme palveluksen yhteiskunnalle ja autamme riskiryhmiin kuuluvia.

Anastasia Volkova, Press Secretary, Venäjä

Minun tehtävässäni etätyö on onnistunut hyvin. Työn laatu ei kärsi siitä, minne puhelimemme, tietokoneemme ja oikean mielentilamme viemmekin. Vielä on niin paljon edessä, että on vaikea summata, mitä kaikkea voimme tästä kaikesta oppia. Maailma ja arvomme tulevat muuttumaan, ne eivät tule olemaan entisellään. Mutta uskon, että jatkossa monet asiat tulevat hoitumaan ilman fyysistä läsnäoloa vaativia keskusteluja tai tunnin pituisia palavereja. Minua on tässä tilanteessa auttanut, että en seuraa uutisia jatkuvasti, sillä se myös kuormittaa henkisesti. Kymmenen minuuttia päivässä riittää kokonaiskuvan luomiseen. Suosittelen tätä myös muille.

Seppo Morander, Turvallisuuspäällikkö, Suomi

Oman työni osalta koronakriisi ja siihen varautuminen on vienyt lähes kaiken ajan. Muut tehtävät ja kehittämisasiat saavat nyt odottaa aikaa parempaa. Päivittäiset työturvallisuuteen liittyvät asiat tulee kuitenkin aina pitää kunnossa, koronakriisistä huolimatta. Koronaviruksen leviämiseen liittyen työni alkoi jo vuoden alkupuolella, jolloin seurasimme tilanteen kehittymistä maailmalla. Yleisesti uskon, että tämä kriisi tulee muuttamaan käsitystä yritysten toimintaketjuista, varautumisesta ja kansallisesta huoltovarmuudesta sekä niiden merkityksestä. Tästäkin kriisistä selviämme hyvällä yhteistyöllä ja toisiamme tukien.

Tapio Salmela, prosessinohjaaja, Suomi, Oulun tehdas

Meillä Oulun tehtaalla koronaviruksen vaikutukset ovat näkyneet erilaisina rajoituksina ja ohjeistuksina. Etätöihin on siirrytty niissä tehtävissä, missä se on mahdollista. Kaikenlaista kanssakäymistä pyritään välttämään, palavereita pidetään Teamsissa, ruokailussa käydään porrastetusti ja pidetään ohjeistuksen mukaiset turvavälit. On myös rajoitettu ulkopuolisten toimijoiden liikkumista tehtaalla. Tuotanto- ja keräilymäärät ovat vaihdelleet normaalista. Kaikilla osastoilla yhteiskäyttöisten laitteiden näppäimistöjä, kosketusnäyttöjä ja käyttöpainikkeita puhdistetaan ja desinfioidaan nyt usein. Toivotan tsemppiä ja jaksamista kaikille niin töissä kuin kotona!

Moonika Meltsa, HR Manager, Viro

Virossa koronavirustartunnat ovat toistaiseksi edenneet maltillisesti verrattuna muuhun Eurooppaan. Tämä on tarjonnut arvokasta lisäaikaa toiminnan sopeuttamiseen vallitsevaan tilanteeseen. Tuotannossa on esimerkiksi otettu käyttöön uusia turvallisuustoimia ja työtä on organisoitu uudelleen, jotta välttämättömiä elintarvikkeita on saatu markkinoille kriisin aikana. Lähes jokainen on joutunut miettimään tavalliset rutiininsa uusiksi, ja niin minäkin. Todennäköisesti elämä koronaviruksen jälkeen tulee olemaan jollain tapaa erilaista – kenties tavoilla, joita emme vielä täysin osaa edes odottaa. Pysytään yhdessä ja tuetaan toisiamme, vaikka fyysinen etäisyys kasvaisikin. Se on parasta vastalääkettä myös paineita ja stressiä vastaan.


Search